Dini liderlerden Karabağ için ortak açıklama

Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan'ın ruhani liderleri Moskova'da düzenlenen üçlü toplantıda Dağlık Karabağ ihtilafı sırasında kaybolanların akıbetinin açıklığa kavuşturulması, savaş esirlerinin serbest bırakılmasının teşvik edilmesi ve bölgedeki sivilleri tehlikeye atan silahların kullanılmasının önlenmesi çağrısında bulundu.

Dini liderlerden Karabağ için ortak açıklama

RIA Novosti'nin haberine göre, bugün Rus Patriği Kirill Danilov, Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin ve Kafkas Müslümanları Ofisi (CMO) Şeyhülislam Allahşükür Paşazade ile manastırda üçlü görüşmelerde bulundu.

Patrişk Danilov, dini liderlerle daha önce ayrı ayrı görüşmüştü.

Ruhani liderler yaptıkları ortak açıklamada, Karabağ'daki ibadethanelere, mezarlıklara ve tarihi eserlere saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

"Kafkasya her zaman birçok halkı, dili ve kültürüyle ünlü olmuştur. 

Azerbaycan ve Ermeni halklarının birlikte yaşamaktan başka bir geleceği yoktur. 

Bugün, insanların güvenlerini yeniden inşa etmeleri, komşularına saygı duymaları ve birbirlerine yardım etmeye istekli olmayı öğrenmeleri önemlidir. 

Böyle bir çağrının anahtarı, dini türbelere, tarihi anıtlara ve mezarlıklara saygı, farklı inançlardan insanların dini duygularına saygı ve merhumun anısının özenle korunmasıdır.

Dini liderler, dinler ve halklar arasında iyi bir komşuluk ortamı yaratmak ve sürdürmek için güçlerini kullanmaya çağrılmaktadır."

Liderler, ayrıca gençleri radikalizm ve saldırganlıktan ve nefret söyleminden kaçınmaya çağırdılar. Liderler son olarak, Dağlık Karabağ'da askeri operasyonların sonlandırılması çağrısında bulundular.