Egemen Bağış'dan "Anneler Günü" mesajı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, videolu mesajında tüm annelerin Anneler Günü'nü kutladı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, yayımlamış olduğu haftalık videolu mesajında "Tüm annelerimizin bu özel gününü içtenlikle kutluyorum. Bizim medeniyetimizde çok farklı yeri olan annelerimizin kıymetini sadece bugün değil her gün bilmemiz gerekir. Kendi annem ve eşim başta olmak üzere tüm annelerimize şükranlarımızı sunuyor, ebediyete kavuşmuş olan annelerimize de rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun. " ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Egemen Bağış'ın haftalık çalışmalarını aktarmış olduğu videolu mesajının tam metni ise şöyle:

İyi Pazarlar. Bugün anneler günü. Tüm annelerimizin bu özel gününü içtenlikle kutluyorum. Bizim medeniyetimizde çok farklı yeri olan annelerimizin kıymetini sadece bugün değil her gün bilmemiz gerekir. Kendi annem ve eşim başta olmak üzere tüm annelerimize şükranlarımızı sunuyor, ebediyete kavuşmuş olan annelerimize de rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları cennet olsun. 

Bu haftaki en önemli etkinliğimiz doğal olarak mübarek Ramazan Bayramı nedeniyle düzenlediğimiz Bayramlaşma etkinliğimiz oldu. 

Prag’da Bayramlaşma Heyecanı gerçekten de farklıydı.  
Eşim Beyhan hanım ile birlikte Ramazan Bayramı dolayısıyla resmî konutumuzda Çek Cumhuriyetinde yaşayan vatandaş, soydaş ve elçilik çalışanlarımızı ağırlamanın mutluluğunu yaşadık.

Genci, yaşlısı, işvereni, öğrencisi, çocuğu, yetişkini, kadını ve erkeğiyle toplumun tüm kesimlerinin kaynaştığı etkinlikte ikramlar eşliğinde misafirlerimi hasret gidererek sohbet imkanı buldu.
Azerbaycan’ın Prag Büyükelçisi dost ve kardeşimiz Sayın Adish Mamadov’un da eşiyle katıldığı etkinlikte Çekya’da büyüyen bir çok çocuğumuz da ilk bayram harçlığını almış oldu.

Erasmus programı kapsamında Polonya’nın Gdansk şehrinde eğitim gören öğrencilerimiz Fahriye Çevik, Beyza Korkut, Saim Ege Karamustafaoğlu, Mehmet Arda Umut ve İlkin Hüseynov Prag’a yaptıkları gezi sırasında bizi ziyaret ederek, bayramlaştılar.

Litvanya’nın Prag Büyükelçisi Sayın Laimonas Talat Kelpsa, Ukrayna’nın Prag Büyükelçisi Sayın Yevhen Perebiynis ve Çek Cumhuriyeti Savunma Bakan Yardımcısı Sayın Tomas Kopecny’nin davetine icabetle 2 Nisan 2022 günü Rus saldırısı sonucu hayatını kaybeden Litvanya’lı film yapımcısı Mantas Kvedaravicius’un 2016’da çektiği “Mariupol” adlı belgesel filminin Çek Savunma Bakanlığındaki gösterimine katıldık.

Nobel Edebiyat Ödülüne aday olarak gösterilen ve Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Teşkilatı Büyükelçisi 17 yaşındaki Tunus vatandaşı Sayın Amir Fehri, bizi ziyaret ederek, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüşme talebini içeren mektubunu takdim etti.

Lüksemburg’un Prag Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Voices from Chernobyl” film etkinliği davetine icabet ederek, meslektaşlarımız ve diğer konuklarla güncel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduk.

Suudi Arabistan’ın Prag Büyükelçisi Sayın Abdullah M. Alrasheed tarafından düzenlenen Ramazan Bayramı yemeği etkinliği davetine icabet ederek, evsahibi Abdullah kardeşimiz ve Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Sayın Büyükelçi Martin Dvořák başta olmak üzere meslektaşlarımız ve diğer konuklarla sohbet imkanını değerlendirdik. 

Sözlerimize son vermeden önce bir gelişme hakkında bilgi vermek istiyorum. 

Çekya’da hükümetin 200 sandalyeli Temsilciler Meclisi’ne pandemi yasasında yapılması öngörülen değişiklikleri sunmasının ardından yapılan oylamada, 159 üyenin lehte oy vermesi ile ülkede mevcut olan tüm Covid-19 kısıtlamalarını kaldırıldı.

Pandemi yasasında değişiklik ile Çekya’da daha önce tüm kapalı alanlarda ve toplu taşıma araçlarında kaldırılan maske takma zorunluluğu artık hastane, eczane, bakımevi ve tüm diğer sağlık kuruluşlarında da sona eriyor.

Çekya Sağlık Bakanı Vlastimil Valek yaptığı açıklamada, “Maske takma zorunluluğunu kaldırdık fakat maske takmak bizim için hala çok iyi bir koruyucu önlemdir. Unutmayalım ki Covid-19 insanları hala öldürebilmektedir. Bu nedenle herkesi aşı olmaya davet ediyorum” dedi.

Çekya’da daha önce herkesin ayda bir kez ücretsiz PCR testi yaptırma hakkı bulunurken, yeni karar ile ücretsiz PCR testleri sadece aile doktorunun istemesi durumunda devlet tarafından ödenecek.

Çek Cumhuriyetinde yaşayan ve gezmeye gelen vatandaşlarımızdan ricam kanunen şart olmasa da maske, hijyen ve sosyal mesafe konularında hassasiyet göstermeye lütfen devam edelim. Kovid vakaları azalmış olabilir ama virüs yok olmadı. Hala bu risk var ve özellikle aile büyüklerimiz ve yaşlılarımız için dikkatli olmalıyız. 

Keyifli bir hafta sonu geçirmeniz dileğiyle hepinize en içten selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Kalın sağlıcakla