CHP Milletvekili Akın: EPDK, CK Akdeniz hakkında işlem yapmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 96 saati bulan elektrik kesinti nedeniyle 100 binlerce vatandaşın mağdur olduğu Isparta’daki skandalla ilgili olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na başvurarak görevli CK Dağıtım Şirketi hakkında mevzuat kapsamında yaptırım uygulanmasını talep etti. CHP’li Akın, “Vatandaşlarımızın yaşadığı mağduriyet nedeniyle uğradığı zarar karşılanmalı ve elektrik dağıtım lisansı kapsamında faaliyetleri kabul edilemeyecek düzeyde aksatan CK Akdeniz Dağıtım Şirketi hakkında gerek

CHP Milletvekili Akın: EPDK, CK Akdeniz hakkında işlem yapmalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; nüfusu 500 bini bulan Isparta’da 3 Şubat – 8 Şubat 2022 tarihleri arasında 96 saati bulan elektrik kesintilerinin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) görevli dağıtım şirketi CK Akdeniz hakkında işlem yapılması talebiyle şikâyette bulundu.

‘MÜCBİR SEBEP DIŞINDA İZAHI OLMAYAN BİR DURUM’

CHP’li Akın’ın EPDK’ya ilettiği şikâyet dilekçesinde; Isparta’da yaşanan elektrik kesintilerinin teknik ve mücbir sebepler dışında yaşanan ve izahı olmayan bir durum olduğuna dikkat çekildi. Dilekçede, bu kapsamda şirketin dağıtım faaliyetlerini gerçekleşmesi kabul edilemeyecek düzeyde aksattığı kaydedildi. Dilekçede; Enerji Piyasası Kanunu’nda düzenlenen “Yaptırımlar ve Yaptırımların Uygulanmasında Usul” başlıklı hüküm ile Elektrik Piyasasında Dağıtım veya Tedarik Lisansı Tedbirler Yönetmeliği’nde düzenlenen Tedbirler ve yaptırımların uygulanmasını gerektiren haller ve hallerin tespitini düzenleyen hükümlere yer verildi.

‘İHMAL VE KUSURLAR DERHAL SORUŞTURULMALI’

CHP’li Akın’ın EPDK’ya ilettiği şikâyet dilekçesinde; Isparta’da kesintilerden 113 bin 236 abonenin etkilendiği, 20 binin üzerindeki abonenin kesinti süresinin 96 saati bulduğuna işaret edildi. Dilekçede, yürürlükteki mevzuat dikkate alındığında CK Akdeniz Dağıtım Şirketi’nin ihmali ve kusurunun soruşturulması ve kusurlu olduğunun anlaşılması durumunda gerekirse lisansının iptal edilmesi gerektiği ifade edildi. Isparta’da yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için söz konusu durumun ortaya çıkarılması ve gerekli tedbirlerin alınmasının EPDK’nın sorumluluğu ve görevi olduğu belirtilen dilekçede, şunlar yer aldı:

“Mevzuat kapsamında CK Akdeniz Elektrik AŞ hakkında soruşturma açılması ve soruşturma sonuçlarına göre vatandaşlarımızın mağduriyetinin cezasız kalamadığının ispatı olacaktır. Bu kapsamda Isparta’da yaşanan enerji kesintilerinin gereğinin yapılması ve söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi ile gerekirse şirketin lisansın iptal edilmesini bu konuda mevzuat gereği soruşturma açılmasını arz ve talep ederdim.”

‘EPDK ŞİRKETİ AKLAMA ÇABASINA GİRMEMELİ’

Mevzuat kapsamında EPDK Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı’na dilekçesini ileten CHP’li Akın, şunları dile getirdi:

“2022 yılında nüfusu 500 bini bulan bir kentimiz 5 gün boyunca mum ve gaz lambasına mahkûm edildi. Vatandaşlarımız ne ısınabildi ne de yardım aldı. Elektrik dağıtım şirketlerinin görevini yapıp yapmadığını denetlemek EPDK’nın asli görevleri arasında bulunuyor. Daha önce yapılan şikâyetleri işleme alan EPDK’nın dağıtım şirketini aklama çabası içine girmeden gerekli yaptırımları uygulaması gerekiyor. Mevzuat çok açık: Isparta’da yaşanan bu durum dağıtım lisansı bulunan şirketinin faaliyetleri gerçekleşmesi kabul edilemeyecek düzeyde aksatması ve dağıtım faaliyetinin niteliğini ve kalitesini kabul edilemeyecek düzeyde düşürdüğünün açık göstergesidir.”