Ahmet Özal: Ben olsam TOKİ dahil bütün yatırımları durdurup kaynakları insanlarımıza aktarırım

TEK Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, Haber Global kanalında Buket Aydın’ın sunduğu Yüz Yüze programına konuk oldu.

Ahmet Özal: Ben olsam TOKİ dahil bütün yatırımları durdurup kaynakları insanlarımıza aktarırım

Haber: Bora Özizmirli

TEK Parti Genel Başkanı Ahmet Özal, Haber Global kanalında Buket Aydın’ın sunduğu Yüz Yüze programına konuk oldu.

Çarpıcı açıklamalarda bulunan Ahmet Özal, ekonomide ciddi problemlerin olduğunu, vatandaşların ekonomik olarak zor durumda olduğunu, bu nedenle yapılan yatırımların vatandaşa aktarılması gerektiğini dile getirdi.

“BOŞ TENCERE HÜKÜMET DÜŞÜRÜR”

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in “Boş tencere hükümet düşürür “sözünü de hatırlatan TEK Parti lideri Ahmet Özal konuşmasında şunları kaydetti:

“Rahmetli Süleyman Demirel’in söylediği bir laf vardır. “Tencere kaynamazsa hükümet düşürür” der. Şu anda hükümetin en büyük sıkıntısı hayat pahalılığıdır. Hayat pahalılığı çok yüksektir. Benzin fiyatı 30 TL’yi geçmiştir. Bu artık aşağıya inmez. Kimse inmesini beklemesin, dünyada petrol fiyatları çok büyük düşerse belki benzin fiyatları iner.

Diğer taraftan doların sabit durması da mümkün değildir. Çünkü enflasyon Türkiye’de yüksektir. Enflasyon olduğu yerde hayat pahalılığı da olur, dolar da artar. Bunlar birbirini tetiklerler.” ifadelerini kullandı.


“KAYNAKLARIMIZ KÖPRÜ, YOL GİBİ YATIRIMLAR YERİNE İNSANLARIMIZA AKTARILMALIDIR”

Köprü, yol gibi betonlardan oluşan çeşitli yatırımlar yerine kaynakların  insanlara aktarılması gerektiğini belirten Ahmet Özal konuşmasında, “Türkiye’de çok şeylere yatırım yapıldı. Köprüler, yollar, TOKİLER, betonlar, her şeye yatırım yapıldı. Şu an yapılması gereken tek şey var. Bundan sonra Türkiye’de insana yatırım yapmak lazım.

İnsanların satın alma gücü olmadığı zaman insanlar mutlu olmaz. Mutlu olmayan insan üretken olmaz.” dedi.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORUNA GÖRE TÜRKİYE’DE 13 MİLYON İNSAN YETERLİ BESLENEMEMEKTEDİR”

Birleşmiş Milletler’in Türkiye raporundan da bahseden Ahmet Özal, Türkiye’de 13 milyon insanın yeterli beslenemediğini, Türkiye’de bir çok ebeveynin  yeterli besin alamadığı için çocuklarına bakmakta zorlandığını söyledi.

1987 yılında Turgut Özal döneminde bir gecede memura ve emekliye yüzde 120 zam yapıldığını hatırlatan TEK Parti lideri, “Bugünde  Türkiye’de yapılması gereken budur.” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Özal açıklamasında şunları kaydetti:

Bakın son Birleşmiş Milletler raporunda Türkiye’de 13.5 milyon insanın yeterli beslenmediği konuşuluyor. Beni de en çok korkutan budur.

Mesela bebeklerimizin, çocuklarımızın yeterli protein almazlarsa, beyinleri gelişemiyor. Çünkü ebeveynler evine yeterli besin alamadığı için çocuğuna bakamıyor. Zaman zaman bu durum sıkıntı oluyor.

1987 yılında rahmetli Özal döneminde memura ve emekliye bir gecede yüzde 120 zam yapıldı. Bugün Türkiye’de yapılması gereken budur. Enflasyon resmi rakamlara göre yüzde 74 ama bazılarının iddia ettiği yüzde 100’lerin üzerinde.

