Egemen Bağış duyurdu! Halide Edip'in tablosuna Çekya'da ulaşıldı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Türk edebiyatının önemli isimlerinden, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından olan Halide Edib Adıvar'ın Çekya'daki yağlı tablosuna değindi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, haftalık olarak yayımladığı videolu mesajında Türk edebiyatının önemli isimlerinden, Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından olan Halide Edib Adıvar'ın Çekya'daki yağlı tablosuna değindi.

Prag'da büyükelçi olarak göreve başladığı günden itibaren eşi Beyhan Bağış ile birlikte  2 yıldır izini sürdükleri Halide Edip Adıvar'ın yağlı boya tablosunu ulaşmanın sevincini vatandaşlar  ile paylaşan Egemen Bağış, tablonun geniş kitlelerce ziyaret edebileceği bir mekanda sergilenmesini arzu ettiklerini dile getirdi.

Halide Edib Adıvar'ın tablosu


Mucha Vakfı Koleksiyonunda bulunan tablo için Egemen Bağış şunları söyledi:


Prag’da uzun süredir izini sürdüğümüz Halide Edip Adıvar tablosunun yerini tespit ederek eşim Beyhan hanımla birlikte ziyaret ettik.

 

Türkiye’nin ilk kadın hakları savunucusu olarak da bilinen yazar, siyasetçi ve eğitimci Halide Edip Adıvar, Kurtuluş Savaşı’nda cephede Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında görev yapmış, sivil olmasına rağmen rütbe alarak “Onbaşı Halide” diye ünlenmiştir.

 

Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemleri Türk edebiyatının en çok eser veren yazarlarından olan Adıvar, eserlerinde kadının eğitilmesine ve toplum içindeki konumuna özellikle yer vermiş, yazıları ile kadın hakları savunuculuğu yapmıştır. Çek Cumhuriyeti’nde yaşayan biz Türkleri daha çok ilgilendiren yönü ise Halide Edip Adıvar’ın 1925 yılında eşiyle birlikte Prag’ı ziyaret etmiş olmasıdır.

 

1917’de ikinci evliliğini yaptığı Dr. Adnan Adıvar ile beraber o zamanki adıyla Çekoslovakya’ya giden çift Prag’da bir müddet kaldıktan sonra ailecek dostluk kurdukları arkadaşları dünyaca ünlü Çek ressam Alfons Mucha’nın misafiri olarak Zbiroh şehrindeki Muha’nın yaşadığı şatoya da geçerler.

 

Burada Halide Edip Adıvar’ın bir fotoğrafını çeken Mucha’nın tam 3 sene sonra fotoğrafa bakarak Adıvar’ın yağlı boya portresini yaptığı bilgisinden yola çıkarak bu tablonun yerini ve konumunu tespit etmek için Prag’da göreve başladığımız günden itibaren 2 yıldır sürdürdüğümüz aralıksız çabanın sonucunda hedefimize ulaştık.

 

Konuyu Prag’a ilk geldiğimizde dikkatimize getirerek tüm bu araştırmalarımız sürecinde yardım ve desteğini esirgemeyen araştırmacı gazeteci Özgür Öztürk kardeşimize ne kadar teşekkür etsek azdır.

 

Pandemi nedeniyle uzun süre yeri bulunamayan Mucha’nın bu önemli çalışmasının Prag’da Mucha Vakfı koleksiyonunda olduğunu tespit ettik. Londra’da yaşayan, ünlü ressamın torunu ve Mucha Vakfı Başkanı John Mucha ile temas kurduk. Mucha ailesinin 1950’den beri yaşadığı ve özel eserlerini bünyesinde bulunduran şatoda eşim Beyhan hanım ile birlikte Sayın John Mucha’nın misafiri olduk.

 

Sayın Mucha’ya “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tercümanlığını ve sekreterliğini de yapan Halide Edip, önümüzdeki yıl 100. Yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyetinin kurucuları arasında yer alan önemli bir şahsiyet olduğunu anlatarak, bu paha biçilmez eserin 2023 yılında geniş kitlelerin de ziyaret edebileceği bir mekanda sergilenmesini arzu ettiğimizi belirttik.

 

Vakıf Başkanı Sayın John Mucha öneriyi benimsediğini ve vakıf yönetim kurulu ile de istişare ettikten sonra son kararlarını bildireceklerini belirtti.

 

Bu önemli eser önünde kendisi ile hatıra fotoğrafı çektirerek gösterilen sıcak karşılama ve ilgi için teşekkür ettik.



