Dijital Detaylar 1. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali ödülleri açıklandı

Bu yıl ilki düzenlenen Dijital Detaylar Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali 20-21 Şubat 2021 tarihleri arasında online olarak gerçekleştirildi. Youtube üzerinden de canlı yayınlanan festivale birçok akademisyen ve belgesel yönetmeni katıldı.

Dijital Detaylar 1. Kültür Sanat Belgeselleri Film Festivali ödülleri açıklandı

Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in Festival Direktörlüğünü yaptığı festivalde birçok farklı üniversiteden ve farklı çalışma alanlarından jüri üyesi belgesel filmleri değerlendirdi.  Doç. Dr. Özlem Arda, Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tuna, Dr. Öğr. Üyesi Özlem Tuğçe Keleş, Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Ayar, Öğr. Görevlisi Görkem Katmer, Gazeteci Serap Beler Douillet, Yazar Sinan Akyüz ve Belgesel Fotoğrafçı Mehmet Oflazoğlu’nun değerlendirdiği belgesel filmler özgün yapım tasarım, başarılı yönetmen, yaratıcı kurgu ve etkileyici senaryo/hikaye kategorilerinde ödüllere layık görüldü.

Film gösterimlerinin yanı sıra düzenlenen panellerle belgesel sinema hakkında önemli tecrübeler ve bilgiler paylaşıldı. Prof. Dr. Ceyhan Kandemir’in  moderatörlüğünde “Görsel Düşünce Yolculuğunda İpşiroğlu ve Eyüpoğlu Belgesellerinin Önemi” başlıklı panelde Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu, Hakan Aytekin ve Hasan Özgen belgesel sinemanın Türkiye’deki yolculuğuna değinirken  Dr. Öğr. Üyesi Sinem Tuna moderatörlüğünde “Türk Belgesel Sinemanın Mavi Anadolu Düşüncesinden Günümüze” başlıklı panelde Cenk Demirkıran ve Hüseyin Kurtuluş Özgen Halikarnas Balıkçısından başlayarak Anadolu’dan günümüze belgeselciliğin değişen anlatım biçimlerine değindiler.  İlginin yoğun olduğu son panelde Dr. Öğr. Üyesi Cansu Özdenak’ın moderatörlüğünde “akademide belgesel film eğitimi” başlığı ile Prof. Dr. Deniz Yengin, Doç. Dr. Özlem Arda ve Prof. Dr. Yusuf Yurdigül farklı eğitim modelleri ve üretim ilişkisine değindiler.

Belgesel Ustaları Unutulmadı

70’ten fazla belgesel filmin katıldığı belgesel film festivalinde Türkiye’de halen daha çalışmalarına devam eden büyük ustalara da onur ödülleri takdim edildi. Hasan Özgen, Prof. Dr. Cenk Demirkıran ve Doç. Dr. Kurtuluş Özgen’in ödül aldığı Belgesel Ustaları ödül kategorisinin ardından Özgün Yapım Tasarımı: “Göçün 8 Şiiri” (Kurtuluş Özgen), Başarılı Yönetmen: “Uzak” (Begim Joldubay Kızı), Yaratıcı Kurgu: “Tulutabak’s Immortal Heroes” (Yasin Öztürk) Etkileyici Senaryo/Hikâye: “Yaylacı” (Fatih Ertekin) kategorileriyle en iyi belgesel film ödülleri sahiplerini buldu.