CICA Zirvesi’nde Küresel Güvenlik Girişimi çağrısı yapıldı

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev zirveye başkanlık etti.

CICA Zirvesi’nde Küresel Güvenlik Girişimi çağrısı yapıldı

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi bugün Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapıldı. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev zirveye başkanlık etti. 

Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Wang Qishan, zirvede yaptığı konuşmada, CICA’nın küresel güvenlik girişimini uygulaması, ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik araması, Küresel Kalkınma Girişimi’ni yerine getirmesi ve Birleşmiş Milletler (BM) 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’nin uygulanmasını hızlandırması gerektiğini vurguladı.

Wang Qishan, ideoloji ve sosyal sistemlerdeki farklılıkların aşılması, Asya medeniyetlerinin uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasının savunulması, kendi ulusal koşullarına uygun kalkınma yoluna bağlı kalınması ve merkezinde BM’nin yer aldığı uluslararası sistemin ve çok taraflılığın korunması gerektiğini ifade etti.

Wang Qishan, CICA’nın gelişimine her zaman stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften baktıklarını ve tarım, yeşil kalkınma, finans, düşünce kuruluşları ve diğer alankardaki değişim faaliyetlerini organize edeceklerini kaydetti.

Öte yandan, zirvede Kazakistan’ın 2024 yılına kadar zirveye başkanlık etmesi oylandı. Kuveyt, zirvede 28. üye devleti oldu.

Bunun yanı sıra, Astana Bildirisi, bilgi ve iletişim teknolojileri alanının güvenliğinin korunmasına ilişkin bildiri ve BM Terörle Mücadele Kararlarının Uygulanmasına İlişkin Eylem Planı onaylandı. Ülkeler ayrıca CICA Fonu’nu kurmaya karar verdi.

RT’de yer alan habere göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirvede yaptığı konuşmada, dünyanın çok kutupluluğa doğru ilerlediğini, Asya bölgesindeki yeni güç merkezinin konumunu pekiştirdiğini, Rusya’nın eşit ve bölünmez bir dünya güvenlik sisteminin kurulmasına katkıda bulunacağını kaydetti.

Yapay engellerin kaldırılması ve uluslararası emtia tedarik zincirlerinin mümkün olan en kısa sürede yeniden restore edilmesi çağrısında bulunduklarını dile getiren Vladimir Putin, dünya genelinde özellikle en fakir ülkelerde, kıtlık ve büyük çaplı toplumsal kargaşa riskiyle karşı karşıya bulunduklarını ve CICA çerçevesinde diğer ülkelerle çok yönlü işbirliği yapacaklarını ifade etti.

Vladimir Putin, ayrıca ülkeleri ulusal egemenliğin korunması için yerel para birimlerinin takaslarını güçlendirmeye çağırdı.

Putin, uzun yıllardır işgal edilen Afganistan’a tazminat ödenmesi ve ülke varlıklarına yönelik dondurma önlemlerinin kaldırılması gerektiği görüşünde.

Erdoğan'dan daha adil bir küresel güvenlik mimarisi çağrısı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, şu ifadelerde bulundu:

“Ukrayna'daki krizin bölgesel ve küresel ölçüdeki etkilerini hepimiz hissediyoruz. Küresel güvenlik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, temsil kabiliyeti yüksek yeni bir anlayışla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Hedefimiz sahadaki zorluklara rağmen bir an önce akan kanın durdurulmasını sağlamaktır.''