Bağış: Ülkemiz ve milletimizin istikrarına, birlik ve beraberliğini hedef alanlar asla başarılı olamayacaklar

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Toplantısı için Fas'ın Casablanca şehrinde olan Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında  İstiklal'deki terör eylemini lanetleyerek, " Ülkemiz ve milletimizin istikrarına, birlik ve beraberliğini hedef alanlar asla başarılı olamayacaklar" ifadelerine yer verdi.

Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Toplantısı için Fas'ın Casablanca şehrinde olan Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında  İstiklal'deki terör eylemini lanetleyerek, "Ülkemiz ve milletimizin istikrarına, birlik ve beraberliğini hedef alanlar asla başarılı olamayacaklar." ifadelerine yer verdi.

Büyükelçi Egemen Bağış, şu açıklamada bulundu:

 "Geçtiğimiz hafta Pazar günü İstanbul’da İstiklal Caddesinde yaşanan hain saldırı hepimizin yüreğini burktu. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Ülkemiz ve milletimizin istikrarına, birlik ve beraberliğini hedef alanlar asla başarılı olamayacaklar. Bu zor günleri de birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek atlatacağız." dedi.


EGEMEN BAĞIŞ'IN AÇIKLAMASININ TAM METNİ


Büyükelçi Egemen Bağış haftalık videolu mesajında şunları kaydetti:

İyi Pazarlar

 

Bir haftayı daha geride bıraktık.

 

Sizlere bu video mesajımızı bir Danışma Kurulu üyesi olmaktan onur duyduğumuz Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı toplantısı için geldiğimiz Fas’ın Casablanca şehrinde kaydediyoruz. Birazdan buradan karayoluyla 4 saat mesafedeki Fez şehrine doğru yola çıkacağız.
 

 

Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık döneminin ilk yıllarında dönemin İspanya Başbakanı Sayın Zapatero ile birlikte başlattıkları Medeniyetler İttifakı projesi bildiğiniz gibi Birleşmiş Milletler tarafından benimsenmiş ve kurumunun bir organı haline gelmişti. O dönem Sayın Cumhurbaşkanımızın Dışilişkiler Danışmanı olarak birlikte yoğun mesai yaptığımız İspanya’nın Dışişleri Bakanı Sayın Miguel Moratinos iki yıl önce Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilciliği görevini üstlenince farklı ülkelerin tecrübeli devlet adamlarından oluşan bir Danışma kurulu oluşturmuş ve bizi de bu kurula davet etmişti. Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensip ve onayları ile içinde bulunduğumuz bu kurul Pandemi nedeniyle daha önceleri çevrimiçi toplanırken bu hafta içinde Fas’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve bir çok ülkenin Bakan seviyesinde katılacaları bir formatta toplanacak.

 

Biz de görevli olarak geldiğimiz Fas’tan sizlere seslenme imkanını değerlendirdik. Önümüzdeki hafta sizlere buradaki temaslarımız halkında detaylı bilgi vereceğiz. Şimdi gelin geçtiğimiz haftaya göz atalım.

 

Geçtiğimiz hafta Pazar günü İstanbul’da İstiklal Caddesinde yaşanan hain saldırı hepimizin yüreğini burktu. Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Ülkemiz ve milletimizin istikrarına, birlik ve beraberliğini hedef alanlar asla başarılı olamayacaklar. Bu zor günleri de birlik ve beraberliğimizi güçlendirerek atlatacağız.

 

İşte bu dayanışma ruhu ile hain saldırı sonrası Prag’da yaşayan Azeri kardeşlerimiz Sayın Ferit Amiraliyev ve Sayın Eldar Valiyev “bir millet iki devlet” şiarıyla sefaretimizin önüne mum ve karanfiller bırakarak acımızı paylaştılar.

Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile kardeşlerimize gösterdikleri nezaket için teşekkür ettik.

 

Bu arada Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu Prag’daki görev süresini başarıyla tamamlayarak anavatana döndü. Prag’da görev yaptığım üç yıl boyunca desteğini esirgemeden tüm çalışmalarımıza katkı veren Behiç bey kardeşime bu vesile ile bir kez daha yürekten teşekkür ediyor, başarılarla dolu olacağına inandığım meslek hayatının devamında bol şans ve muvaffakiyetler diliyorum.

