Egemen Bağış'tan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle videolu mesaj yayımladı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle videolu mesaj yayımladı.

Videolu mesajında; vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayan Egemen Bağış, Büyük Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde her türlü tehdidi ortadan kaldırdığı gibi, bugünde  ülkemize yönelik benzer küresel ve bölgesel tehditlerin tamamını ortadan kaldırabilecek ruh ve inanca milletimizin sahip olduğunu ifade etti.

Çekya'daki gelişmeler hakkında da bilgiler veren Büyükelçi Egemen Bağış'ın 30 Ağustos Zafer Bayramı açıklamasının tam metni şöyle:

İyi Pazarlar. Yazı gerisi bırakıp sonbahara girdiğimiz bu günlerde yine yoğun bir haftayı daha geride bıraktık. 

Bu hafta 30 Ağustos Zafer Bayramını kutluyoruz.

Ülkemiz topraklarının ebedi vatanımız olduğunun bir kez daha tescil edildiği 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin şanlı hatırasını saygıyla yadediyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde başlatılan ve 30 Ağustos 1922’de büyük zafer ile taçlandırılan kurtuluş mücadelemiz, milletimizin bağımsızlık ve onuru için gerektiğinde her türlü tehdidi ortadan kaldırabileceğini tüm dünyaya ispatlamıştır. 

Dönemin tüm güçlüklerine rağmen kurtuluş mücadelesini zafere taşıyan milletimiz, bugün de küresel ve bölgesel her türlü güvenlik sınamasına karşı aynı ruhla mukabele etme kararlılığına ve her türlü tehdidin üstesinden gelme kudretine sahiptir. 

Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu, Büyük Taarruz’un Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum. Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Ağustos ayı aslında milletimizin Zaferler ayıdır. Milletimizin binlerce yıl öncesine kadar dayanan tarihi zaferlerle doludur. Bunların son bin yıl içinde gerçekleşen bazılarını sayarsak;

26 Ağustos 1071 Malazgirt zaferi, 
28 Ağustos 1339 Kosova zaferi,
15 Ağustos 1461 Trabzonun Fethi,
11 Ağustos 1473 Otlukbeli zaferi,
24 Ağustos 1516 Mercidabık Zaferi,
Ertesi gün 25 Ağustos 1516 Halep’in fethi,
29 Ağustos 1521 Belgrad’ın fethi,
26 Ağustos 1526 Mohaç zaferi,
15 Ağustos 1551 Trablusgarp’ın Fethi,
21 Ağustos 1915  2.Anafartalar zaferi,
26 Ağustos 1922 de başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922 de Başkomutanlık Meydan savaşındaki Zaferle sonuçlandı. Bu tarih bir bütündür. 


Mete Handan bugüne kadar zaferler kazanan tüm Komutanlarımızı, Kahraman Gazilerimizi, Aziz Şehitlerimizi ve tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyoruz. Mekanları Cennet, ruhları şad olsun. 

Bu vesile ile Çek Cumhuriyeti’ndeki tüm vatandaşlarımızın 30 Ağustos Zafer Bayramını bir kez daha kutluyorum.

Bu haftanın şüphesiz en önemli müjdesi Ankara ve İstanbul’daki Çek Cumhuriyeti temsilciliklerinin vatandaşlarımıza turist vizesi vermeye yeniden başlaması oldu. 

-Yeni düzenlemeyle Çekya vizesi temini imkanı, sadece Avrupa Birliği Sağlık Ajansı EMA tarafından tanınan AstraZeneca, Moderna ve Pfizer Biontech aşılarının 2'nci dozu yapıldıktan  ve tek doz olarak uygulanan Johnson&Johnson aşısıdan yaptıran vatandaşlarımıza  da aşıdan 14 gün geçmesi sonrasında sağlanmıştır. 

Dolayısıyla sadece aşılarını tamamlamış vatandaşlarımıza Çekya vizesi verilebilecektir. Detaylı bilgiyi büyükelçiliğimizin sosyal medya hesaplarından edinebilirsiniz. 

