Egemen Bağış, Çekya'da Türk Kahvesi Festivali'nin düzenleneceğini duyurdu

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış bu haftaki videolu mesajında, Eylül ayında  Çekya'da düzenlenecek olan Prag Türk Kahvesi Festivali'nin müjdesini  verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış bu haftaki videolu mesajında, Eylül ayında  Çekya'da düzenlenecek olan Prag Türk Kahvesi Festivali'nin müjdesini  verdi.

Çekya'da Türk kahvesinin çeşitli restoran ve kafelerin menülerinde bulunduğunu fakat Çekya'daki bu kahvelerin gerçek Türk kahvesini yansıtmadığını belirten Egemen Bağış, amaçlarının gerçek Türk kahvesi'ni Çek Cumhuriyeti vatandaşlarına tanıtmak olduğu gibi aynı zamanda Türkiye'ninde tanıtımını yapmak olduğunu belirtti.

Eylül ayındaki yapılması planlanan, aynı zamanda Türk Kahvesi Kupası Golf Turnuvası'nında yapılacağı Prag Türk Kahvesi Festivali ile ilgili Egemen Bağış'ın açıklaması şöyle:

"Bugün bana çok enteresan gelen Çek Cumhuriyeti'nde Türk kahvesi ile ilgili bir hassasiyeti sizlerle paylaşmak istiyorum. Aslında Çek Cumhuriyeti'nde bir çok restoranın ve kafenin menüsüne baktığınız zaman menüde Türk kahvesi olduğunu görüyorsunuz. Bazı ülkelerde olduğu gibi bizim kahvelerimize Yunan kahvesi, Ermeni kahvesi falanda demiyorlar. Allah'tan kendi adıyla Türk kahvesi yazmaktadır. Ama ısmarladığınız zaman gelen kahvenin bizim Türkiye'de içtiğimiz keyifli kahvemiz ile pek bir alakası yoktur. Bunlar suyun içine kahveyi atıp, karıştırıp, hafif ısıtıp önünüze servis ediyorlar. 'Biz gerçek Türk kahvesini tanıtmak için ne yapabiliriz?' diye arkadaşlarımız ile birlikte yeni bir araştırmaya azmettik. Eylül ayında ise; kısmetse Prag'da ilk Türk Kahvesi Festivali'ni düzenleyeceğiz.

Hem Türkiye'deki kahve makinası üreticilerimizin buradaki restoranlarla, kafelerle işbirliği girmesini sağlamak hem gerçek Türk kahvesini Çek halkına tanıtmak hemde ülkemizin tanıtımına bu vesileyle katkıda bulunmak için bir dizi etkinlikler planlamayı düşünüyoruz. Burada kahve işi ile uğraşan Azeri bir kardeşimiz var. Aydın Süleymanlı; KAVAFAKTURA adlı şirketiyle Çek Cumhuriyeti'ne farklı bölgelerine kahve satan aynı zamanda kafeler işleten bir işadamıdır. Sağolasın kendiside bu süreçte bize çok destek verdi. 

Türkiye'deki kahve üreticileri, kahve makinası üreticileri, kahve fincan üreticileri ve en önemlisi Türkiye'deki Türk Kahvesi Derneği ( Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği)  ile yakın ilişkiler kurarak Eylül ayında bir çok etkinlik düzenleyeceğiz. Kısmetse Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da Türk kahvesi yapıp Çek halkına ücretsiz dağıtacağız.

 Aslında çok enteresan bir bulgu daha bulduk. Sayın Özgür Öztürk'ün bulduğu yeni bir bilgi; Çek Cumhuriyeti'nde ilk kahve satan dükkan 1702 yılında Bruno şehrinde açılmış. Açan kişinin adının Ahmet olduğu tespit edildi. Büyük ihtimalle oda ecdadımızdan birisi. Şimdi Bruno Belediye Başkanı ve Bölge Valisiyle de bu konuyu konuştum, onlardanda araştırma yapmalarını istedim. Belki oradanda bu kahve hikayesinin ucunu yakalama imkanımız olacaktır. 

Eylül ayında inşallah pandeminin etkileri kalkmış olur. Sizleri de Türk Kahvesi Festivalimizde Prag'da ağırlayabilmeyi ümit ediyorum. Bu arada festival'in bünyesinde Beuron'da buranın en görkemli golf kulüplerinden bir tanesinide Türk Kahvesi Kupası Golf Turnuvası düzenlenecek onuda bekleriz efendim. Hayırlı Pazarlar."