Almanya devleti imam yetiştirmek için İslam Koleji açtı!

Almanya'nın Federal İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak, Osnabrück Üniversitesi çatısı altında İslam Koleji açıldı. Kolejin müdürü ise, Bosna Hersek kökenli Dr. Esnaf Begic oldu.

Almanya devleti imam yetiştirmek için İslam Koleji açtı!

Almanya'da ilk kez Almanca imam eğitimi verecek "İslam Koleji" 15 Haziran 2021 tarihinde açıldı.

Müslüman din görevlilerinin yurt dışından gelmesi özellişkle siyaset çevrelerinde uzun süredir tartışmalara neden oluyordu.

Almanya İçişleri Bakanlığı ve Aşağı Saksonya Eyaleti Bilim Bakanlığı tarafından 5 yıllık süre için 5,5 milyon Euro’yla finanse edilen "İslam Koleji", Almanya‘da görev yapacak başta imam olmak üzere din görevlileri yetiştirecek.

Kolejin Mütevelli Heyeti Başkanı, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, eğitimin başlaması nedeniyle yaptığı açıklamada "İslam Koleji Müslümanlar’a yönelik ve onlara eşit haklar tanımayı hedefleyen bir girişim. Birçok cemaatte, özellikle genç göçmen Müslümanlar, yaşadıkları ülke olan Almanya’nın dilinde vaaz dinlemek istiyorlar. Ayrıca giderek artan oranda bir grup, dini meselelere başka ülkelerin karışmasını arzulamıyor" şeklinde konuştu.

ALMANYA'DA YAŞAYAN MÜSLÜMANLAR DESTEKLİYOR MU?

Camilerde din görevlilerinin ülke içerisinde yetiştirilmesi uzun süredir tartışılsa da, Almanya İslam Koleji konusunda Müslüman toplulukların tepkileri değişik.

Maliki Cemaatler Birliği, Boşnak Müslümanları Merkez Konseyi, Aşağı Saksonya Müslümanlar Birliği, Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi ve Faslı Müslümanlar Merkez Kurulu projeyi destekliyor ve kuruluşunda da yer alan topluluk temsilcileri.

Öte yandan, bu girişimi desteklemeyen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB), Dış İlişkiler Müdürü Zekeriya Altuğ, yeni kurulan koleje destek vermeyişlerini, "Bu tür projelerde devlet müdahil oluyor veya devlet bazı dini akımlara destek veriyor görüntüsü, Almanya’nın seküler yapısı ve anayasasını ihlal edici bir durumdur. Bu da toplumsal olarak problemli bir mesaj vermektedir. Biz böyle bir proje içinde bulunmayı uygun görmüyoruz" sözleri ile ifade etmişti.

DİTİB’in Almanya’da bine yakın camisi bulunuyor. Bu camilerde büyük kısmı Türkiye’den atanan ve maaşları Diyanet tarafından ödenen yaklaşık 1100 imam görev yapıyor.

Ayrıca, DİTİB geçen yıl Ocak ayında kendi çatısı altında bir akademi oluşturarak, 22 kişinin katılımıyla iki yıllık Almanca imam eğitimine başladı.

İSLAM KOLEJİ YAYGINLAŞACAK MI?

Almanya İslam Koleji'nin bilimsel müdürü konumundaki Prof Dr. Bülent Uçar, NDR kanalına verdiği demeçte, on yılı aşkın bir süredir bu kolejin açılması için mücadele verdiğini vurgulyarak şöyle diyor: "Cemaatler üstü ve bağımsız, Almanya'yı yurt edinmiş ve dünyaya açık bir İslam öğretisi aktarmak istiyoruz."

Din sosyologu Rauf Ceylan ise, "kalite"nin belirleyici olacağının altını çizerek, Türkiye'den gelen imamlardan daha iyi bir eğitim vereceklerini öne sürüyor.

ALEVİ DEDELERİ DE ALMANYA'DA YETİŞTİRİLECEK!

Öte yandan, Alevi dedelerinin de Almanya'da yetiştirilmeleri için bir proje olduğu ortaya çıktı.

Almanya'nın Diyanet İşler Başkanlığı makamına yakın bir görev üstlenen ve tüm İslam topluluklarının temsil edildiği Deutsche Islam Konferenz (DIK) tarafından, Hamburg Üniversitesi bünyesinde Alevi dedelerinin yetiştirilmesi için bir proje başlatıldığı öğrenildi.

Hamburg Üniversitesi'nde daha önce Dünya Dinleri Akademisi çatısı altında Alevilik Anabilim Dalı açılmıştı. Hamburg Üniversitesi Dünya Dinleri Akademisi, Alevilik Anabilim Dalı Başkanlığı’na etnolog Dr. Handan Aksünger atanmıştı. Aksünger, Alevi dedelerinin yetiştirilmesi projesinin de başında.