Eyüpsultan Belediyesi kadın sığınma evini kapattı, CHP meclis üyeleri onayladı!

İki yıldır "En başarılı belediye başkanı" ünvanını kimseye kaptırmayan AK Parti’li Eyüpsultan Belediyesi, ilçedeki “Kadın Sığınma Evi’ni” kapatma kararı aldı. Sığınma evinin adresinin deşifre olması nedeniyle kapatılma teklifine CHP’li meclis üyeleri de şartlı onay verdi!

Eyüpsultan Belediyesi kadın sığınma evini kapattı, CHP meclis üyeleri onayladı!

2020 ve 2021 yıllarında "En başarılı ilçe belediye başkanı" seçilen Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken, ilçede 10 yıldır hizmet veren kadın sığınma evini kapattı!

Başkan Köken, İstanbul Eyüpsultan Belediye Meclisi'nde oylamaya götürdüğü teklifte, 10 yıldır hizmet vermekte olan ve “Kadın Konukevi olarak adlandırılan kadın sığınma evinin, adresinin deşifre olması nedeniyle güvenlik zafiyeti yaşadığı iddia edildi.

Köken, teklifini meclise sunmadan önce, İstanbul Valiliği’ne de aynı gerekçeyle başvuru yapmış ve "olur" almış.

KADIN SIĞINMA EVİ’NİN KAPATILMASI TEKLİFİ

Meclise sunulan teklifte özetle şöyle denildi:

Konukevi’nin lokasyonun güvenlik zafiyeti nedeniyle bölgede problem teşkil etmesi ve adresinin deşifre olmasından kaynaklı gizlilik politikasının ihlal edilmesi sebepleri doğrultusunda; söz konusu taşınmazın içinde bulunduğu bahçenin kullanım alanı ve yapının fiziki koşulları dikkate alınarak yapılan değerlendirmeler neticesinde Çocuk Evi Hizmet Modeline dönüşümü Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce uygun görülmüş olup, kadın sığınma evi onayının iptal edilip çocuk evleri onayına çevrilmesi ve bu şekilde işlevlendirilmesi hususunda Aile ve Sosyal Hizmetler İstanbul İl Müdürlüğü’ne devrinin Belediye Meclisinin olurlarına arz ederim.

“KOCALARI SÜREKLİ OLAY ÇIKARIYOR”

Eyüpsultan Belediyesi'ndeki AK Parti’li üyeleri oturumda teklifi savunurken kullandıkları ifadeler oldukça dikkat çekiciydi.

AK Parti’li Meclis üyesi ve Hukuk Komisyonu Başkanı Ceren Çolak özetle şunları söyledi:

Kadın konukevi sadece Eyüpsultan’a hizmet eden bir kadın konukevi değildi. ŞÖNİM’e(Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) bilgi geliyordu, oradan bize geliyordu hanımefendiler. Sıkıntımız şuydu. Buradaki bir takım güvenlik tedbirlerini sağlayabilmemiz mümkün değildi. Biz de güvenlik sebebiyle burayı kapattık. Eyüpsultan bölgesine hizmet eden bir yer olsa, ilçeyle de sınırlı değildi, İstanbul’dan da misafirler geliyordu buraya. Umarım daha fonksiyonlu kadın sığınma evi yapılır biz de bunu destekleriz. Ama bu belediyenin hizmetidir diye bir zaruret olduğunu düşünüyorum. Bu Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nındır. İlçe belediyelerinin değildir.

AK Parti’li başka bir meclis üyesi olan Mürsel Tekneci’nin değerlendirmesi ise daha ilginç:

Oraya gidenlerin kocaları sürekli olay çıkarıyordu. Can güvenliği söz konusuydu. Bununla ilgili yeni bir kadın konuk evi ihtiyacı çıkarsa ki belediyemiz ilgili bakanlıkla görüşerek mevcut kadın konukevinde sorun çıkmış, yeni bir kadın konukevinde problem çıkabilir ama aile bakanlığıyla görüşerek bu şekilde olabilir.

CHP’Lİ MECLİS ÜYELERİ DE TEKLİFE EVET OYU VERDİ

Eyüpsultan Belediye Meclisi oturumunda kadın sığınma evinin kapatılması teklifi görüşülürken yaşanan asıl ilginç olay ise, CHP'li meclis üyelerinin tutumlarıydı.

