Bağış'tan tüm şehit, gazi, kahramanlar için anma

Türkiye Cumhuriyeti  Prag Büyükelçisi Egemen Bağış sosyal medya hesabından yüklemiş olduğu videolu mesajında; yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit, gazi ve kahramanları sevgi, saygı, minnet ve rahmetle andı.


Türkiye Cumhuriyeti  Prag Büyükelçisi Egemen Bağış sosyal medya hesabından yüklemiş olduğu videolu mesajında; yaklaşan 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesi başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit, gazi ve kahramanları sevgi, saygı, minnet ve rahmetle andı.

Büyükelçilik olarak Çekya'daki  bazı çalışmalarından ve Türk şehitliklerinden de bahseden Egemen Bağış açıklamasında şunları kaydetti:


İyi Pazarlar. 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutlayacağımız önemli bir haftaya girerken hepinize selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. 

Atatürk'ün de söylediği gibi;

" 30 Ağustos muharebesi tarihimizin en mühim bir dönüm noktasını teşkil eder. Yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni yön vermekte kesin tesirli böyle bir meydan muharebesi hatırlamıyorum. Bu sahada akan Türk kanı, bu semada uçan şehit ruhları, Devlet ve Cumhuriyetimizin ebedi muhafızlarıdır".


Başta İstiklal Savaşımızın önderi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu ebedi muhafızları, tüm kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi sevgi, saygı, minnet ve rahmetle, gazilerimizi de aynı şekilde şükranla anıyoruz. 

Üstün bir vazife anlayışıyla vatanımızın savunmasına hizmet eden, Atatürk'ün "Yurtta Barış, Cihanda Barış" ilkesi doğrultusunda dünya çapında da bölgesel ve küresel barışın tesisine katkıda bulunan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin Prag'daki temsilcisi Askeri Ataşemiz Yarbay Cem Tekin komutanımız da 30 Ağustos günü Albaylığa terfi edecek. Kendisini de en içten dileklerimizle kutluyoruz.

Geçtiğimiz 10 Kasım’da o zamanki askeri ataşemiz Sayın Albay Şevket Aktay, işadamlarımız Sayın Gökhan Güngör ve Sayın Yusufcan Uysal’ın değerli katkılarıyla sefaretimizin bahçesinde açılışını yaptığımız Prag’daki ilk Atatürk büstüne güzel bir pirinç tabela yaptırıp bu anlamlı haftada hediye eden işadamımız Sayın Bülent Akkılıç’a da teşekkür ederiz.

Sizleri heyecanlandıracağına inandığımı bir başka gelişme hakkında bilgi vermek istiyorum. Çek Cumhuriyetinde yatan şehitlerimize çok önem verdiğimizi ve onlar hakkında kapsamlı araştırmalara destek verdiğimizi haftalık videolarımızdan takip ediyorsunuz. Bu çerçevede en büyük desteği veren araştırmacı gazeteci Özgür Öztürk kardeşimizin yaptığı araştırmalardan Balkan Savaşı sırasında Avusturya-Macaristan'a sığınan askerlerimiz olduğunu ve onların birinin daha sonra Atatürk ile Samsun’a çıkan yakın Silah arkadaşlarından biri olduğunu sizlerle paylaşmıştık. 

Şimdi Çek şehirleri olan o zamanki Avusturya Macaristan bölgesinde bulunan Znojmo, Josefov, Liberec, Teplice ve Terezin'de askerlerimizin yaklaşık 8 ay kaldıklarını tespit etmişti. Maalesef o askerlerimizden bu topraklarda şehit düşenler de olduğunu öğrenmiştik. 

Özgür kardeşimiz araştırırken dönemin gazetelerinden 5 askerimizin çeşitli hastaliklar nedeniyle Znojmo'da şehit olduğunu ve oradaki mezarlığa gömüldüğünü ancak mezarlara ulaşamadığını söyleyince biz de Büyükelçilik olarak ilgili belediye ile resmî temas kurduk. 

Znojmo Belediyesi yerel tarihçilerden oluşan bir kurul oluşturarak askerlerimizin yattığı alanı tespit ettiklerini ve maalesef mezar taşlarının komünizm döneminde yok edildiğini saptadıklarını bildirdi. 

Belediye ile gerekli çalışmaları yaparak bu alana orada yatan 5 Türk askeri için bir anıt yapılması için çabalarımızı sürdürüyoruz. Gelişmeleri tabii ki sizlerle de paylaşacağız. Bu vesile tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor hepinizin 30 Ağustos Zafer Bayramızı kutluyoruz. 

Haftanın diğer çalışmalarına göz atarsak;

Bosna Hersek’in Prag Büyükelçisi Sayın Martina  Mlinarevic’in davetine icabet ederek diğer ülke temsilcileri ile birlikte savaşlara maruz kalan çocuklara ait objelerinin yer aldığı sergiyi gezdik ve anı defterini imzaladık.

Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sn. Doç. Dr. Mustafa AYDIN hocamızın evsahipliğinde çevrimiçi düzenlenen "Ticaret Müşavirlerimizle Söyleyişler” webinar programının açılış konuşmasını biz yaptıktan sonra Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat DEMİRCİ CÖRÜT’ün sunumu Çekya’daki ticari fırsatları iş dünyamız ile paylaştık. Sayın Mustafa Aydın başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür ediyoruz. 

Uzun yıllar ülkemizde çalıştıktan sonra Prag’da Çek’lere Türkçe dersleri veren Sayın Gabriela Pavlíčková, bizi ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Prag’da düzenlenen geleneksel Arap Atı Yarışma törenine etkinliğin sponsoru The Business Soiree dergisinin onur konuğu olarak katıldık ve dereceye giren takımlara ödüllerini verdik.

Avrupa Üniversiteleri ile işbirliği projeleri geliştirmek üzere Prag’a da gelen Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Sayın Sevil Zengin ve Dr. Öğr. Üyesi Sayın Muhammed Emin Şahin, bizi de ziyaret ederek,  Rektörleri Sayın Prof. Dr. Ahmet Karadağ’ın gönderdiği hediye ve teşekkür sertifikasını takdim ettiler.

Geçmişte uzun yıllar yaşadığı Prag’ı ziyaret eden Afyonkarahisar Pedagoji Merkezi Kurucusu Dr. Emrah Şenbabaoğlu sefaretimizi ziyaretinde tavsiyelerimizi aldı.

İran İslam Cumhuriyeti'nin Çek Cumhuriyeti'ne yeni atanan Büyükelçisi Sayın Seyed Majid Ghafeleh Bashi’yi resmi konutumuzda ağırlayarak güncel konularda fikir alışverişinde bulunduk.

Bu yıl Çekya’da düzenlenen Milletlerarası Müzeler Konseyi genel kurul toplantısına  katılmak üzere ülkemizden Prag’a gelen konsey üyesi, Müze Araştırmacısı ve Akademisyen Sayın Tuğba Tarım sefaretimizi  ziyaret ederek, temasları hakkında bilgi verdi.

Efsanevi Çek şarkıcı, söz yazarı, oyuncu ve dokuz kez Altın Bülbül ödülünün sahibi olan Sayın Hana Zagorová'nın vefatı nedeniyle Çek halkına başsağlığı dileyen bir taziye mesajı yayınladık. 

Büyükelçiliğimizin Türk kahvesini Çekya’da tanıtma ve yaygınlaştırma çabaları kapsamında Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile birlikte 1700’lü yıllarda Münih, Almanya’da kurulup dünyanın önde gelen kahve şirketleri arasına giren Dallmayr firmasının Çekya kurucusu Sayın René Sion’u ziyaret ederek Türk firmalarının sponsorluğu çerçevesinde temin edilen Türk kahve makinası, fincan takımı ve kahve hediye ettik.

Yoğun bir haftayı geride bırakarak yeni bir haftaya başlamanın heyecanı içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla