TSB: Sanatta cadı avına son!

Türkiye Sanatçılar Birliği, bir açıklama ile, Rus sanatçıların Avrupa ülkelerinde yaşadıkları cadı avını protesto etti.

TSB: Sanatta cadı avına son!

TSB bildirisi şöyle:

Sanatta Cadı Avına Son !

Sanatın ve sanatçının özgürlüğü kavramları bugün insanlığın yarattığı ortak değerler içinde en hassas ve özen gösterilen konuların başında gelmektedir. Çünkü bu konu tek başına sanatçıyı ve sanat eserini değil, toplumların geldiği noktada onların tüm değer ve duygularının bir ifadesi olarak kabul görür. İnsanlık bu hassasiyete ulaşabilmek için pek çok zorlu sınavlardan geçerek bedeller ödedi. İleri ve çağdaş değerleri savunduğunu iddia eden Batı medeniyeti bugün Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle öğrencilere, sporculara ve sanatçılara uyguladığı baskı ile zavallılığını kabul etmekten öteye geçememektedir.

Sanatçılara “Rusya’yı protesto ediyor musun, etmiyor musun?” sorusunu soranlar, tam bin yıl önce Cordoba, Granada, Sevilla ve Lizbon’un sokaklarında, sırf derisi biraz daha esmer olduğu için insanlara domuz pastırması verip “yer misin, yemez misin?” diye soruyorlardı. Bunun sonucunda ise İspanya’da ve Portekiz’de binlerce insan engizisyon tarafından öldürüldü.

Viyana, Münih Filarmoni Orkestraları, La Scala , Metropolitan Operaları ve Batı’daki diğer birçok sanat kurumunun, sadece Rus olmasından ve Rusya’yı lanetlemeyi isteyen soruya cevap vermemesinden dolayı, dünya’nın sayılı orkestra şeflerinden biri olan Valery Gergiev’i, Rus piyanist Denis Matsuev’i, Soprano Anna Netrebko’yu işten atmaları, bunun yanı sıra Bolşoy Balesi’nin çeşitli şehirlerdeki konserlerini iptal etmeleri, Rus sanatçıların uluslararası yarışmalara katılmalarının yasaklanması ve bunun gibi daha bir çok örnek sanatın bağımsızlığı, fikir özgürlüğü açısından kabul edilemez.

Bizler, yüzlerce yıl öncesinden "Yetmiş iki millete birlik ile bakmayan/Evliya bile olsalar hakikatte âsîdir" deyip ırkçılığı mahkûm eden Yunus Emre’nin torunlarıyız. Biz yine yüzlerce senedir, “Gel, kim olursan ol, gel” diyen Mevlana’nın neslindeniz.

Batının, Engizisyon Mahkemeleri’ni ve Hitler’in kararlarını andıran bu uygulamalarına karşı çıkıyoruz. Tüm bu uygulamalara maruz kalan sanatçıların yanında olduğumuzu bildiriyoruz. Onlar, insanlığın aydınlık birikiminin onurlu mirasında yerlerini aldılar.

Dünyada hümanizmin ve hoşgörünün beşiği olan bu toprakların Türk aydınları ve sanatçıları olarak, Ukrayna’da yaşananlar nedeniyle başlatılan “Cadı Avı”nın sona ermesi gerektiğini haykırıyoruz..!

Türkiye Sanaçılar Birliği