Dugin: Türkiye ve Rusya birlikte geleceğe yön verebilir

Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin,Ulusal Kanal canlı yayınında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.Erdoğan - Putin görüşmesi öncesi bazı önemli bilgiler veren Dugin, Türkiye -Rusya ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Dugin: Türkiye ve Rusya birlikte geleceğe yön verebilir

HABER:BORA ÖZİZMİRLİ

Uluslararası Avrasya Hareketi lideri Aleksandr Dugin,Ulusal Kanal canlı yayınında kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

Soçi'de gerçekleşecek olan Erdoğan - Putin görüşmesi öncesi bazı önemli bilgiler veren Dugin, Türkiye -Rusya ilişkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan ve Putin arasında gerçekleşecek olan görüşmeyi;  iki bağımsız ülkenin görüşmesi olarak tanımlayan Dugin,görüşmenin Ortadoğu'nun şekillenmesinde büyük önem taşıdığını belirtti.

PUTİN VE ERDOĞAN BAĞIMSIZ DEVLETLERİ TEMSİL ETMEKTEDİR

"Batı'nın çöktüğü bu dönemde tamamen yeni bir dünyaya açılış ve yeni bir dünyanın başlangıcıdır." diyen Dugin, şu açıklamayı yaptı:

" Çok önemli bir görüşme olacak.Afganistan'da ABD'nin rezil bir şekilde çekilmesinden sonra aslında çok kutuplu bir dünya oluştu. Bu artık başka bir dünya. Burada artık doğu ve batı birliği ile çatışmıyor.Burada  artık batı kampı,sosyalist kampı diye bir şey yok.Artık bağımsız devletler var. Putin ve Erdoğan bu bağımsız devletleri temsil etmektedir ve Ortadoğu'nun şekli bu iki lidere bağlıdır. Ortadoğu nasıl şekillenecek?, burada siyaset değişecek?, tamamen şuan onlara bağlı.
Bu durumda Türkiye sadece Nato devletini temsil etmiyor.Erdoğan aslında büyük Türkiye'yi temsil ediyor.Türkiye artık kendi başına bir kutuptur. Soçi'de gerçekleşecek görüşmede bağımsız iki kutup, Suriye'yi ,Libya'yı,Orta Asya'yı ,Güney Kafkasya'yı görüşecekler. Türkiye ve Erdoğan bağımsız bir kutup olarak görüşecekler. Batı'nın çöktüğü bu dönemde tamamen yeni bir dünyaya açılış ve yeni bir dünyanın başlangıcıdır. 

Bu durumda ABD, Suriye'den de çekiliyor. Rusya ve Türkiye Suriye'de hangi bölgeleri birlikte kontrol edeceklerini hangi bölgelerin Türkiye tarafından kontrol edileceği, doğu Suriye'nin nasıl şekilleneceğini,Suriye Kürdistan'ın kaderi görüşülecek ve bunların hepsi ABD,NATO ve Batı olmadan görüşülecektir. Burada artık bölge ülkelerinin sözü geçmektedir. 

Burada artık Putin,Erdoğan,İran ve daha ileri gidersek Pakistan artık en temel oyuncular.Çünkü Amerika artık burada yok.

Amerika NATO'daki müttefiklerini terketti ve şuan ana hedef  olarak Çin'i belirledirler.
Amerika şuan bütün bu alanlardan çekildi ve sorunlarıda çözemiyor. Yani Ortadoğu ,İslam ülkeleri,Avrasya,Afrika gibi yerlerde buradaki sorunları çözemiyor . Buradaki sorunları bölge ülkeleri çözecek. Bu ülkeler bağımsız,çok kutuplu dünyanın ülkeleri. Bunlar Türkiye,Rusya,Çin ve İran gibi ülkeler." dedi.

RUSYA VE PUTİN ASLA ŞART KOYMAZ

İlker Yücel'in "Rusya'nın Türkiye'den talepleri ne olacak?"sorusu üzerine Dugin;"Burada Rusya ve Putin asla şart koymaz.Putin dostu Erdoğan ile post Amerikan bir dünyada kendi aralarında kırmızı çizgileri belirleyecekler. Suriye,Afganistan,Libya bildiğim kadarıyla Afrika'da görüşülecek.Tabiki hassa konu oda Ukrayna'dır. Bu yeni kurulan dünyada iki ülke arasında ilişkilerde negatif gölge bırakan konu Ukrayna konusudur. Hassas bir konudur. Büyük ihtimalle Ukrayna konusuda gündemde olacaktır.

