2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali sona erdi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Diyarbakır Valiliği ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşlığında düzenlenen 2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali, sinemayla geçen dolu dolu günlerin ardından sona erdi.

2. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali sona erdi!

M. Haluk YALÇINKAYA

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlenen ve Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği (DİSİNEDER) tarafından organize edilen festival, Diyarbakır’da sinema tutkusunu yeniden alevlendirdi. Film gösterimleri ile ardından gerçekleşen söyleşiler, masterclass buluşmaları ve sinema profesyonelleri ile sohbetler ile festival coşkusu yaşandı. Festivalin son günü ise, Bartın’dan gelen acı haber nedeniyle gerçekleştirilmedi. Bu nedenle festivalin ödül töreni iptal edilirken, festival kapsamında yarışmada yer alarak jüri tarafından değerlendirilen ve ödüle değer bulunan filmler de yazılı bir açıklamayla paylaşıldı.

Festivalin ikinci ve üçüncü günü dolu dolu geçti

Festivalin açılış töreninin ardından ikinci gün, film gösterimleri ve söyleşilerle Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde devam etti. Ulusal Kurmaca ve Belgesel filmlerin gösterimlerinin ardından, film yönetmenleriyle filmlerine dair sinema yazarı Arzu Arda Değer modertörlüğünde soru-cevap dolu söyleşiler gerçekleştirildi. İlk filmi “İki Şafak Arasında” ile pek çok festivalden ödüllerle ayrılan yönetmen Selman Nacar, ‘İlk Film İlk Yönetmenlik’ söyleşisinin konuğu oldu. Akademisyen Zehra Yiğit moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Nacar, yönetmenlik ve yapımcılık macerasına dair merak edilenleri katılımcılarla paylaştı. Sinema eleştirmeni Rıza Oylum ise, “İran Sineması’nda Kısa Film Kültürü” konulu söyleşisi ile, İran Sineması’nda merak edilen detayları katılımcılarla paylaştı. TRT Sinema Müdürü Faruk Güven ise, “TRT12 Punto Ortak Yapımı Filmlerin Proje Süreçleri’ konulu söyleşi kapsamında festivalin bir diğer konuğu oldu. Akademisyen Perihan Taş Öz moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Güven, TRT destekli film yapım sürecine dair merak edilen detayları paylaştı. İkinci gündeki son söyleşi ise, ünlü oyuncuların duayen menajeri Tümay Özokur’un katıldığı Tümay Özokur’un ‘Adım Adım Oyunculuk’ söyleşisi oldu. Gazeteci Kıvanç Terzioğlu moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Özokur, oyunculuk yapmak isteyen tüm gençlere tavsiyelerde bulundu.

Festivalin üçüncü günü ise; Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nin sinema salonlarında, Ulusal Kurmaca, Belgesel ve Uluslararası yarışma filmlerinin gösterimleriyle devam etti. Aynı şekilde film yönetmenleri, sinema eleştirmenleri Arzu Arda Değer ve Deniz Ali Tatar moderatörlüğünde filmlerine dair gelen soruları cevapladılar. Yönettiği “Servis” adlı kısa filmle bir çok festivalden ödüllerle dönen yönetmen-yapımcı Ramazan Kılıç, “Kısa Film Yapımı” söyleşisinde bir kısa filmin yaratım, yapım ve dağıtım süreçlerine dair merak edilenleri anlattı. İlk uzun metrajlı filmi “Güvercin” ile birçok festivalden ödül alan yönetmen Banu Sıvacı ise, “Fikirden Senaryoya Senaryodan Filme” başlıklı söyleşinin konuğu oldu. Sinema eleştirmeni ve sunucu Deniz Ali Tatar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Sıvacı, yönetmen olmaya başladığı süreçten başlayıp, ilk filminin yapım sürecine dair merak edilen detayları paylaştı. Diyarbakır Kısa Film Festivali’nde üçüncü gün, oyuncu Alican Yücesoy’un konuk olduğu “Sinemada Oyunculuk” konulu söyleşi ile son buldu. Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşinin moderatörlüğünü ise, sinema eleştirmeni ve sunucu Deniz Ali Tatar üstlendi. Yücesoy, oyunculukta başladığı yolu ve bugüne kadar geldiği sürece dair merak edilenleri paylaşırken; hem de oyunculuk yapmak isteyen katılımcılara tavsiyelerde bulundu. Birçok festivalden ödül kazandığı ve başrolünde yer aldığı “Küçük Şeyler” ve yönettiği kısa film “Taş” hakkında da detaylar paylaşan Yücesoy, yoğun ilgi altında bir söyleşi gerçekleştirerek katılımcılara da renkli anlar yaşattı.

Ödül sahibi kısa filmler açıklandı

Festival kapsamında düzenlenmesi planlanan ödül töreni, Bartın’da yaşanan maden kazası nedeniyle iptal edildi. Festivalin ödül kazanan filmleri ise, yazılı bir açıklamayla festival takipçilerine sunuldu. Ulusal Kısa Kurmaca, Ulusal Kısa Belgesel ve Uluslararası Kısa Film Yarışması olmak üzere üç ayrı kategoride 10 film yarışmada yer aldı. Festivale başvuran ve ana seçkiye seçilen kısa filmler, toplam 15 ödül heykelciği ve 40 bin TL’lik ödül için yarıştı. Ancak aynı kategoride ödül alan iki film olunca ödüller; 18 ödül heykelciği ve 42 Bin TL oldu.