 

Geçtiğimiz haftanın diğer çalışmalarına birlikte göz atarsak,

 

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Sayın İsmail Emrah Karayel başkanlığında Prag’da gerçekleştirilen 68. AB Parlamentoları Avrupa İşleri Komisyonları Konferansı Genel Kurul Toplantısına katılan Meclis heyetimizi Sefaretimizde ağırladık.

 

Linet Group Genel Müdürü Sayın Tomáš Kolář’ı resmi konutumuzda ağırlayarak şirketinin ürettiği sağlık ürünleriyle ilgili ticari işbirliği imkanları hakkında istişarelerde bulunduk.

 

Prag'daki görev süresini tamamlayan Mısır'ın Prag Büyükelçisi Sayın Said Hinam için Pakistan sefaretinin resmî konutunda düzenlenen veda yemeğine katıldık ve anı defterini imzalayarak dostluğundan dolayı meslektaşımıza teşekkür ettik. Dost ve kardeş Pakistan İslam Cumhuriyeti'nin Prag Büyükelçisi Sayın Muhammad Khalid Jamali kardeşimiz ve eşi Sayın Zahra Ahmed'in ev sahipliğinde düzenlenen davet için evsahiplerine misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ettik.

 

Pure Ventures şirketinin AB Fon Yönetimi uzmanlarından Sayın Tereza Hoffmannová’yı Sefaretimizde ağırlayarak görüş alışverişinde bulunduk.

 

Prag Klasik Özel Turnuvasi hazırlık çalışmaları ve Avrupa Curling Şampiyonası hazırlık kampına katılmak üzere Prag’a gelen Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Sayın Dr. Kenan Şebin ve yönetim kurulu üyesi Sayın Melike Ertekin başkanlığındaki Milli Takım Kafilemizi resmi konutumuzuda eşim Beyhan Hanımla birlikte ağırladık. Misafirlerimize gösterdikleri nezaket için teşekkür ettik ve başarılar diledik.

 

Rock & Land Corporation / BETONDIS uluslararası ticaret firmasının sahibi Sayın Ladislav Drab, Büyükelçiliğimizi ziyaret etti ve kendisiyle Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki işbirliği imkanları hakkında görüş alışverişinde bulunduk.

 

İstanbul’dan gelip Prag’ı ziyaret eden aile dostlarımız İşadamı Sayın Fatih Çağlar ve Mimar eşi Sayın Yasemin Yildirim Çağlar’ı ağırlamaktan mutluluk duyduk.

 

Filistin’in Prag Büyükelçisi Sayın Khaled Alattrash tarafından Vatikan’ın yeni Büyükelçisi, Başpiskopos Sayın Jude Thaddeus Okolo başta olmak üzere Prag’da göreve yeni başlayan büyükelçiler onuruna düzenlenen resepsiyona katılarak meslektaşlarımız ile güncel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk.

 

Türkiye-Çekya ilişkileri ve güncel gelişmelere dair kapsamlı bir mülakatımız Trade News’de yayınlandı.

 

Emekliliğe hazırlanan Mısır'ın Prag Büyükelçisi Sayın Said Hindam’ın verdiği veda davetine katılarak birlikte çalışma konusunda gösterdiği işbirliği için meslektaşımıza teşekkür ettik. Törene katılan Çek eski Cumhurbaşkanı Sayın Vaclav Klaus başta olmak üzere diğer misafirler ile güncel gelişmeleri değerlendirdik.

 

Resmî temaslarda bulunmak üzere Prag’a gelen İstanbul Bağcılar Belediyesi Başkan Danışmanı Sayın Mustafa Araç Başkanlığında heyeti Sefaretimizde ağırlayarak misafirlerimize gösterdikleri nezaket için teşekkür ettik.


 

 

Bir haftalık video mesajımızın daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Casablanca’daki Kral Hasan Camii önünden selam, saygılar. Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla.