Bakan Çavuşoğlu: Türkiye ve Çekya arasında gelişmiş işbirliği şarttır

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Eski Bakanı Egemen Bağış'ın büyükelçi olarak görev yaptığı  Çekya'nın başkenti Prag'a ziyarette bulundu.

Bakan Çavuşoğlu: Türkiye ve Çekya arasında gelişmiş işbirliği şarttır

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Eski Bakanı Egemen Bağış'ın büyükelçi olarak görev yaptığı  Çekya'nın başkenti Prag'a ziyarette bulundu.

Resmi ziyaretler amacıyla Prag'ta bulunan Mevlüt Çavuşoğlu, Çekya'nın tanınmış medya kuruluşlarından Lidove Noviny gazetesinde Türkiye- Çekya ilişkilerini değerlendiren bir makalesi yayımlandı.

Makalesinde ; 2023 yılının Türkiye'nin Çekya'yı tanımasının 30. yılı olacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, soğuk savaş sonrası iki ülkenin ortak çıkarları ve  değerleri gereği   Türkiye ve Çekya arasındaki gelişmiş işbirliğinin şart olduğunu belirtti.

Yazısında iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,
"Dışişleri Bakanı olarak Türkiye'nin geçen yaz Çekya'nın en çok turist çeken dördüncü ülkesi olmasından memnuniyet duyuyorum. Bu yıl Türkiye'nin Çek turistler için bir numaralı destinasyon olmasını bekliyoruz."ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Lidove Noviny gazetesinde yer alan makalesinin tam metni şöyle:

TÜRKİYE'NİN ÇEK CUMHURİYETİ'NİN TANINMASININ 30. YILI SONUNDA TÜRKİYE-ÇEK İLİŞKİLERİNE GENEL BAKIŞ
Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı
Türkiye Cumhuriyeti

Dost canlısı insanları, zengin tarihi ve kültürü ile Çek Cumhuriyeti, Orta Avrupa ile bağlarımızda özel bir yere sahiptir. İki vizyoner devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ve Tomáš Garrigue Masaryk önderliğinde 1924 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun yüzüncü yılına yaklaşırken, Çekya'yı ziyaret etmekten mutluluk duyuyorum. Aslında 2023 yılı, aynı zamanda modern Çek Cumhuriyeti'nin ortaya çıktığı gün olan 1 Ocak 1993'te ülkemin Çek Cumhuriyeti'ni tanımasının 30. yıl dönümü olacak.

Soğuk Savaş sonrası dönem bölgemiz için çeşitli zorluklar doğurmaktadır. Ortak çıkarları ve ortak değerleri olan iki NATO Müttefiki olarak, bu zorlukların üstesinden gelmek için Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasında gelişmiş işbirliği şarttır. C-19 salgını gibi küresel ölçekteki sorunlar ve Suriye'deki kriz ve Ukrayna'daki savaş gibi bölgesel gelişmeler, daha fazla işbirliğine ihtiyaç duyduğumuz ortak zorlukların en son örnekleri olmuştur.

Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Türkiye, önemli miktarda siyasi ve insani yardım sağlıyor. Aynı zamanda, her iki tarafı da uygulanabilir bir siyasi çözüm için çalışmaya teşvik ederek diplomasi için bir alan açmaya çalışıyoruz.

Uzun vadeli bir savaş riskinin Avrupa ve hatta küresel güvenlik mimarisi üzerinde zararlı etkileri olabilir. Bu nedenle, adil ve kalıcı bir barışa ulaşmak için diplomatik çabalar devam etmelidir. Uygulanabilir herhangi bir çözüm, Ukrayna'nın egemenliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü korumalıdır.

Bu uluslararası ve bölgesel zorluklar karşısında Türkiye ve Çek Cumhuriyeti, işbirliği ve karşılıklı saygı temelinde dostane ilişkilerimizi geliştirmek için ortak bir siyasi iradeye sahiptir. Herhangi bir akut problemden arınmış canlı ilişkilerden memnuniyet duyuyoruz. İkili ilişkilerimizi her yönden geliştirmeye hazırız.

2021'de ticaret hacmimiz 4,4 milyar dolara ulaştı. 5 milyar dolarlık ortak hedefimize yaklaşıyoruz. Savunma sanayii işbirliğimiz için umut verici bir alan. Türk inşaat sektörü de konut ve altyapı ihtiyaçlarını karşılamak için Çekya ile birlikte çalışmaya çok istekli.

Çekya'nın yaklaşmakta olan AB Dönem Başkanlığı'nın Türkiye'nin AB üyelik sürecini ilerletmesine yardımcı olacağına eminim. Türkiye, güvenlik ve savunma, dış politika, enerji güvenliği, ekonomi ve göç yönetimi açısından AB'ye katkıda bulunmak için iyi bir konumdadır.

Ukrayna'da hızla büyüyen mülteci krizi, göç alanında işbirliğinin önemini bir kez daha hatırlattı. Ukrayna'ya komşu ülkelerdeki durumu, son 8 yıldır en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapan Türkiye'den başka hiçbir ülke daha iyi anlayamaz. Göç, adil yük paylaşımını ve zorluklarla kaynağında mücadele etmeyi gerektiren küresel bir sorundur.

Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaktadır ve bu amaçla istekli taraflarla işbirliğine hazırdır.

Antalya'dan gelen bir siyasetçi ve turizm sektöründeki gelişmeleri yakından takip eden bir Dışişleri Bakanı olarak, Türkiye'nin geçen yaz Çekya'dan en çok turist çeken dördüncü ülkesi olmasından memnuniyet duyuyorum. Bu yıl Türkiye'nin Çek turistler için bir numaralı destinasyon olmasını bekliyoruz. Gerçekten de, Türkiye ve Antalya daha fazla Çek vatandaşına ev sahipliği yapmak için isteklidir.

C-19 pandemisinin çok zor koşullarında dahi işbirliklerini ve yoğun insani temaslarını sürdüren Türkiye ve Çekya'nın önümüzdeki yıllarda çok katmanlı ilişkilerini daha üst seviyelere taşıyacağına inanıyorum. Biz, Türk tarafı olarak bu yönde samimi çabalar göstermeye hazırız.