Ceyhun Bozkurt'tun "Rusya İdlib'te nasıl bir çözüm sunuyor?" sorusuna Aleksandr Dugin şu açıklamayı yaptı:

" Biliyorsunuz Rusya ,Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunmakta ve Esad'ı desteklemektedir. Ancak Soçi'de hiç bir konu ayrı ayrı değerlendirilmeyecektir. Bütün konular genel olarak yeni oluşan dünyadaki bu birliktelik görüşülecek. Putin için önemli olan Erdoğan'da, 'NATO'nun çöktüğü nasıl iyi anlıyor? Amerika'nın çöktüğünü nasıl iyi anlıyor?Erdoğan çok kutuplu dünyaya hazır mı? Putin Erdoğan'da bunları sezip,görmek istiyor. Erdoğan'ın ABD'nin dünya hegemonyasında sonunun geldiğini anladığını bilmek istiyor. Ayrı ayrı değil geniş kapsamlı bir görüşme olacak."dedi.

ERDOĞAN, PUTİN'İN PSİKİLOJİSİNİ ANLAMALIDIR

"Erdoğan ,Putin'e açık ve dürüst bir şekilde İdlib'te ne istediğini anlatmalıdır."diyen Dugin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Erdoğan, Putin'in psikilojisini anlamalıdır. Karşı tarafı anlamak lazım.Ukrayna konusunda santaj denemeleri olmuştur. Bunlar yanlış şeylerdir. Putin aslında realist bir isimdir.Putin bir strateji uzmanıdır ve ticareti sevmez. Erdoğan ,Putin'e açık ve dürüst bir şekilde İdlib'te ne istediğini anlatmalıdır. Erdoğan,Putin'den İdlib konusunda çok şeffaf biçimde ne istediğini anlatmalıdır. Doğru ve dürüst bir şekilde Putin'e anlatmalıdır. Çünkü bu ticaret meselesi değildir. Burada başka bölgeleride katmamak lazım.Örneğin 'Ukrayna konusunda şöyle adım atarsak,İdlib'te Rusya belki şöyle adım atar."vb.düşüncesi ile adım atmamak lazım.Erdoğan, Putin'e şeffaf ve açık olmalıdır."dedi.

TÜRKİYE VE RUSYA BİRLİKTE HAREKET ETMELİDİR

Türkiye ile Rusya'nın ortak hareket etmesini önemle vugulayan Dugin," iki ülkenin her adımı birlikte atması lazım."dedi. Fırat'ın Doğusuna operasyon yapılması gerektiğini ifade eden Dugin:

"Batı desteği ile Suriye'de Kürtler güçlendiler. Aslında Kürtlerin kontrol ettiği bölgenin güneyi Arap nüfusunun yaşadığı bölgeler. Tabiki batı zayıfladıkça onların konumu gündeme gelecek. Çünkü batı desteğini kaybetmiş olacaklar. Elbette burada ortak bir plan gerçekleştirilmelidir. Putin ve Erdoğan , Fırat'ın doğusunda birlikte hareket edip,birlikte plan sunmalılar. Tabiki burada ABD tamamen dışlanmalıdır.ABD'yi buradan dışlarken şu önemli; Türkiye ve Rusya birlikte hareket etmelidir. Çünkü tekrar  taraf tutulmaya başlanırsa Rusya Esad'ı,Türkiye ise muhalifleri destekler.Buda tekrar ortak bir çözüm olmaz. Yani kısaca ABD'yi bölgeden tamamen dışlayıp, iki ülkenin her adımı birlikte atması lazım.Bu şekilde Doğu Fırat'ta gerçekleşecek operasyonda başarıya ulaşır,İdlib çıkmazı böyle aşılır.İdlib'teki çıkmaza bakılmaksızın Fırat'ın Doğusu'na operasyon yapılmalıdır.

Tekrarlıyorum Erdoğan öncelikle açık ve dürüst konuşmalı ve gerçek çıkarlarını Putin'e anlatmalıdır. Libya'da ,Suriye'de çıkarlarını savunmalı. Çünkü dediğim gibi bu bir tacaret meselesi değil.Putin ticareti sevmiyor. Putin açık bir görüşme gerçekleşmesini istiyor ve Erdoğan'la beraber yeni kutuplu dünyada haritasını çizmek istiyor. Putin,Erdoğan'la beraber yeni dünya haritası çizmek istiyor. Tabiki PKK, Suriye konusu gibi konular sadece detaylar. Yeni haritaya bakınca detaylar."dedi.