HAFTANIN DİĞER GELİŞMELERİ

Büyükelçi  EgemenBağış'ın bir takım ziyaret ve görüşmelerini aktardığı açıklamasının tam metni ise şöyle:

 

 

Haftanın diğer etkinliklerine değinirsek

 

 

Bir öğrenci grubuna konuşma yaptığımız bir etkinlikte tanıştığımız gençlerimizden sevgili Selma Kaymakçı, babası Bahadır beyle Sefaretimizi ziyaret ederek yüksek öğrenim ve kariyer seçimi konularında tavsiyelerimizi aldı.

 

Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini ABD’li eski Büyükelçi Matt Bryza ile TRT World ekranlarında değerlendirdik.

 

Uluslararası Psikoloji Öğrencileri Organizasyonu () Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Yunus Emre Baran, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek, görüşlerimizi aldılar.

 

Küba Eski Meclis Başkanı Sayın Ricardo Alarcón de Quesada'nın vefatı üzerine Prag’daki Küba Büyükelçiği'nde açılan taziye defterini imzaladık ve ülkemizin başsağlığı mesajlarını ilettik.

 

Ak Parti Antalya İl Kadın Kolları Başkanı Sayın Ayşe Keyik Yılmaz ve eşi Sayın Ali Yılmaz, Prag ziyaretleri sırasında Sefaretimize uğrayarak bizimle sohbet ettiler.

 

Prag seyahati kapsamında Sefaretimizi ziyaret eden Tekirdağlı iş insanı Sayın Hasan Lale ile fikir alışverişinde bulunduk.

 

Çek Cumhuriyeti’nin saygın vitrifiye şirketlerinden Alcadrain’in sahibi Sayın František Fabičovic ve eşi Sayın Radka Prokopová’nın davetine icabetle Türkiye ile de iş yapan firmanın yeni showroom açılışına eşim Beyhan Hanım ile birlikte katıldık.  Kendilerine teşekkür ederek, başarılar diledik.

 

Çek Cumhuriyeti’nin üçüncü büyük şehri Ostrava’da uzun yıllardır ülkemizin Fahri Konsolosluk görevini ifa eden Çekya İçişleri Eski Bakanı Sayın Martin Pecina’nın daveti üzerine yeni Fahri Konsolosluk binasının açılışını gerçekleştirdik. Ülkemiz, devletimiz ve milletimiz adına Sayın Pecina’ya teşekkür ederek başarılı hizmetlerinin devamını diledik.

 

Türkiye ve Çek Cumhuriyeti arasındaki ikili ticaret hacmini artırma çabalarımıza önemli katkılar veren Dalgakıran / Hertz firmasının Ostrava’daki showroomunun açılışını firma yönetici, temsilcileri ve misafirleri ile birlikte gerçekleştirdik. 

 

Törende Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef gösterdiği 5 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ulaşıldığını ve yeni hedeflere doğru ilerlendiğimizi de duyurduk.

 

Çek Radyo ve TV’lerinin tanınmış sunucularından Sayın Michaela Dragounova, bizi ziyaret ederek işbirliği imkanlarını değerlendirdi.

 

Uzun yıllardır Prag’da yaşayan ve dış ticaret sektöründe çalışan vatandaşlarımızdan Sayın Murat Hakan Karşıyakalı, Sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile fikir alışverişinde bulundu.

 

Çek Cumhuriyet Dışişleri Bakan Yardımcısı, Büyükelçi Sayın Martin Povejšil'in sağlık sorunları nedeniyle ara verdiği görevine yeniden başlaması üzerine Çekya Dışişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen resepsiyona katılarak başta Bakan Yardımcısı Sayın Povejšil olmak üzere konuklarla güncel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk.

 

Eşim Sayın Beyhan N. Bağış ile birlikte Polonya’nın Prag Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sayın Antoni Wrega ve Prag’daki “Polish Club”ın davetine icabetle 3 Mayıs 1791 Anayasasının 231 inci yıldönümü vesilesiyle düzenlenen flüt ve piyano dinletisine katıldık.

 

Çek Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı Uluslararası İlişkiler ve AB İşlerinden sorumlu Direktörü Sayın Michal Fridrich ve Hava Seyrüsefer Hizmetleri Kurumu Strateji ve Yönetim Desteği Direktörü Sayın Lubos Hlinovsky, Büyükelçiliğimizi ziyaret ederek, Çekya-Türkiye ikili ilişkilerinin karşılıklı destek çerçevesinde yürütülmesi ve ulaştırma alanında işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi amacıyla bizimle istişarelerde bulundular.

 

Takdir edersiniz ki haftamız oldukça yoğun geçti. Önümüzdeki hafta yeniden buluşuncaya dek hepinize en içten selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Kalın sağlıcakla…