Ulusal Kısa Kurmaca kısa filmlerin yarıştığı kategori; yönetmen Ömür Atay, oyuncu Alican Yücesoy, oyuncu-yönetmen Görkem Yeltan, oyuncu Erkan Avcı ve oyuncu Selin Yeninci’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Kurmaca kategorisinde ‘En İyi Film’ ödülü, Toplamda 5 ödülün sahibi olan Recep Bozgöz’ün yönettiği “Benden Korkmana Gerek Yok” filminin oldu. Jüri gerekçesi ise şu şekilde açıklandı: “Karanlığın içinde gece lambalarının aydınlattığı yol kenarındaki bir otelde karşılaşan üç insanı merkeze alan, araftaki karakterlerinin birbirine dolanan güçlü hikayesi, merkezine aldığı güncel kavramlar ve durumları, bir ülkenin hikayesine dönüştürmekteki yetkin başarısı ve güçlü sinema duygusu ve atmosferi nedeniyle senarist ve yönetmen Recep Bozgöz’ün ‘’Benden Korkmana Gerek Yok’’ filmi en iyi film ödülüne layık görülmüştür.” Festivalde ‘En İyi Yönetmen’ dahil toplamda 6 ödülün sahibi olarak en çok ödül alan film ise, Yağmur Mısırlıoğlu’nun yönettiği “Bugün Değil” filmi olarak belirlendi. Kategori kapsamında verilen ödüller şu şekilde açıklandı:

En İyi Film: “BENDEN KORKMANA GEREK YOK - Recep Bozgöz”
En iyi Senaryo: “BENDEN KORKMANA GEREK YOK – İdil Ademir & Öykü Çetin & Recep Bozgöz”
En İyi Kadın Oyuncu: “Sinem Köseoğlu - Benden Korkmana Gerek Yok” / “Nurcan Şirin - Bugün Değil”
En İyi Erkek Oyuncu: “Tansu Biçer - Benden Korkmana Gerek Yok” / “Çınar Yükçeker & Ömer
Gökay Şanlıer - Bugün Değil”
En İyi Sanat Yönetmeni: “Ali Can Aloğlu & Nazlıcan Gül - Bugün Değil”
En İyi Görüntü Yönetmeni: “Kağan Kerimoğlu - Bugün Değil”
En iyi Kurgu: Rana Önoğlu ‘’Bugün Değil & Benden Korkmana Gerek Yok’’
Jüri Özel Ödülü: “Rewşen - Musab Tekin” / “Bir Nehrin Kıyısında - Muhammet Furkan Daşbilek”

Ulusal Kısa Belgesel filmlerin yarıştığı kategori ise; Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği Başkanı Mehmet Güleryüz, gazeteci-yazar Oya Doğan ve Altın Koza Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Adana Altın Koza Film Festivali Genel Koordinatörü İsmail Timuçin tarafından değerlendirildi. Belgesel kategorisinde jürinin kararıyla ‘En İyi Belgesel Film’ ödülü, Muhammet Beyazdağ’ın yönettiği “Her Şey Yolunda” belgeselinin oldu. Jüri gerekçesi ise: “Toplumumuzda binlerce örneği olan küçük yaşta bir kızın öyküsünün toplumsal katmanları da dahil ederek; yokluğun ve çaresizliğin ortasında inadına umuda sarıldığı ve doğayla kurduğu sevgi bağını etkili bir biçimde aktardığı hikayesiyle “Her Şey Yolunda” filmine En İyi Belgesel Film Ödülü verilmiştir.” olarak açıklandı. Kategori kapsamında verilen ödüller şu şekilde belirlendi:

En İyi Film: “HER ŞEY YOLUNDA – Muhammet Beyazdağ”
En İyi Senaryo: “AYDINLIĞA – Asuman Yüksel”
En İyi Yönetmen: “BULAK – Evrim İnci”
Jüri Özel Ödülü: “9:16 – Selin Su Kılıçaslan”

Uluslararası Kısa filmlerin yarıştığı kategori; yapımcı Bulut Reyhanoğlu, yönetmen Banu Sıvacı ve yönetmen Gözde Kural’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi. Uluslararası Kısa film kategorisinde jürinin kararıyla ‘En İyi Uluslararası Film’ ödülü, Nafiseh Zare’nin yönettiği “The Zoo” filminin oldu. Jüri gerekçesi ise: “Alışageldiğimiz anne kız ilişkisinin dışında bir izlek oluşturan, genel geçer çocuk karakterlerinin aksine; bir kız çocuğunun sorunlarının ve tavırlarının gerçekliğiyle cesurca yüzleşebilen, yalnız bir annenin açmazını zekice nüanslarla verebilmiş, senaryosu ve oyunculuklarıyla en iyi film ödülünü ‘The Zoo’ ya vermek istedik.” olarak açıklandı. Kategori kapsamında verilen ödüller şu şekilde belirlendi:

En İyi Film: “THE ZOO – Nafiseh Zare”
En İyi Yönetmen: “SO COOL – Marilyn Naaman”
Jüri Özel Ödülü: “WHERE THE WINDS DIE – Pejman Alipour”

Yönetmen ve yapımcı Serhat Gönen’in direktörlüğünde gerçekleştirilen ve Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği (DİSİNEDER) tarafından organize edilen 2. Diyarbakır Uluslararası Kısa Film Festivali’nin koordinatörlüğünü ise Esra Güzel yaptı. Ayrıca, meslek birliği BİROY’un temsilcisi olarak Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Destekleme Kurulu’nda iki yıl boyunca kurul üyeliği yapan ve 2022 yılı itibariyle Kültür Bakanlığı temsilcisi olarak görev yapan başarılı oyuncu İpek Tuzcuoğlu, festivalin bu yılki danışmanlığını üstlendi.