CHP Milletvekili Adıgüzel: İnternet fiyatları el yakıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, yaptığı yazılı basın açıklamasında Türkiye’de uygulanan internet fiyat ve politikalarını değerlendirdi. Enflasyon Araştırma Grubu’nun çalışmasına göre aylık enflasyonda en fazla yükseliş görülen grubun % 17,82 ile “Telefon ve Internet Ücretleri” olduğunu belirten Adıgüzel, “Her zamankinden daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde, internet fiyatları el yakıyor. Olmazsa olmazımız internet artık bir lüks değil, temel bir ihtiyaç. Ancak ikti

CHP Milletvekili Adıgüzel: İnternet fiyatları el yakıyor

Türkiye’de vatandaşın sadece internet hizmetleri için halihazırda %18 KDV, %10 ÖİV (Özel İletişim Vergisi) ödediğine dikkat çeken Adıgüzel, “Bunlar sadece faturaya yansıyanlar. Bir de vatandaşın cihaz alırken ödedikleri var. Örneğin; Türkiye’de bir vatandaş cep telefonu almak istiyorsa, %1 Kültür Bakanlığı payı, %10 TRT Bandrol ücreti, % 50 ÖTV, %18 KDV derken, neredeyse cihazın vergisiz fiyatı kadar vergiyi de devlete ödüyor. Vatandaş bir cep telefonu kendisine alırken bir tane de devlete alıyor. Peki, ödediği verginin karşılığını alabiliyor mu? Hayır. Altyapı, yatırım eksikleri, vatandaşa hizmeti öncelemeyen politikalar nedeniyle vatandaş pahalı ve hepsinden öte yavaş ve kalitesiz internet kullanmaya devam ediyor. Türkiye’de dolaylı vergi uygulamaları absürt bir hale gelmiş durumda. İnternet hizmetleri de dahil olmak üzere temel ihtiyaçlardaki vergi politikasının acilen revize edilmesi gerekmektedir” dedi.

Dijital Dünyada Tedavülden Kalkmış Hızla İnternete Bağlanıyoruz”

Öte yandan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) güncel verilerine göre Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yaklaşık %33,9’unun 10-16 Mbps hızla internete bağlandıklarını söyleyen Adıgüzel, “Sabit genişbant internet abonelerinin hızlara göre dağılımına baktığımızda, %33,9’nun 10-16 Mbps, %20,7’nin 16-24 Mbps, %15,2’sinin ise 24-35 Mbps arası internet hızına sahip olduğunu görüyoruz. 2-4 Mbps arası kullananların oranı %4,1, 4-10 Mbps arası kullananların oranı yüzde 15,4. 50 – 100 Mbps hız kullananların oranı ise sadece %4,4:

Peki, bu ne demek? Bu şu demek: Türkiye’de sabit internet abonelerinin yüzde %70’ten fazlası yavaş internet kullanıyor. Sabit internette bugün dünyanın birçok yerinde, gelişmiş dünyada şirketler 16, 24 Mbps hızları kullanıcısına hizmet olarak dahi sunmuyor. Ama bizde 24 Mbps hıza sahip olmak bir lüks olarak algılanıyor. Zaten OECD ülkeleri arasında en yavaş internet hızına sahip olmamız ya da sabit internet hızında 175 ülke arasında 103. Sırada yer almamız da bunun en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.