TÜMÖD, çağdaş, laik ve fırsat eşitliğine dayanan eğitim istiyor
Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD) Genel Merkez ve İstanbul Şubesi, eğitimde yıllardır yapılan bilinçli gerileştirme uygulamalarına; 1- Temel Eğitim 2- Yükseköğretim 3- Uzaktan Eğitimde yaşanan sorunlara çözüm önerilerini kurumsal ve kişisel olarak toplamayı, varılan sonuçları halkımız ve iktidarla açıkça paylaşmayı hedefleyerek bir çevrimiçi açıkoturum düzenledi.
Tüm Öğretim Elemanları Derneği düzenlediği çevrimiçi açık oturum hakkında şu açıklamayı yaptı:
"Son 20 yıldır iktidarın Cumhuriyet kurumlarına karşı yaptığı savaş, parlamenter sistemin yok edilmesi, her alanda yalnızca bir kişinin kararına göre hareket edilmesi, emperyalizmin adeta esiri olunması ve bunlara pandeminin de eklenmesi sonucunda ülkemiz son derece karanlık bir döneme girmiş; sağlık, eğitim, hukuk, tarım, ekonomi, basın, vb. her alanda çökertilerek yanlış algı, kirli siyaset yönetimiyle toplum bilgisizlik, güvensizlik, fakirlik kucağına bırakılmıştır.
Eğitimde yapılan “reform” dedikleri uygulamalarla gerçekte çocuklar ve gençler tarikatlara teslim edilerek laik sistem terk edilmiş; sorgulamayan, bilimden uzak, şeriatla beslenen bir nesil yetiştirilme çabasına girişilmiştir.
Biz, “Tüm Öğretim Elemanları Derneği” (TÜMÖD) Genel Merkez ve İstanbul Şubesi olarak eğitimde yıllardır yapılan bilinçli gerileştirme uygulamalarına; 1- Temel Eğitim 2- Yükseköğretim 3- Uzaktan Eğitimde yaşanan sorunlara çözüm önerilerini “Çevrimiçi Açıkoturum”la kurumsal ve kişisel olarak toplamayı, varılan sonuçları halkımız ve iktidarla açıkça paylaşmayı hedefledik.
İlk toplantımızı “Temel Eğitim Sorunlarına Çözüm Önerileri”yle öğretmenler gününde (24 Kasım 2020) Zoom üzerinden gerçekleştirdik. Açış konuşmasını eğitim bilimlerinde uzman olan değerli hocamız Prof. Dr. F. Dilek Gözütok yaptı. Yoğun ilginin olduğu açıkoturumda tüm katılımcıların çözüm önerileri alındı. Özeti bile uzun olacak oturumun sonuçları aşağıdaki gibi sıralanabilinir.
-
Tarikat ve cemaatler derhal kapatılarak eğitim laik yapılmalıdır.
-
4+4+4 yapılanmasından vazgeçilmeli, eğitim kesintisiz ve zorunlu olarak 12 yıl olmalıdır.
-
Eğitim-öğretim dili Türkçe olmalıdır.
-
Taşımalı eğitim kaldırılmalı, köy okulları açılmalıdır.
-
Özel okullar kamulaştırılmalıdır.
-
Eğitim hakkı, kırsal kesimde yaşayanlar dahil, tüm öğrencilere nitelikli ve eşit uygulanmalıdır.
-
Küresel salgın nedenli sağlık hakkı da eşit uygulanacak şekilde düzenlenmelidir.
-
Cumhuriyet İlkeleri ve Atatürk İnkılapları, ulusal günler, milli değerler eksiksiz olarak öğretim programında yer almalıdır. Programlara ve kitaplara yerleştirilen yanlışlar düzeltilmelidir.
-
Öğretmen eğitimi (eğitim fakülteleri/hizmet öncesi/hizmet içi eğitimler)yeniden gözden geçirilmelidir. Nitelikli ve tam gün eğitim yapmayı sağlayacak öğretmen ataması yapılmalıdır.
-
Okul öncesi eğitim tüm çağ nüfusuna yaygınlaştırılmalıdır. Çocuklar, okulöncesi eğitimden başlayarak her kademede laik, bilimsel ve nitelikli eğitim almalıdır.
-
Depremden korunma, ilkyardım, mantık, felsefe, coğrafya ve tarih dersleri programlara konmalı; okuma-anlama-yazma eğitimleri verilmelidir.
-
Ders kitapları konunun uzmanları tarafından hazırlanmalı, eğitim-öğretim materyalleri öğrencilerin yaş gruplarıyla uyumlu olmalıdır.
-
Öğretim Birliği Yasası, İnsan hakları Evrensel Bildirgesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurumu uymalı, her yıl Milli Eğitim Şurası toplanarak değerlendirme yapmalıdır.
-
Örgün eğitim dışında bırakılan milyonlarca çocuk, açıköğretimden ve cemaatlerden kurtarılarak örgün eğitime alınmalıdır.
-
Eğitim-öğretimin her aşamasında bilerek ve isteyerek şeriat getirmek için reform algısıyla yapılan bu gerici uygulamaların tamamının değiştirilmesi iktidar zihniyetinin değişmesiyle mümkündür.
Tüm Öğretim Elemanları Derneği"