Akgün: Aydınlanma düşüncesine ne kadar yaklaşıp uzaklaştığımızı anlattım

Çeşitli Alevi sivil toplum örgütlerinin kuruluşunda bulunan ve yöneticiliğini yapan Kemal Akgün'ün kaleme aldığı , Alevilik -Geçmişi, yaşamı, inancı- başlıklı eseri Doğu Kitabevi tarafından çıkarıldı. Akgün'le kitabının içeriği konusunda söyleştik.

Akgün: Aydınlanma düşüncesine ne kadar yaklaşıp uzaklaştığımızı anlattım

Kemal Akgün'ün yazdığı Alevilik (geçmişi, yaşamı ve inancı) kitabı yayınlandı.

Kemal Akgün ile Alevilik ve kitap hakkında konuştuk.

- Kemal Akgün kimdir?

Boğaziçi ve Ticaret üniversitelerinde eğitim gördüm. Profesyonel olarak bilgisayar ve iletişim konularında çalıştım. Kendimi mühendis, yönetici, yapımcı, yazar, konuşmacı, öğretmen olarak tanımlayabilirim.

- ALEVILIK kitabında neler anlatıyorsunuz?

Kitapta tarihsel geçmiş, inancın temelleri, ibadetler, Alevilerin yaşamakta oldukları sorunlar var. Aslında kitap biraz da aydınlanma düşüncesine ne kadar yaklaşıp uzaklaştığımızı da anlatıyor.

- Alevi kelimesinin kökeni nedir?

Alevi Arapça'da Ali taraftarı, Ali'yi seven demektir. Musa Musevi, Isa Isevi, dünya dünyevi gibi kelimelerle benzer yapıdadır.

- Alevilik bir Türk inancı mıdır?

Alevilik sadece Türklere özgü bir inanç değildir. Dünyanın çeşitli yerlerinde kendilerine Alevi diyen topluluklar vardır.

- Anadolu Aleviliği ile diğer Ali yanlısı topluluklar arasında ne fark var?

Anadolu ve yakın coğrafyadaki Aleviliğin ayırt edici özelliği batıni, tasavvuf ağırlıklı olmasıdır.

- Alevilikte tanrı anlayışı nasıldır?

Varlıkların tamamı tanrıdır diyenler olmuşsa da ağırlıklı görüş bu değildir. Aleviler, Tevrat'ın  “Tanrı insanı kendi suretinde yarattı.” söylemi ile Kuran’ın  “Biz ona şah damarından daha yakınız” ve “Tanrı, insanı kendi ruhundan üfleyerek şekillendirmiştir.” tariflerini benimser. Bu görüşe göre insan tanrının özelliklerini taşır.

- Vahiy nedir?

Vahiy gelişmiş insanın iç sesidir. 

Ibni Arabi "Veliler bilgilerini, Peygambere vahiy getiren meleğin aldığı kaynaktan alırlar" der. Aynı şekilde düşünürler, bilim insanları ve sanatçıları besleyen de aynı kaynaktır.

- Alevilerin sakladigi bir sır var mı ?

İsa'nın çarmıha gerilmesi, Mansur'un yakılması ve Nesimi'nin derisinin yüzülmesi gibi örnekler Aleviler gibi çoğunluktan farklı düşünen toplulukları  temkinli olmaya zorlamıştır. Batıni öğretilerin ortak özelliği olarak bilgi hazır olanla paylaşılır, hazır olan aradığı bilginin nerede olduğunu bilir.

Alevilerin sırrı birilerinin bildiği ancak  diğerlerine söylemedigi bilgiler değildir.  Sır bir rehber eşliğinde kendisini geliştiren insanın içine doğan bilgilerdir.

- Cennet ve cehennem nedir?

Iyi olan her şey cennettir. Kötü olanlar da cehennemdir.

- İnsanın amacı nedir?

İnsanın amacı kendisinin, toplumun ve doğanın varlığını sürdürmesine ve gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu amaca ulaşmak için her insan kendi yolundan gidebilir. Illa belirli bir dine, mezhebe bağlı olması gerekmez.

- ALEVILIK kitabını kimler okumalı?

ALEVILIK kitabını hakim inançların yoğun propagandası altındaki Aleviler ve siyasetin aracı haline gelmis inançlardan bunalmış eğitimli insanlar okumalı.

- Okuyucular kitaba nasıl ulaşacak?

Kitapla ilgili bilgilere kemalakgun.com sitesinden erişilebilir.