CHP'li üyeler, Başkan Köken'e "kadın sığınma evi deşifre olduysa, önce başka bir yerde yeni bir kadın sığınma evi yapılsın", dahi diyemediler!

Ama, teklife "şartlı" evet oyu verdiler!

CHP'li üyelerin evet oyu verirken şartını ise, meclis üyesi Mustafa Tüysüz şöyle açıkladı:

Komisyon raporuna şartlı evet diyoruz. Bunun sebebi, nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin kadınlar ve çocuklar için sığınma evleri açma zorunluluğu vardır. Eyüpsultan’da yeni bir kadın sığınma evi zorunluluğu vardır. Belediyeden yeni bir kadın sığınma evi bekliyoruz” dedi.

Yasa şart koştuğu halde, Başkan Köken'den talep etmek yerine, beklenti ifadesiyle  "evet" oyunun gerekçesini açıklayan Mustafa Tüysüz'ün yanında, başka bir CHP’li meclis üyesi olan Gülsüm Polat ise şöyle konuştu:

Komisyonda konuşurken dedik ki deşifre olmuşsa elbette buranın çocuk evine dönüştürülmesi güzel bir şey. Ancak belediye kanununda da böyle bir madde var. Biz diyoruz ki bir önerge şekline getirelim ve hep beraber bunun arkasında olalım. Kadın sığınma evini ilçemize kazandıralım, yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na devredelim.

Yani, kısaca, 2 yıldır en başarılı belediye başkanı "seçilen" Eyüpsultan Belediyesi Başkanı Deniz Köken'in ilçedeki tek kadın sığınma evini kapatma teklifi, yeni bir kadın sığınma evinin ne zaman, nerede, hangi kapasiteyle vs yapılacağı tamamen belirsiz bir şekilde, CHP'li meclis üyelerinin de "şeklen şartlı" onayı ile kabul edilmiş oldu.

Eyüplüler şimdi şu sorunun cevabını arıyor: Eyüp'de şiddete uğrayan mağdur kadınlar nereye sığınacak?

MOR ÇATI'DAN SERT TEPKİ

Eyüpsultan Belediyesi'nden iktidar ve muhalefetin el birliği ile kadın sığınma evini kapatma kararı almalarına Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı da sert tepki gösterdi.

Mor Çatı'dan yapılan açıklamada, belediyelerin sığınak açmakla ilgili yükümlülüklerinden kaçınmalarının nedeni, tüm sığınma evlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kurulan ŞÖNİM’lere bağlanması ve belediyelerin kendi kadın dayanışma merkezleri aracılığı ile sığınak kabulü yapmasının zorlaştırılmış olması denildi.

Belediyeler Kanununa göre ise nüfusu 100.000’i geçen belediyelerin sığınak açma yükümlülüğü bulunurken, Türkiye’de sadece 33 adet belediyeye ait sığınak olduğuna dikkat çekilen açıklamada, mevzuat gereğince; yerleşim yerlerinde kadın sığınaklarının her 10.000 nüfusa karşılık, en az 1 yatak kapasitesi olacak şekilde hizmet vermesi gerektiği belirtildi.

Eyüpsultan Belediyesi'nin ilk sığınak açan belediye olarak bir dönem iyi örnek oluşturduğu vurgulanan açıklamada,  "Sığınağın kapatılması haberi örnek çalışmaların kurumlarda bir yapı oluşturmadığını, kurumlarda bulunan kişiler ve anlayışlarının yön belirlediğini üzülerek gösterdi." denildi.

"Eyüpsultan Belediyesi meclis üyesi, sığınağın kapatılma gerekçesini güvenliği sağlayamamak ve Eyüpsultan Belediyesi sınırları dışından kadınları kabul etmeyi, bir diğer üye ise kadınların kocalarının “olay çıkarması”nı gerekçe göstermiştir." vurgusu yapılan açıklamada, "Eyüpsultan Belediyesi’nin oluşmuş olan sorunu çalışmayı iyileştirerek ve hatalardan öğrenerek sığınak binasını taşımak yerine sığınağı kapatarak “çözmüş” olması kabul edilemez." ifadelerine yer verildi.