Bu durumda insanların satın alma gücünü yerine getiremezseniz siz mutlu edemezsiniz hiç kimseyi. Ben olsam bütün yatırımları durdururum. TOKİ dahil hepsini durdurup önce insanlara veririm.


“ÜRETİCİMİZ SÜBVANSE EDİLİRSE ET VE SÜS FİYATLARI DÜŞER, HAYVANLARIMIZ KESİME GÖNDERİLMEZ”

TEK Parti lideri konuşmasında çiftçinin ve hayvancının da çok zor durumda olduğunu belirterek, üreticiye yeterli sübvansiyon verilmesi dahilinde et ve süt fiyatlarının düşeceğini, böylelikle üreticinin de rahatlayıp hayvanlarını kesime göndermeyeceğini söyledi:

Ahmet Özal konuşmasının devamında, “Şu anda çiftçi ekemiyor, biçemiyor, mazot olmuş 30 TL. ÖTV ve KDV’yi kaldırırım ben mazottan. Kullandığı dekara göre daha ucuz mazot vermek zorundayız.

Türkiye çok büyük gıda merkeziydi dünyada, 7 ülkeden biriydi . Bizim herşeyimiz var.

Dünyadaki bütün Batılı ülkeler süte sübvansiyon verirler, ama çok ciddi sübvansiyon verirler. Çünkü süte sübvansiyon verildiğinde, hayvancılar hayvanlarını kesmiyor, sütten para kazanıyorlar. Şimdi hayvanlar kesime gidiyor, çünkü hayvancılarımız sütten para kazanamıyor ve yem pahalı.

1 lira 20 kuruş sübvansiyon veriyorlardı şimdi 20 kuruşa indirdiler. Bugün süte 7 TL sübvansiyon verilirse inanın et ve süt fiyatları düşer.” dedi.


“DÜNYANIN HER TARAFINDA ENFLASYONDA ARTIŞ VAR AMA TÜRKİYE’DE DAHA FAZLADIR”

Covid-19, Rusya ve Ukrayna savaşı gibi nedenlerle dünyanın bir çok yerinde enflasyonun arttığını, ama hiçbir yerde Türkiye’deki kadar enflasyonun artmadığını dikkat çeken Özal, “Dünyada Covid-19, Rusya ve Ukrayna savaşıyla beraber her şeyin fiyatları arttı. Bugün Amerika’da son 40 yılın 60 yılın en büyük enflasyonu var diyoruz, ancak Amerika’daki enflasyon  yüzde 8.6’dır.

Bizde ise, enflasyon neredeyse  aylık yüzde 8.6’dır. Şu anda enflasyonumuz resmi rakamlara göre yüzde 74’dür. Avrupa Birliği, Almanya gibi ülkelerde enflasyon yüzde 7, yüzde 7.5 gibi seyretmektedir.

Tamam oralarda da enflasyon var ama bizdeki kadar hiçbir zaman olmadı. Dünyada petrol fiyatları artıyor. Mazot ve benzin fiyatlarının Avrupa’daki artışına bakın, bizde 10 katı artmaktadır. Vergilerden dolayı artmaktadır.” dedi.

“TÜRKİYE’DE VERGİ REFORMU YAPILMALIDIR”
Türkiye’de toplanan vergilerin yüzde 80’nin 4 ilden toplandığını belirten Ahmet Özal, vergi reformların yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de insanların kalkındırılması gerektiğini yineleyen Özal, açıklamasında şunları söyledi:

“Türkiye’de vergi reformu çok büyük çapta yapılması lazım. Birinci hedef bu olması lazım. Türkiye’nin toplam vergilerin yüzde 80’i 4 tane ilden gelmektedir. Bu tüm vergilerin toplamıdır. Bu iller Ankara, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’dir.

Geri kalan illerden ise yüzde 20 gelmektedir. Yani 70 küsür ilden neredeyse hiçbir şey gelmemektedir esasında.

Bunun için vergi oranlarını arttırmak yerine vergi oranlarını düşürmek lazım. Belki 65 ilden vergileri sıfırlamak lazım 15 sene boyunca. Türkiye’de yatırımları kaydırmak lazım, insanlarımızı kalkındırmak lazım” dedi.