Egemen Bağış , Prag zirvesini değerlendirdi

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında geçtiğimiz hafta Prag'da gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ında katıldığı Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'nı değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında geçtiğimiz hafta Prag'da gerçekleşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ında katıldığı Avrupa Siyasi Topluluğu Toplantısı'nı değerlendirdi.

"Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi adeta bir Türkiye zirvesine dönüştü" diyen Büyükelçi Egemen Bağış, zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "en çok ilgi çeken lider" konumunda olduğunu belirtti.


Büyükelçi Egemen Bağış'ın açıklamasının tam metni şöyle:


"EN ÇOK İLGİ ÇEKEN, ULUSLARARASI MEDYA MENSUPLARININ EN ÇOK MERAK EDİP TAKİP ETTİKLERİ LİDER SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ OLDU"
İyi Pazarlar:

Geçtiğimiz haftaki videomuzda sizlere Sayın Cumhurbaşkanımızın Prag ziyareti hazırlıklarımızdan bahsetmiş ve bu hafta sizlere bu tarihi ziyaretin detayları anlatma sözü vermiştim.

 

 

Gerçekten de Sayın Cumhurbaşkanımızın Prag’a yaptıkları tarihi bir ziyareti başarıyla tamamlamış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

 

44 farklı ülke liderinin katıldığı Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinde en çok ilgi çeken, uluslararası medya mensuplarının en çok merak edip takip ettikleri lider Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan oldu.



" TÜRKİYE'YE BU ZİRVEDE HİÇBİR ÜLKEYE GÖSTERİLMEYEN ÖNEM VE İLGİ GÖSTERİLDİ"

Zirve fikri ilk önce ortaya atıldığında ülkemizi iç siyasetleri nedeniyle istismar etmek isteyen bazı ülkeler Türkiye'nin davet edilmesini engellemeye çalıştılar ama tam saha diplomasi presimiz sonrası hüsrana uğradılar. Tabir caiz ise korktukları başlarına geldi ve Türkiye'ye bu zirvede hiçbir ülkeye gösterilmeyen önem ve ilgi gösterildi.

 

Avrupa Siyasi Topluluğu düşüncesi ortaya atıldığında Avrupa Birliği üyesi ülkelerin küresel sorunları çözmekte yetersiz kaldığı ve diğer Avrupa ülkeleriyle işbirliği halinde daha ortak duruş sergilenebilmesine yönelik birtakım fikirler vardı. Ancak bu zirvenin düzenlenmesi her ne kadar Çekya dönem başkanlığı nedeniyle Prag'da olsa da Avrupa Birliği mekanizmalarının bu zirvenin hazırlığında çok önemli bir rolü oldu.

 

Zirve öncesi Türkiye’den gelen öncü ekiplerimiz ve sefaretname mensubu arkadaşlarımızla defalarca koordinasyon toplantısı yaparak Çekya ve AB makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunduk ve beklentilerimizin karşılanmasını sağladık.

 

Dünyanın kullanılan en tarihi binalarından biri olan Prag Kalesinde düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesi öncesi verilen organizasyon brifing ve turuna öncü heyetimiz ve diğer ülke temsilcisi meslektaşlarımız ile birlikte katıldık.



"SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ PRAG'DA VATANDAŞLARLA BULUŞTU"

Perşembe günü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Çek Cumhuriyeti AB Dönem Başkanlığı çerçevesinde ilk defa Prag’da düzenlenen Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi’ne katılmak üzere teşrif ettiklerinde ilk olarak resmî konutumuzun önünde kendilerini karşılamak için toplanan vatandaşlarımız ile buluştu. Yüzlerce vatandaşımızın gösterdiği sevgi ve ilgi Sayın Cumhurbaşkanımızı oldukça duygulandırdı.

 

Bu güzel insanlarla yaşadığı duygulu anlar sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız resmî konutumuzu tarihinde onurlandıran ilk Cumhurbaşkanı olarak bizlere kendisini ağırlama imkanını vererek evimizi ve bizleri şereflendirdi. Ve ardından tarihi zirvenin yer aldığı Prag kalesine geçti.

 

Zirve’deki yoğun diplomasi trafiği Sayın Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan sohbeti ile başladı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de sohbet eden Cumhurbaşkanımız daha sonra Çekya Başbakanı Petr Fiala ile bir görüşme gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanımızın diplomasi trafiği Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile yaptığı sohbet ve İsviçre Konfederasyon Başkanı İgbazio Cassis görüşmesi ile devam etti.

