ABD'nin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu başkanlığına bir Uygur seçildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Uluslararası Dinî Özgürlükler Komisyonu, oybirliğiyle Uygur Türkü, insan hakları avukatı Nuri Türkel’i komisyon başkanlığına seçti.

ABD'nin Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu başkanlığına bir Uygur seçildi

Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Dinî Özgürlükler Komisyonu (USCIRF) resmi internet sayfasında 21 Haziran 2022 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, Uygur Türkü, insan hakları avukatı Nuri Türkel oybirliğiyle komisyon başkanlığına seçildi. 

Komisyonun başkan yardımcısı ise Abraham Cooper oldu.

Komisyonun yeni başkanı Nuri Türkel, “Komisyon Başkanlığına seçilmekten ve dünya çapında temel bir insan hakkı olan din ve inanç özgürlüğüne yönelik tehditleri ele almak için çalışırken komisyona liderlik etme ayrıcalığına sahip olmaktan gerçekten onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

NURİ TÜRKEL AYNI ZAMANDA UYGUR İNSAN HAKLARI PROJESİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI

Başkan Türkel, Temsilciler Meclisi Lideri Nancy Pelosi tarafından Mayıs 2020’de Komisyon’a atanan ilk Uygur Türkü ve Mayıs 2022’de yeniden atanmıştı.

Başkan Türkel bir avukat, dış politika uzmanı ve insan hakları savunucusu ve aynı zamanda Uygur İnsan Hakları Projesi (UHRP) Yönetim Kurulu Başkanı, Hudson Enstitüsü kıdemli üyesi ve Dış İlişkiler Konseyi üyesidir.

Uygur İnsan Hkları Projesi’nin İcra Direktörü Ömer Kanat, Nuri Türkel’in USCIRF Başkanlığına seçilmesini tebrik ederek, “Onun bu platformu (USCIRF), daha önce çok iyi başardığı gibi sadece Uygur Türkleri için değil, aynı zamanda dünya çapındaki savunmasız insanları savunmak için kullanmaya devam edeceğine güvenim tamdır” ifadelerini kullandı.