FETÖ'cü senarist telif hırsızı çıktı!

Samanyolu TV’de kanal kapanıncaya kadar yayınlanan ‘Küçük Gelin’ isimli dizinin senaryosunun çalıntı olduğu istinaf mahkemesinin kararıyla kesinleşti.

FETÖ'cü senarist telif hırsızı çıktı!

2014 yılında, yayınlanan Küçük Gelin dizisinin hikayesinin kendisinin senariste yıllar önce verdiği bir eserden çalıntı olduğu iddiası ile Samanyolu TV ve dizinin senaristi gözüken Erkan Çıplak'ı mahkemeye veren Dursaliye Şahan mahkeme tarafından haklı bulunmuştu. Davalıların konuyu istinaf mahkemesine götürmeleri sonucunda, senaristin eser hırsızlığı yaptığı hukuken de kesinleşmiş oldu.

Sonuçlanan telif davasının arkasından açıklama yapan yazar Dursaliye Şahan, özellikle fikir işçiliğinin kabul edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Şahan, "2014 yılında başlayıp yaklaşık yedi yıl süren davamız lehimize sonuçlanarak bitti. Alınan kararın sanata verilen değer ve fikir işçiliğinin görünürlüğü açısından önemli olduğunu düşünüyorum. Fikir hırsızlığı cezasız kalmamalı. Yapımcılar ve kanallar da hayata geçirecekleri projelerin eser sahibinden emin olmalı. Ayrıca RTÜK de intihale karşı sessiz kalmamalı” dedi.

NEL OLMUŞTU?

İngiltere'de yaşayan senarist Dürsaliye Şahan, başlıca rollerini Çağla Şimşek, Bengü Öztürk, Arda Esen ve Ufuk Şen'in paylaştığı, Erkan Çıplak'ın yazdığı "Küçük Gelin" dizisinin "Güvercin" adlı hikayesinden alındığı iddiasıyla 27 Mart 2014'te mahkemeye başvurdu. İstanbul Anadolu 2. Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açıldı.

Senarist Dürsaliye Şahan, dilekçesinde "Güvercin" adlı hikayesini 2005 yılında okuması için dizinin senaristiyle paylaştığını ancak kendisine hikayesinin TV projesi olmaya uygun bulunmadığının söylendiğini belirtti.

2013 yılında ise fetö'nün yayın organı Samanyolu TV'de hikayesinden intihal yapılarak "Küçük Gelin" dizisinin çekilmeye başlandığını, projenin senaryosu incelendiğinde Erkan Çıplak imzalı dizinin yıllar önce kendisine sunulan hikayeden oluştuğunun ortaya çıkacağını öne sürdü.

Şahan dilekçesinde, projesini okuması için senarist Erkan Çıplak ile paylaştığını, Çıplak’ın ise kadrolu çalıştığı Samanyolu TV’de projeyi kendi eseriymiş gibi sunduğunu belirtti.

Samanyolu TV’nin kapanmasının ardından senarist Erkan Çıplak, FETÖ zanlısı olarak aranırken yurt dışına kaçtı. Çıplak, davaya ilişkin yazılı verdiği savunmasında ‘Küçük Gelin’ dizisinin hikayesini akil insanlardan duyduğunu öne sürdü.

ERKAN ÇIPLAK KİMDİR?

Kız Annesi, Küçük Gelin, Selam: Bahara Yolculuk, İki Dünya Arasında, Çınarın Gölgesinde, Kış Güneşi gibi dizi filmlerin senaristi olan Erkan Çıplak hakkında FETÖ bağlantısı nedeniyle arama kararı verilinceye kadar yine FETÖ yayın organı Samanyolu TV'de senaist ve yönetmen olarak çalışıyordu. Çıplak'ın Samanyolu TV içerisindeki pozisyonunun önemi "senaryo doktoru" olarak yayınlanacak projelerin FETÖ kriterlerine uygunluğunu denetleyen yetkiye sahip olmasıydı.