Egemen Bağış: Avrupa'nın stratejik ihtiyaçları Türkiye'nin aktif katılımını gerektiriyor

Avrupa Birliği Eski Bakanı, Başmüzakereci, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış haftalık videolu mesajında;  6 Ekim'de düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını duyurdu.


Avrupa Birliği Eski Bakanı, Başmüzakereci, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış haftalık videolu mesajında;  6 Ekim'de düzenlenecek olan Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını duyurdu.

"Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Ekim'deki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılması AB katılım sürecimizin yeniden canlanmasına katkıda bulunacak ve Avrupa'nın son zamanlardaki zorluklar karşısında direncini artıracaktır. Avrupa'nın stratejik ihtiyaçları Türkiye'nin aktif katılımını gerektiriyor." değerlendirmesinde bulunan Büyükelçi Egemen Bağış  videolu mesajında şunları kaydetti:

Önümüzdeki hafta Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılmak üzere Prag’a teşriflerini beklediğimiz Sayın Cumhurbaşkanımız ve heyetinin hazırlıkları ile yoğun geçen bir haftanın ardından yine birlikteyiz. 

Dünyanın farklı yerlerinde buhran, savaş, ve krizler yaşanırken Avrupa Birliği dönem başkanlığı yürüten Çekya evsahipliğinde düzenlenen bu zirveye ülkemizin de davet edilmesi son derece önemliydi. Muhataplarımızın da bu bakış açısını idrak etmiş olmaları çok önemlidir. 

CNN Çek Prima NEWS'e verdiğimiz mülakatta da vurguladığımız gibi; 
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 6 Ekim'deki Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesine katılması AB katılım sürecimizin yeniden canlanmasına katkıda bulunacak ve Avrupa'nın son zamanlardaki zorluklar karşısında direncini artıracaktır. Avrupa'nın stratejik ihtiyaçları Türkiye'nin aktif katılımını gerektiriyor. Ukrayna'daki savaş ve mevcut jeopolitik sınamalar, Türkiye'nin AB'deki hayati rolünün yeni bir hatırlatıcısı oldu. Türkiye güvenlikten enerjiye, ekonomiden göçe kadar her alanda dünya barış ve huzuruna katkı sağlıyor. Bu hafta gerçekleşecek zirvede ülkemizin stratejik öneminin idrakı için faydalı olacaktır." dedi.

HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ
 Büyükelçi Egemen Bağış'ın Çekya'daki bir takım ziyaret , görüşme ve çalışmalarını takipçilerine aktardığı konuşmasının devamı ise şöyle:

Geçtiğimiz hafta içerisinde Çek Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı kapsamında, Erasmus+ başta olmak üzere AB eğitim ve değişim programlarını yöneten Ulusal Ajanslar zirvesine katılmak üzere Prag’da bulunan Türkiye Ulusal Ajans Başkanı Sayın İlker Astarcı ve heyetini ağırlayarak nezaketleri için Sayın Astarcı ve heyetimize teşekkür ettik.

Güzel bir haberimiz daha var. Avrupa kültürel mirasına katkıda bulunan projeler için düzenlenen Avrupa Kültürel Mirası 2022 Ödül Töreni’nde Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ödüle layık görüldü. 

Koruma, araştırma, hizmet ve bilinç geliştirme olmak üzere dört ana kategoride verilen ödül; somut ve somut olmayan kültür mirasını korumayı, insanları katılımcı olmaya ve sahiplenmeye teşvik etmeyi, uluslararası örnek uygulamaları görünür kılmayı ve duyurmayı amaçlıyor.

Prag Devlet Operası'nda düzenlenen tören ile ödülü alan müze kurucusu Kenan Yavuz’un Anadolu bozkırlarında, doğup büyüdüğü topraklara kendi köyünde inşa ettirdiği müzenin iki yıl ardı ardına Avrupa’nın en değerli ödüllerini kazanması bizim de göğsümüzü kabarttı. 

Kenan Yavuz Etnografya Müzesi ziyaretçilerine, yerel halk ile işbirliği içinde tasarlanan interaktif deneyimler sunuyor, Bayburt ve Anadolu’nun somut ve somut olmayan kültür mirasını koruyor, canlı tutuyor, yurttaş katılımı ve farkındalık yaratma alanında etkin çalışmalar gerçekleştiriyor.

Büyükelçiliğimiz Birinci Müsteşarı Sayın Işıl Gürler ödül törenine katılarak başta Kenan Yavuz olmak üzere müze heyetini tebrik etti.

Aynı günlerde Prag’da resmî temaslarda bulunan Türkiye Ulusal Ajansı yetkilileri ile Avrupa Birliği Kültür Mirası 2022 yılı Europa Nostra Büyük Ödülü’nü alan Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi yetkililerini resmi konutumuzda ağırladik ve ülkemizin tanıtımına yaptıkları katkılardan dolayı başta müzenin kurucusu Sayın Kenan Yavuz olmak üzere Yavuz ailesini tebrik ettik.

Moda ve danışmanlık firması Fashion Industry CZ’nin kurucusu Sayın Sandra Friebová’nın ile Türkiye- Çekya ilişkileri ve güncel gelişmelere dair bir mülakat gerçekleştirdik.

Nezaket ziyaretinde bulunan Macaristan’ın yeni Prag Büyükelçisi Sayın Dr. András Baranyi’yi resmî konutumuzda ağırlayarak yeni görevinde başarılar diledik.

Merkezi Lahey’de bulunan Europa Nostra adlı Avrupa Kültür Ajansı ve bu sene kurumun özel ödülünü kazanan Bayburt Kenan Yavuz Etnografya Müzesi yöneticilerini Büyükelçiliğimiz resmi konutunda birlikte ağırlayarak fikir alışverişinde bulunduk.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Sayın Radek Rubeš’i Büyükelçiliğimiz Birinci Müsteşarı Sayın Işıl Gürler ile birlikte ziyaret ederek Sayın Rubeş'e yeni görevinde başarılar diledik. Toplantıya Çek Dışişleri Bakanlığı Türkiye masası sorumlusu Sayın Martina Dočkalová da katıldı.

Açılışına eşim Beyhan hanım ve Çek Türk Kültür ve Sanat Derneği yöneticileri ile birlikte katıldığımız Mlada Boleslav Kültür festivalini özetleyen bir video, organizasyonu gerçekleştiren yerel belediye tarafından yayınlandı. Bu videoda bizim ülkemizin potansiyelini izah ettiğimiz görüşlerimize de geniş yer verildi. 

Gürcistan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Mariam Rakviashvili’nin Prag 6 bölge belediye başkanı Sayın Ondrej Kolar ve Abhazya Bölge Başkanı Ruslan Abaşidze ile birlikte yaptığı davete icabetle “2008 Russian- Gürcistan savaşı” adlı açık hava sergisine katılarak meslektaşlarımız ile güncel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk.

Nezaket ziyaretinde bulunan Cezayir’in yeni Prag Büyükelçisi Sayın Belkacem Zeghmati ile güncel gelişmeleri değerlendirdik. Daha önce ülkesinin Adalet Bakanlığını da yapan misafirimiz Sayın Büyükelçi Zeghmati’ye Prag görevinde başarılar dileyerek her konuda desteğe hazır olduğumuzu vurguladık.

Çocuk golf eğitmenliği uzmanı ve yazar Sayın Wanda Vorlová'yı sefaretimizde ağırlayarak okul sistemleri için golf ve nefes teknikleri öğretim yöntemlerini Türkiye Golf Federasyonu'na sunması konusunda tavsiyelerde bulunduk.

Ve yoğun bir haftayı geride bıraktık. Önümüzdeki hafta buluştuğumuzda sizlere Sayın Cumhurbaşkanımız ve heyetlerinin Prag temaslarını aktarmak ümidiyle hepinize keyifli bir hafta sonu ve bereketli bir yeni hafta diliyoruz. 

Kalın sağlıcakla.