Çinli turist gelecek mi?

Avrupa’da Kovid-19 virüsü salgını ile ilgili her gün yeni bir sorun daha yaşanır seyahat pazarındaki belirsizlikler sürerken virüsün ilk görüldüğü Çin aldığı sert önlemler ile ilk toparlanan ülke oldu. Toparlanma turizme de yansıdı. Hareketlenen Çin pazarından pay almak isteyenler ise, gözünü Çin’e çevirdi.

Çinli turist gelecek mi?

Çinli turistler dünyadaki birçok ekonomi için artık önemli hale geldi.

Başında Kerem Köfteoğlu’nun olduğu Çin’deki Türkler sitesinde yer alan bir habere göre Sadece Doğu Asya ve Güneydoğu Asya bölgesindeki tüm seyahatlerin yaklaşık yüzde 67'sini Çinli turistler yapıyor.

Ülkede iç turizm birçok gezginin temel odak noktası olmasına karşın, günümüzün dijital alemi Çinli turisti çekme konusunda her zamankinden daha iyi bir ortam yaratıyor.

McKinsey, Expedia Group Media Solutions ve Dragon Trail International Çin’li turistin seyahat eğilimlerini öğrenmek amacıyla ayrı ayrı anketler düzenleyip raporlar hazırlıyor.

Expedia Group Media Solutions tarafından hazırlanan Travel Sentiment Influence 2020-2021 raporu (Seyahat Duyarlılığı Etkisi), Çin'in yüzde 83'ü rezervasyonlarda ve yolculuk korumasında esneklik istiyor, yüzde 79'u dezenfektan, maske, DSÖ temizlik ile hijyen standartlarına uygunluk yüksek sağlık ve güvenlik önlemleri arıyor.

Çinli gezginler, birçok turistik aktivitesi açık olan ve daha az nüfuslu veya tenha olan destinasyonları tercih edeceklerini söylüyor.

Dragon Trail International'ın 2020 Çin Tüketici Seyahat Duyarlılığı Raporu'nda yapılan araştırma da, benzer bulgulara işaret ediyor.

Araştırmada Çin çıkışlı seyahat güdüsünün temel unsurlarından birinin "samimiyet" olduğu, destinasyonların Çin dostu olarak itibarlarını yeniden kazanmaları için henüz vakit olduğu belirtiliyor.

Bu durumda, Çinli turistleri Türkiye'ye kazanmak için, Türkiye'nin avantajlarını ortaya koymak ayrıca önem kazanıyor. Bilindiği gibi, salgın öncesinde, örneğin Kapadokya Çinli turistler için evlilik destinasyonu olmaya başlamıştı. Pek çok Çinli balayını Kapadokya'da geçirmeyi tercih ediyordu.