Avrupa Birliği Rus havayollarına yönelik yaptırımları neden hafifletti?

Bağımsızhavacılar.com sitesinde yer alan bir habere göre Avrupa Birliği Konseyi, Rus sivil havacılığına yönelik yaptırımları kısmen hafifletti, ancak bu pratik olarak Rus havayollarının konumunu iyileştirmeyecek.

Avrupa Birliği Rus havayollarına yönelik yaptırımları neden hafifletti?

Bağımsızhavacılar.com sitesinde yer alan bir habere göre Avrupa Birliği Konseyi, Rus sivil havacılığına yönelik yaptırımları kısmen hafifletti, ancak bu pratik olarak Rus havayollarının konumunu iyileştirmeyecek. Karar halihazırda Avrupa Birliği’nin resmi gazetesinde yayınlandı .

Avrupa Birliği’nin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle uyguladığı yaptırımların güncellenmiş versiyonuna göre, anlaşmanın 26 Şubat 2022’den önce yapılması halinde Avrupalı ​​şirketlerin Rusya’da finansal kiralama için uçak temin etmesine izin verildi.

Aynı zamanda,  Avrupalı ​​şirketlerin bu anlaşma kapsamında çalışmaya devam etmek için kendi ülkelerinin yetkililerinden izin almaları gerekecek. Tüm ödemelerin tamamlanmasından sonra, uçaklar Rus hava taşıyıcılarının mülkiyetine devredilecek.

Finansal kiralama, esas olarak bir uçağın taksitle satılması yöntrmi. Tüm ödemeler tamamlandıktan sonra ekipman havayolunun malı oluyor. Rusya’da bu tür kiralama yaygın değil. Uçakların çoğu, faaliyet kiralaması temelinde alındı ​​,diğem bir anlatımla, birkaç yıllığına geçici olarak kiralandı, ardından uçak sahibine iade edildi.

Finansal kiralama ve faaliyet kiralaması koşulları farklılık gösteriyor. Avrupalı şirketlerden ödenen faturalardaki farkı ödemesini isteyebilir. Görünüşe göre, yaptırımların hafifletilmesinin nedeni buydu, çünkü o zaman Avrupalı ​​​​şirketler Ruslardan ziyade onlardan daha fazla zarar görecekti.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri, uçaklara hizmet vermek için Rusya’ya yedek parça ve teknik dokümantasyon tedarikini yasakladı. Bu nedenle, Rus havayolları ve servis merkezleri, uçak üreticileri Airbus ve Boeing’den yasal olarak orijinal yedek parça ve resmi destek alamayacak.

İlk başta, Rusya’daki yabancı uçaklar, filonun bir kısmını stoktaki yedek parçaları kullanarak onarılabilir. Daha sonraki uçuşlar için ülke, yedek parça temini veya sahte parça kullanımına yönelik yasa dışı kanallaroluşturmak zorunda kalması uzak bir olasık değil. Bu durum, Rusya’da sivil havacılık emniyeti seviyesinin düşmesine neden olabilir.