Aydın Büyükşehir desteği ile binlerce dönüm tarım arazisi sulanacak

Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu’nun işaret ettiği doğrultuda hem suyu yönetmek, hem de tarımsal üretimde çiftçilerin ihtiyaç duyduğu suyun verimli kullanması adına çalışmalar gerçekleştiren Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ekipleri, Aydın’ın pek çok noktasında tarımsal altyapı çalışmaları gerçekleştiriyor.

Aydın Büyükşehir desteği ile binlerce dönüm tarım arazisi sulanacak

Aydın Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin Aydın’ın bereketli topraklarında kuraklığın yaşandığı bu yılda daha fazla üretim yapması için tarımsal altyapı faaliyetlerini sürdürüyor.

Birçok ilçede kapalı sistem hatlar oluşturulurken, bir yandan da sondaj kuyularının tarımsal sulamaya dahil edilmesi için çalışmalar gerçekleştiriyor. 

İklim değişiklikleri ile birlikte azalan ve düzensiz hale gelen yağışlar ile ortaya çıkan kuraklık, tarım arazilerinin sulanması için gereken su kaynaklarını azalmasına neden oluyor.

Pandemi döneminde yaşanan güvenli gıdaya erişim sorunu, iklim değişiklikleri ve kuraklıkla birlikte üretimde yaşanacak düşüşün bir araya gelmesi, gelecek yıllar için endişeleri artırarak, alarm zillerinin çalmasını anlamına geliyor.

Kentlerde Sürdürülebilir Su Politikaları Zirvesi’nde gelecek yıllarda yaşanacak su krizine dikkat çeken Aydın Büyükşehir Belediyesi Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Susuzluk bizi yönetmeden biz suyu yönetelim” çağrısında bulunmuştu.

Başkan Çerçioğlu’nun işaret ettiği doğrultuda hem suyu yönetmek, hem de tarımsal üretimde çiftçilerin ihtiyaç duyduğu suyun verimli kullanması adına çalışmalar gerçekleştiren Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ) ekipleri, Aydın’ın pek çok noktasında tarımsal altyapı çalışmaları gerçekleştiriyor.

Didim, Karacasu, Çine, Kuyucak, Buharkent, İncirliova, Efeler ve Germencik’te tarımsal sulama altyapı faaliyetlerini hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, Söke’nin Karaatlı Mahallesi’nde de binlerce dönüm araziye su kaynağı oluşturacak bir çalışma yaptı.

Karaatlı Mahallesi’ndeki eski bir kuyuyu yeniden çiftçilerin hizmetine sunan Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerden gelen talep üzerine sulama pompasını kısa sürede faaliyete geçirdi.

“ÖZLEM BAŞKANIMIZA, ASKİ VE EMEĞİ GEÇEN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Kurak geçmesi beklenen yaz ayları öncesinde çiftçilerin yüzü güldüren bu çalışmayla, tarım arazilerine ulaşan nehre su verilecek. Çiftçilerin üretim gücünü artıracak çalışma hakkında bilgi veren Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Aydın’da ve Türkiye’nin birçok yerinde kuraklık var. Bu sene barajlarımızda su seviyesi çok düşük, sulamada sıkıntı yaşayacağız. Karaatlı bölgesinde kuvvetli suyun olduğunu söylediler. Biz de bunu Aydın Büyükşehir’e ilettik. Büyükşehir Belediyesi de bu çalışmalarını yaparak buraya pompayı koydu. O bölgemizde 2 bin dönüm araziye su verilecek kaynak var. Bu konuda Özlem Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz çünkü bu sene su bizim için çok önemli, Büyükşehir de bu vesile ile biz tarımcılara destek oldu. Su olmayınca bazı ürünlerde iki su yeterli değil, mısır ekimlerinde bizim en az 4-5 defa su vermemiz gerekiyor. Pamuk ekiminden vazgeçip yem bitkisi eken üreticilerimiz olmuştur. Bu konuyu Büyükşehir’e ilettiğimizde 20 gün içerisinde bu kuyuya pompa konması ve hazır hale gelmesinden dolayı Özlem Başkanımıza, ASKİ ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“ÖZLEM BAŞKANIMIZ BİZİM CAN SUYUMUZ OLDU”

Çiftçi Ahmet Demircioğlu, “Pamuk, sebze ve buğday ekiyoruz. Bu yıl da tüm ülkede olduğu gibi kuraklıkla karşı karşıyayız. Kuraklığın olduğu bir yılda bizim de bu köyde kuyumuz çalışmıyordu. Bu kuyuyu büyükşehir Belediye başkanımız Özlem Hanıma bildirdik ve anında bize cevap geldi, bizim kuyumuz yapıldı. Ürünlerimize, ekilen pamuklara buğdaylara, ayçiçeğine ve sebzelere bu sudan takviye yapılacak. Bu çıkan su ile tarlalarımızı çok rahat bir şekilde sulayacağız. Şu anda 2-3 bin dönüm yeri sulayacak bir suyumuz var. Kuraklığın olduğu bir yılda Özlem Başkanımız bizim can suyumuz oldu. Özlem Başkanımıza, Topuklu Efe’mize çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Çiftçi Yusuf Adalı ise şunları söyledi: “Burada çiftçilik yapıyoruz. Pamuk, buğday, patates ve mısır üretiyoruz. Bu sene kuraklık var. Bu kuyu daha önce vardı ama çalışmıyordu. Bunu biz dile getirdik ve sağ olsun Özlem Başkanımız anında ilgilendiler. Kuyuyu canlandırdık. Bu su aşağı yukarı kanallar aracılığıyla 10 km mesafede ovaya dağılacak. Çiftçilerimiz bu sudan faydalanacak. Özlem Başkanımız sesimizi duydu ve çiftçinin yanında olmak adına bu kuyuyu canlandırdı. Bize bir can suyu oldu. İçme sularının tarım arazilerinde kullanıldığı yerler var. Bu sakıncalı, sular yer altından geldiği için azalan bir şey, içme sularının kullanmayalım.”

“BİR HAFTA ÖNCE KURAKTI BURASI, GEÇEN SENE BALIKLARIMIZ ÖLDÜ”

Karaatlı Mahalle Muhtarı Mevlüt Yeşil, “Bu işte bize yardımcı olduğu için başkanımıza çok teşekkür ederiz. Bizim için can suyu oldu. Herkes aramaya başladı. ‘Muhtarım kuruldu mu? Biz ekim yapacağız’ diyorlar. Ekin suyumuz bol dedim. Bu olmazsa suyumuz yok. Bir hafta önce kuraktı burası, geçen sene balıklarımız öldü. Başkanımız sağ olsun hemen el attı ve halletti. Suyun olmadığı yerde hayat olmaz. Vatandaş geldi ve artık sulayacak” şeklinde konuştu.