 

Zirve kapsamında görüşmelerine devam eden Cumhurbaşkanımız Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Rodev ile de bir sohbet gerçekleştirdi.

 

Cumhurbaşkanımız ikili görüşmeler kapsamında İspanya Başbakanı Pedro Sanchezi kabul etti daha sonra AB Komisyonu Başkanı Ursula bin der Leyen ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile Prag Kalesi’nde görüştü.

 

Görüşmenin ardından İsveç’in seçimleri kaybeden Başbakanı Magdalena Andersson ile ayak üstü görüşen Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ı kabul ederek güncel gelişmeleri değerlendiren bir görüşme gerçekleştirdi.

Zirvenin sonunda İngiliz Başbakan Liz Truss ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile sohbet eden Cumhurbaşkanımız, zirve yemeğinde ev sahibi Çek Cumhurbaşkanı Sayın Miloš Zeman’dan sonra ilk söz verilen lider oldu. Bu konuşmasında dünyanın kronik sorunlarına yönelik çözüm önerilerimizi dile getiren liderimiz ile zirvedeki tüm devlet ve hükümet başkanlarının adeta görüşmek üzere sıraya girdikçe bizlerin göğsü kabardı.

 

Cumhurbaşkanımız zirve sonrası düzenlenen basın toplantısında küresel gelişmeleri değerlendiren bir konuşma yaptı. Bu basın toplantısı zirveyi takip eden ve farklı ülkelerden gelen yüzü aşkın gazetecinin yoğun ilgi gösterdi bir medya etkinliğine dönüştü. Cumhurbaşkanımızın attığı her adım dünya basını tarafindan merakla takip edildi.
 



ÇEK BASINI ZİRVE İLE HABERLERDE CUMHURBAŞKANIMIZI MANŞETLERE TAŞIDI

 

Zirveyi büyük bir özveri ile takip eden Türk basın mensuplarımız da bulundukları çalışma alanlarında sürekli olarak yabancı ülkelerin basın mensuplari tarafindan soru yağmuruna tutuldular.

 

Çek basını zirve ile haberlerde Cumhurbaşkanımızı manşetlere taşıdı.

Bütün bu yaşananlar her Türk vatandaşının gurur duyması gereken birer gerçek.



"AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU ZİRVESİ ADETA BİR TÜRKİYE ZİRVESİNE DÖNÜŞTÜ"

Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısının akabinde Sayın Cumhurbaşkanımızın basın toplantısı sonrasında Çekya Başbakanı Petr Fiala, Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ve Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ortak bir basın toplantısı düzenlediler. Çekya Başbakanı Petr Fiala Türkiye’den övgüyle bahsederken “Türkiye göç krizinin anahtarıdır.” dedi.

 

Özetle Avrupa siyasi topluluğu zirvesi adeta bir Türkiye zirvesine dönüştü.

 

Bir gün içerisine adeta bir haftalık temas temposu sığdırdığımız Zirve sonrası Sayın Cumhurbaşkanımız ile birlikte Prag’dan İstanbul’a uçtuk.

 

 

Bu hafta içinde ayrıca;

 

Zirveye hakkında gerek Türk gerekse yabancı medyanın mülakat taleplerine cevap verdik ve ülkemizin tezlerini anlattık.

 

 

Son seçimlerde milletvekili seçildiği için Prag 6 İlçe Belediye Başkanlığı görevinden ayrılan Sayın Ondrej Kolar’ın veda davetine icabet ederek parlamentoda Türkiye Dostluk Grubu üyesi de olan Sayın Kolar’a işbirliği için teşekkür ettik.

 

76 ülkede referans ağı kuruluşu olan Business Network International (BNI) Çekya Ülke Direktörü Sayın Diana Masopust’un davetlisi olarak Çek Cumhuriyeti’ndeki lansmana katıldık. Yaptığımız konuşmada artan ikili ticaretimizin potansiyellerini anlatarak tüm konukları Türkiye ile iş fırsatlarını keşfetmeye davet ettik.

 

Yorucu olduğu kadar gurur verici bir haftayı daha geride bıraktık. Önümüzdeki hafta buluşuncaya dek hepinize keyifli bir hafta sonu diliyoruz. Kalın sağlıcakla.