Çekya’daki Türk Festivali’nin yankıları sürüyor

Türk kültürünü Avrupa’da tanıtmak amacıyla 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren Çekya’da düzenlenmeye başlanılan  Türk Festivali'nin yankıları sürüyor.

Türk kültürünü Avrupa’da tanıtmak amacıyla 11 Haziran 2022 tarihinden itibaren Çekya’da düzenlenmeye başlanılan  Türk Festivali'nin yankıları sürüyor.

Bilindiği gibi Prag Büyükelçisi Egemen Bağış önderliğinde gerçekleşen festival, Türk kültürü içerisinde yer alan Türk gastronomisi ve Türk mutfağını  Çekya'da  tanıtmak amacıyla düzenlenmişti.

Büyükelçi Egemen Bağış, Çekya’da düzenlen festivalin, Çek Cumhuriyeti’nde büyük bir coşku ve ilgiyle takip edildiğini vurgulayarak , festivalin ülke tanıtımına muazzam katkıları olduğunu  bildirdi.


FESTİVALİMİZİN ÜLKE TANITIMINA MUAAZAM KATKILARI OLDU

Çek basını ve sosyal medyada büyük yankı uyandıran Çekya’daki Türk Festivali ile ilgili Büyükelçi Egemen Bağış şu açıklamada bulundu:

Hatırlayacağınız gibi Çek Cumhuriyeti’ndeki ilk Türk Kültür Festivali'ni geçen sene Türk Kahvesi teması ile düzenlemiştik. 

Bu sene ise 2. Geleneksel Türk Kültür Festivalimizin temasını Cumhurbaşkanlığımız himayelerinde, Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitaptan esinlenerek gastronomi olarak belirlemiştik. 

Prag’ın en büyüleyici manzaralarından birine sahip ve ülkenin popüler restoranlarından Çekçe adı Altın Kuyu anlamındaki U Zlaté Studně’de kısıtlı ve özel bir katılım ile muazzam bir Türk mutfağı zirvesi yaşandı. Ülkemizin popüler master şeflerinden Sayın Deniz Ahmet Köse ve Sayın Meltem Beker’in, sundukları özel lezzet menüsü misafirlerimize adeta bir lezzet şöleni yaşattı.
 
Ayrıca Gastronomi temalı Türk Kültür Festivalimiz için resmî konutumuzun bahçesinde özenle seçilmiş önde gelen medya ve sosyal medya liderlerini ağırladık. Türk mutfağı tanıtım etkinliğimiz için Türkiye’den gelen misafir master şeflerimizin özel tarifleri ile tadımlık hazırlanan Türk mutfağının enfes örneklerini misafirlerimize sunduk.
 
Şeflerimizin özenle hazırladığı içecek, yiyecek ve tatlılarımız konuklarımızın Türk mutfağının zenginliklerini keşfetmesini sağladı. Bu keşiflerin yazılı ve görsel medya ile sosyal medya mecralarında devam eden yankılarının ülkemizin tanıtımına muazzam katkıları oldu.

Çek Cumhuriyeti’ndeki 2. Geleneksel Türk Kültür Festivalimiz boyunca lezzetlerimiz kadar kostümlerimiz de göz kamaştırdı. Bursa Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve Festivalimiz boyunca sergilenmek üzere Prag’a gönderilen geleneksel kostümleri giyen genç kızlarımız Çek halkının ve medyasının dikkatini çekti. 

Keza, Ege İhracatçı Birlikleri, Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği, Gaziantep Ticaret ve Sanayi Odası, BTA, Cakes and Bakes gibi kuruluşlar tarafından tedarik edilen Türk ihraç ürünleri davetlilerimize tanıtıldı ve ikram edildi.


ÇEKYA’DAKİ DİĞER GELİŞMELER
Öte yandan Egemen Bağış, haftalık videolu mesajında Çekya’da Prag Büyükelçiliği olarak çalışmaları   hakkında şu bilgileri aktardı.

Çekya’da düzenlenen “2022 Down Sendromlular Atletizm ve  Masa Tenisi Dünya Şampiyonasına” katılmak üzere Prag’a gelen Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Milli Takım Kafilemizi havaalanında karşılayarak Kafilemize başarılar diledik. 

Milli Takım Kafilemiz, atletizm branşında 13 altın, 13 gümüş ve 13 bronz; masa tenisi branşında ise 2 altın, 2 gümüş ve 4 bronz madalya alarak bizlere büyük bir gurur yaşattı. Bize bu gururu yaşatan millilerimize yürekten teşekkür ediyoruz.

Slovenya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Tanja Strnisa ve eşi Sayın Anton Strnisa’nın düzenledikleri Slovenya ulusal gün kutlama davetine eşim Beyhan hanımla birlikte katıldık. Ev sahibi Strnisa çifti ve Çek Cumhuriyetinin Avrupa Birliği Bakanı Sayın Mikuláš Bek başta olmak üzere misafirlerle sohbet imkanını değerlendirdik. 
 
Erasmus+ projesi kapsamında Prag'a gelen Ankara Boğaziçi İlkokulu öğretmenlerimiz Sayın Yasemin Şişli ve Sayın Ayşenur Özdere’yi, Sefaretimizde ağırlayarak keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
 
Avrupa U21 Karate Sampiyonası’na katılmak üzere Prag’a gelen milli takımımız 5 altın, 1 gümüş ve 6 bronz madalya kazanarak toplamda 12 madalya ile 2. olarak büyük bir başarı elde etti. Karate Federasyonu Başkanı Av. Dr. Aslan Abid UĞUZ başkanlığında ziyaretimize gelen şampiyonlarımızı Sefaretimizde ağırlayarak, kendilerini tebrik ettik.
 
Çekya'da düzenlenen "Czech Disabled Golf Masters 2022" müsabakasına katılmak üzere Prag’a gelen Türkiye Golf Federasyonu Milli Takım Kafilemizi havaalanında karşılayarak Kafilemize başarılar diledik.
 
Çek Cumhuriyeti’nden ülkemize en çok turist gönderen firmalardan biri olan Blue Style A.S.’nin yöneticileri Sayın Lenka Pátek ve Sayın Koray Uysal Sefaretimizi ziyaret ederek bu yıl ülkemize olan ilgi ve talep hakkında bilgi verdiler. 2022 yılında Türkiye’ye 40 bin turist gönderme hedefini tutturmalarından dolayı kendilerini kutladık.

Prag’ı ziyaret eden üç inşaat yüksek mühendisi Sayın Ali Haydar Özak, Sayın Hasan Aksoy ve Sayın Bora Bağdatlı sefaretimizi ziyaret ederek, bizimle fikir alışverişinde bulundular.

Prag’daki Türk toplumuna yıllardır saç bakım hizmeti veren Ferdi Turan kardeşimizin yeni açtığı salonu ziyaret ederek hayırlı işler diledik. 

Her sene olduğu gibi bu sene de 15 Temmuz’da hain kalkışmanın 6. Yıl dönümünde  demokrasimizi ve istikrarımızı korumak için gözünü kırpmadan canını veren şehitlerimizi rahmetle anmak için düzenleyeceğimiz konferans ve töreninin hazırlıklarına başladık. 

Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla.