Danıştay, İstanbul Sözleşmesi için kararını açıkladı

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

Danıştay, İstanbul Sözleşmesi için kararını açıkladı

İstanbul Sözleşmesi ile ilgili Danıştay 10. Dairesi'nden son dakika kararı geldi. 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın iptal isteminin reddedildiği bildirildi.

Danıştay 10. Dairesi tarafından İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı'nın iptal istemi reddedildi ve bu ret kararı 3'e 2 oy çokluğuyla alındı.

Tam olarak şöyle denildi kararın gerekçesinde; "Anayasa tarafından verilen temsil yetkisi ve  9 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi'ne istinaden tesis edilmiş olan dava konusu Cumhurbaşkanı Kararı'nda hukuka aykırılık bulunmadığı ve davanın reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır" denildi.

Ve yine kararda; "Bu kapsamda kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi, şiddet mağdurlarının korunması amacıyla hukukumuzda, anayasa ve 6284 Kanun başta olmak üzere bir çok düzenlemenin bulunmakta olduğu, bu düzenlemelere dayalı uygulamaların da belirlenen plan dahilinde hayata geçirildiği anlaşılmaktadır." denildi. 

Sözleşme 11 Mayıs 2011'de İstanbul'da imzaya açılması nedeniyle İstanbul Sözleşmesi olarak anılıyor.

İlk oturum 28 Nisan'da yapılmıştı. Ardından bu oturumlar 7-14 ve 23 Haziran tarihlerinde yapıldı. Ve Danıştay savcıları sözleşmeden çekilme kararının anayasaya aykırı yönünde görüşte bildirmişti. Ancak Danıştay nihai kararını verdi.