 
Bu hafta içinde Ticaret Müşavirimiz Sayın Berat Demirci Cörüt ile birlikte Türkiye'nin önde gelen otobüs üreticisi TEMSA'nın   %50’sini satın alan Skoda Transportations firmasının Çek Cumhuriyeti’nin Pilsen şehrindeki fabrikasını ziyaret ettik ve Türk Çek ekonomik işbirliğinin örnek projelerinden biri olan işbirliği hakkında güncel gelişmeler hakkında bilgi aldık. 

Çekya’nın önden gelen firmalarından Skoda Transportation şirketinin Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Petr Brzezina’nın evsahipliğinde gerçekleşen toplantıya Adana’dan gelen TEMSA  CEO’su Sayın Tolga Kaan Doğancıoğlu da katıldı. 

Ortaklığın Avrupa’ya Çekya üzerinden yılda 600 adet Türkiye üretimi otobüs satma hedefini gerçekleştirmek için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bildirdik ve başarı dileklerimizi paylaştık.

Elçi Müsteşarımız Sayın Behiç Hatipoğlu ile birlikte Büyükelçiliğimizin teşviği ile yeni kurulan Türk Çek Kültür İşbirliği Derneği Başkanı Sayın Murat Yıldız ve Yardımcısı Sayın Yalın Yüreğir ile bir toplantı yaparak dernek çalışmaları hakkında istişarelerde bulunduk. 

Çekya’daki Türk toplum mensuplarını motive etmek için biz de aidatımızı ödeyerek derneğin 10 numaralı üyesi olduk. 

Çek Cumhuriyeti’nin popüler sanatçı menajerlerinden biri olan ve ülkemizden de birçok genç cam sanatçısının katıldığı Stanislav Libenský Ödülleri etkinliğinin kurucusu ve organizatörü Sayın Marek Veselý Büyükelçiliğimizi ziyaret etti. Kendisi ile sanatsal işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

Tayland’ın Prag  Büyükelçisi Sayın Phasporn Sangasubana’nın daveti üzerine eşim Beyhan hanımla Tayland Büyükelçilik rezidansında düzenlenen Tay mutfağı tanıtım etkinliğine katıldık. 

İşitme engelliler milli futbol takımımız Çek Cumhuriyeti milli takımı ile yarışmak üzere Prag’a geldi. Tabii ki kendilerini Prag Vaclav Havel Uluslararasi Havalimanında karşıladık ve her türlü desteği vermeye çalıştık. 

Bu sabah gerçekleşen müsabakada Milli takimimiz iyi oynamasina ragmen malesef kaybetti

Berabere kalarak sahadan ayrıldı. 

Millilerimiz deplasmanda oynadığı maçı kazanarak göğsümüzü kabarttı.  Kendilerini bir kez daha kutluyorum. 

Son olarak da Çekyadaki Şehitlerimiz ile ilgili bir haber vermek istiyorum. Biliyorsunuz sehitliklerimizin yillik duzenli bakimlarini yaptirmakla yetinmiyoruz, onlarla ilgili arastirma yapanlara da destek veriyoruz. Bu kapsamda ciddi anlamda emek sarfeden ve Özgur Özturk  kardesimiz yakında bir kitap da yayınlayacak. 

Kendisi Çekya’da bulunan 3 sehitligimizin disinda bilmediğimiz kayıtlarda yer almayan yeni sehitlerimizi de ortaya cikartiyor. son olarak cekyanin opava sehrinde yatan bir sehidimiz hakkında daha yeni bilgilere ulaştık. 

Cephede savasirken salgin hastaliga yakalanip opava’daki askeri hasteneye gönderilmiş fakat malesef kurtarılamamış şehidimiz. Yaptığımız araştırmalar sonucunda şehidimizin baska milletlerden diger askerlerle beraber toplamda 800 askerin yattigi bir toplu mezarda bulunduğunu tespit ettik. 

Izmir Vilayeti Muğla Sancagi Fethiye  ilçesine Ali oglu Ibrahim adıyla kayıtlı, 1889 dogumlu sehidimiz 18 eylul  1917 tarihinde dizenteri nedeniyle yasamini yitirmiş.  İlk fırsatta opava’ya giderek Opava sehir mezarligindaki toplu mezarda inşallah şehidimizi ziyaret edeceğiz. 

Hepinize iyi bir hafta diliyorum. Kalın sağlıcakla.