Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek talimatı: Maliyetin yarısına mazot, gübre, ilaç yem desteği

CumhurbaşkanıRecep Tayyip Erdoğan büyük destek paketi için talimat verdi. Buna göre çiftçiye dev bir destek paketi yolda. Devlet katkısı 4 başlıkta toplanacak ve gübre, mazot (akaryakıt) ilaç ve yem için daha fazla destek sağlanacak. Söz konusu son dakika kararı sonrasında maliyetin Yüzde 50'sine varan destek planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek talimatı: Maliyetin yarısına mazot, gübre, ilaç yem desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan büyük destek paketi için talimat verdi. Buna göre çiftçiye dev bir destek paketi yolda. Devlet katkısı 4 başlıkta toplanacak ve gübre, mazot (akaryakıt) ilaç ve yem için daha fazla destek sağlanacak. Söz konusu son dakika kararı sonrasında maliyetin Yüzde 50'sine varan destek planlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan , gerek vatandaş gerekse milletvekillerinden gelen bilgiler üzerine tarım sektörünün sorunlarının çözülmesi, çiftçinin desteklenerek üretimin arttırılması ve gıda fiyatlarındaki yükselişin önlenmesi için bir çalışma başlatılması için talimat verdi. Yapılan çalışma kapsamında desteklemelerin 4 ana grupta yüzde 50'ye varan oranlarda yapılması planlanıyor.

Milletvekilleri, teşkilatlar ve ilgili meslek grupları Erdoğan ile yaptıkları toplantılarda, tarımda girdi fiyatlarının yükselmesinin üretimi olumsuz etkileyebileceğine ilişkin görüşlerini dile getirip, "Gübre fiyatlarındaki artış, çiftçinin belini büktü. Eğer bu yıl yeterince gübre atılamazsa bu üretime olumsuz yansıyacak. Nereyese gitsek karşımıza gübre fiyatları, çiftçinin girdi maliyetleri karşımıza çıkıyor" dedi.

Edinilen son dakika bilgisine göre Başkan Recep Tayyip Erdoğan bunun üzerine ilgili bakanlık ve kurumlara "Bu konuda hızla bir çalışma yapıp, bitirin. Çiftçinin sorununu çözelim" talimatı verdi.

Bunun üzerine arka arkaya toplantılar yapıp ana hatları ile çerçeve çizildi. Yapılması planlananlar şöyle:

ALTERNATİFLİ MODELLER:
 Tarım destekleri ve çiftçi borçlarına ilişkin sorunun çözülmesi için farklı modeller tartışılıyor. Bir kaç alternatif hazırlanıp Erdoğan'a sunulacak. Bu konuda son karara Cumhurbaşkanı verecek.

DESTEKLEK SADELEŞTİRİLECEK: Çiftçiye verilen ve kafa karıştıran onlarca farklı destek bulunuyor. Bunlar parça parça olduğu için istenilen amaca da ulaşılamıyor. Öncelikli olarak destekler sadeleştirilecek. Onlarca kalem yerine çok daha az ama daha işlevsel bir destek politikası uygulanacak.

 

4 GRUPTA DESTEK: Desteklerin 4 ana başlık altında toplanması planlanıyor. Bunlar gübre, mazot, ilaç, yem gibi 4 ana unsur üzerinden yapılacak.

YAZDE 50'YE VARAN DESTEK: Belirlenen bu 4 girdi için ise yüksek destekler sağlanacak. Bu desteklerin oranının maliyetinin yüzde 50'yi bulması üzerinde duruluyor.

Bu da çiftçinin girdi maliyetlerinin neredeyse yarısı oranında düşmesi anlamına geliyor.

 

TARIM KREDİYE YENİ MODEL: Tarım Kredi Kooperatifleri de yeniden yapılandırılacak. Tarım kredilerin çiftçiye destekte daha fazla rol alması, bu alanı organize eden bir yapıya dönüştürülmesi üzerinde duruluyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin yeni Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın (eski Ziraat Bankası Genel Müdürü) finanstan anlamasının kuruma yeni bir bakış açısı getirmesi burayı canlandırması bekleniyor.

Ayrıca ekonomide destek paketleri ile iş ve işsizlik katkılarının devamlılığıyla ilgili çalışmaların devam ettiği de aktarıldı.

Buna göre staj döneminden istihdama kadar gençlerin ve kadınların iş yaşamına katılmasıyla ilgili tüm desteklerde önemli artışlar sağlandı.

Kaynak:Sabah