Araklı'da vatandaşlar tepkili, ÇED toplantısı yapılamadı

Araklı Manşet haber sitesinde yer alan habere göre, Trabzon'un Araklı ilçesi Değirmencik ve Merkezköy Mahallelerine yapılmak istenen Ayvadere HES Projesi ÇED Toplantısı, toplantı salonunun kapısı kapatılarak vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Araklı'da vatandaşlar tepkili, ÇED toplantısı yapılamadı

Trabzon'un Araklı ilçesi, Değirmencik, Ağnas ve Merkezköy Bifera Mahalleleri Karadere Mevkisi üzerine Araklı Elektrik Üretim ve İnşaat A.Ş. tarafından yapılmak istenen Ayvadere Hes Projesi "ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi" toplantısı, mahallelerinin heyelan bölgesi olduğunu söyleyen Değirmencik Mahallesi Muhtarı Tuncay Koçaslan ve vatandaşlar tarafından protesto edildi.

Değirmencik, Yoncalı ve Merkezköy mahallelerinde yapımı planlanan Ayvadere Regülatörü ve HES projesiyle ilgili olarak, vatandaşların bilgilendirilmesi amacıyla Merkezköy mahallesi muhtarlık binasında Araklı belediyesi ve Araklı Kaymakamlığı'nın askıya çıkararak halkın katılımı için duyurusunu yaptığı "ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi" toplantısı düzenlendi.

HES firması, Trabzon Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ve bakanlık yetkililerinin katıldığı toplantıda Jandarma güvenlik önlemi aldı. 

Toplantının yapılacağı sırada, HES projesini savunan Merkezköy mahalle muhtarı ile heyelan bölgesi olan mahalellerine HES yapılmasını istemeyen vatandaşlar arasında tartışma çıktı.

VATANDAŞLAR TOPLANTI SALONU KAPISINI KAPATTI

Merkezköy mahalle muhtarı Bayram Erbay, salonun kapısının vatandaşlar tarafından kapatılması üzerine; "Toplantı için resmi yazı bana bildirildi. Ben de köyün muhtarı olarak burada yer ayarladım. Salonu düzenledim. Bakanlıktan toplantıya geldiler. Burada sorumluluk bendedir. Bu köyün muhtarı benim. Bu salonun kapısını burada kapatamazsınız. Biz kardeş köyüz. Sizin sıkıntınız benim sıkıntım. Şu yaptığınız misafirliğe uygun değil. benim kapımı nasıl kapatırsınız?" ifadelerine yer verdi. 

Toplantıyı protesto eden Değirmencik Mahalle Muhtarı Tuncay Koçaslan, mahallelerinin her geçen gün Karadere'ye doğru kaydığını, her yağmurda mahallelerinde heyelan ve toprak kayması yaşandığını söyledi.

"BU TEPKİMİZ SADECE BAŞLANGIÇ"

Koçaslan açıklamasına şöyle devam etti; "Burası bizimdir. Değirmencik mahallemizin tamamında problem var. Bütün mahalemiz heyelan bölgesi, sürekli toprak kayıyor. Camimiz ve bazı evler çatladı. Sondaj vurulduktan sonra 20 metre aşağısı kaydı. Bu HES projesi yanlıştır. Şirket sahiplerine sesleniyorum, bu projeyi durdurun. İptal edin. Bugünkü protestomuz, tepkimiz bir başlangıçtır. Bundan sonraki tepkilerimiz bugünkü gibi olmayacak. Tüm mahalle olarak hareket ediyoruz, tepkimizi göstereceğiz. Bu projeyi yaptırmayacağız. Bu tünele başlanırsa tüm mahalle olarak tepkimizi göstereceğiz. Tekrar söylüyorum, bugünkü gibi olmayacak. Bu mahalle hepimizin. O tüneli başlatmayacağız." ifadelerine yer verdi.

TEK DERTLERİ RANT, RANT, RANT!

Toplantı salonunun dışında toplanan ve toplantıyı düzenleyenlere tepki gösteren vatandaşlardan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi akademisyen Yusuf Durmuş ise yaptığı açıklamada; "Değirmencik köyü halkı onurlu. bayrağına, mezarına sahip çıkan bir halk. Dinamit patlattıkları zaman dereye kayar gideriz. Kaymalar halen daha devam ediyor. 8.7 mw diye planlanan bir HES, deredeki su mu arttı da, 16 megawatt olarak planlanmaya çalışıyorlar. Ben akademisyenim, köylülerim bilgiye sahip. Hepsi okudular, raporu gördüler. Camimiz kaydı, çatladı. Tek dertleri rant, rant, rant. Rantımız düşecek diye köyümüzden yapıyorlar. Karşıdan yapın diyoruz, rantımız düşecek diye yapmıyorlar. Bu yıkım, yokoluş projesini yaptırmayacağız. Bu köyün tarihten silinmesi projesidir. Köyümüzde şehitlerimiz var. Biz mezarımıza, bayrağımıza, köyümüze sahip çıkmak istiyoruz. Biz enerjiye karşı değiliz. Köyümüzde tepelerde hazine arizleri var, verelim onlara rüzgar gülü yapsınlar. Rüzgar gülünün parasını toplamaya hazırız. Rüzgar gülü yapsınar, bu köye gelmesinler. Bu burada bitmeyecek. bu projeyi engelleyeceğiz" dedi.

Değirmencik Mahallesi sakini iş adamı Ozan Albayrak ise, "Sonuna kadar mücadelemiz devam edecek. Merkezköy Bifara'da ve mahellemizde yapılması düşünülen Ayvadere HES projesine Ağnas köyü olarak başından beri sonucu felaket olacak. Fakat bir tek Merkezköy Bifara mahalle muhtarı Bayram Erbay denilen şahıs toplantıya katılarak bütün gelecekte doğacak felaketlerin altına imzasını atmıştır. Bunun hesabını bundan sonra başta Bifara köyü muhtarı olmak üzere Ayvadere HES projesi sahiblerinin vicdanı hesapları, hergün iki elimiz yakalarında olacak. Bütün kamuoyunun bilmesini isteriz." diyerek tepkisini gösterdi.

Toplantı salonuna girmeyerek ÇED raporunun tanıtımının yapıldığı toplantıyı protesto eden vatandaşlar, Merkezköy mahalle muhtarının vatandaşları toplantı salonuna alması üzerine "Bizi satıyorlar. Olmaz böyle bir şey. Ayıptır." diyerek tepkilerini gösterdiler.