Afganistan'ın İran'la olan ticari sınır kapısını Taliban ele geçirdi

Bir Taliban sözcüsü, Afganistan'ın İran ile olan en büyük ticaret kapısını ele geçirdiklerini açıkladı. AFP'nin aktardığına göre, militanların sözcüsü Zabihullah Mücahid, "İslam Kala kapısı artık tam kontrolümüz altında ve bugün tekrar faaliyete geçirmeye çalışacağız." dedi.

Afganistan'ın İran'la olan ticari sınır kapısını Taliban ele geçirdi

İslam Kala, ülkenin ana sınır kapılarından biri ve İran'la ticaretin esas noktası.

Afganistan'ın iki üst düzey güvenlik yetkilisinin Reuters haber ajansına, Herat ilinde bulunan İran ile olan İslam Kala sınır kapısının Taliban'ın eline geçtiğini ve Afgan güvenlik ve gümrük yetkililerinin İran'a kaçtığını teyit ettiğini iddia edildi.

Geçen hafta, Taliban, yabancı güçlerin 20 yıllık müdahalesini sona erdirmesi ve iç güvenlik durumu kötüleşmesini gerekçe göstererek İran, Tacikistan, Türkmenistan, Çin ve Pakistan ile sınır bölgelerini işgal etmişti.

İRAN TEYAKKUZDA

İran devlet haber ajansı IRNA'nın aktardığına göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Farhad Arianfar, “Sınır yakınındaki en ufak bir hareketi izliyoruz” dedi.

Afganistan sınır bölgesinde düzenlenen harekata sınır muhafızları ve seçkin Devrim Muhafızları birlikleri de katıldı.

Arianfar sınır bölgesini gezerken, "Bu sınırlardan herhangi bir kaçakçılık operasyonuna veya herhangi bir yetkisiz girişe izin vermeyeceğiz" dedi.

AFGAN ASKERLERİ SINIR ÜLKELERİNE KAÇIYOR

Son günlerde binlerce Afgan hükümet askeri, Afgan-Tacik sınırının yüzde 70'inden fazlasını kontrolü altına alan Taliban'dan kaçarak komşu Tacikistan'a kaçtı.

Özbekistan sınırındaki kuzey Belh eyaletinde de Taliban savaşçıları ile Afgan hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Afganistan ile sınırı paylaşan Özbekistan, sınırı geçmeye çalışan Afgan askerlerini kabul etmeyi reddetti.

İran'ın resmi Arapça dil servisi Al Alalam TV de Afgan askerlerinin Taliban'dan kaçmak için sınır kapısından İran topraklarına girdiğini bildirdi.