Güpgüpoğlu: Filyos belediye başkanına rüşvet ödemediğim için inşaatım mühürlendi!

Genel Yayın Yönetmenimiz Ali Rıza Özkan'ın araştırması ile okurlarımıza, yok artık, dedirtecek bir rüşvet zorbalığı iddiasını sunuyoruz: Kayseri'den gelip Zonguldak'ın Filyos ilçesinde yatırım yapan Güpgüpoğlu ailesi ile ilçe belediye başkanı Ömer Ünal'ı karşı karşıya getiren bu rüşvet tartışmasının kaynağı ise, Galip S. Güpgüpoğlu'nun atıl ve harabeye dönmüş belediye otelini açılan ihalede en yüksek fiyatı vererek almasından sonra geliştirdiği 5 yıldızlı otel projesinin mühürlenmesi! Güpgüpoğlu, mühürlemen

Güpgüpoğlu: Filyos belediye başkanına rüşvet ödemediğim için inşaatım mühürlendi!

 Zonguldak’ın Filyos ilçesi belediye başkanı Ömer Ünal’ın bilirkişiye ödediğini iddia ettiği rüşveti bir müteahhite ödetmek istediği iddiası gündeme bomba gibi düştü.

İddiaya göre, AK Partili Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal hakkında Çaycuma 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2019/643 esas, 2021/335 karar nolu “Görevi kötüye kullanma, “Kamuyu zarara uğratma” ve “4 Milyon TL zimmet” suçlamasıyla dava açıldı.

BAŞKAN'IN YOLSUZLUK SUÇUNDAN KESİNLEŞMİŞ CEZASI VAR!

Hakkında çok sayıda yolsuzluk iddiası bulunan ve “görevi kötüye kullanmak, kamuyu zarara uğratmak, imar kirliliğine neden olmakgibi suçlardan ceza alan Ünal, ayrıca, yolsuzluk ve usulsüzlük nedeniyle de daha önce 5.5 ay hapis cezasına mahkûm edilmişti.

Eldeki kanıtlar ve tanıklıklara göre hapis cezası almasına kesin gözüyle bakılan Başkan Ünal'ın, yargılandığı davada bilirkişiye 100 bin TL rüşvet vererek beraat ettiği iddia edildi.

Cumhuriyet Savcılığı da, derhal harekete geçerek, rüşvet iddiası ile ilgili olarak re’sen soruşturma başlattı. Soruşturmanın en önemli tanığı ise, 100 bin TL rüşvetin kendisinden istendiğini iddia eden iş insanı Galip Serkan Güpgüpoğlu idi.

GALİP S. GÜPGÜPOĞLU OLANLARI SAVCILIĞA ANLATTI

Galip S. Güpgüpoğlu Savcılıkta ifade verdi ve yaşadıklarını detayları ile anlattı. Güpgüpoğlu’nun Savcılığa verdiği ifadeye göre, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, özel kalem görevini yapan Koray adlı şahısın telefonundan kendisini aramış ve belediyeye gelmesini istemişti. Yanında bir müteahhit arkadaşı ile birlikte aynı gün, saat 11 sıralarında belediyeye giden Galip S. Güpgüpoğlu, Başkan Ömer Ünal’ın rüşvetle ilgili yargılandığı bir davada beraat edebilmek için, Fethi D., Nazmi Y., Şahika Nur A. ve Dinçer G.’den oluşan bilirkişi heyetine 100 bin TL rüşvet vermek zorunda kaldığını belirterek, bu parayı Galip S. Güpgüpoğlu’ndan istemesi ile karşılaşmıştı.

Kayseri’nin tanınmış ailelerinden olan Güpgüpoğlu, Zonguldak’ta uzun süredir hem inşaat işleri yapıyor ve hem de aile geleneğine bağlı olarak, hayır amaçlı okullar yapıp, anahtar teslim hediye ediyordu. Zonguldak’ta da Karapınar ve Perşembe’de okullar yaptırıp devlete hediye edilmişti.

Galip S. Güpgüpoğlu, Filyos Belediyesi’nin atıl ve harabe otelini de ihalede en yüksek fiyatı vererek almış ve aynı yere 5 yıldızlı modern bir otel projesi geliştirmişti.

FİLYOS'A DEĞER KATACAK PROJE RÜŞVET İÇİN ENGELLENİYOR MU?

212 oda, 484 yatak kapasiteli olacak otel, 18 bin 500 metrekare alana sahipti. Bodrum artı 9 kattan oluşacak ve otelde Aqua Park da bulunacak. Kısaca, uluslararası ticarette önem kazanması beklenen Filyos Vadisi’ne artı değer katacak bir proje olacaktı.

Projeyi sahiplenen Başkan Ünal, o günlerde medyaya şöyle konuşmuştu: “Bugüne kadar Filyos turistik bir kent diye konuşuluyordu ama hiçbir zaman için bunlar uygulamaya geçmezdi. Biz belediye olarak bunları uygulamaya geçirmeyi başardık. Beldenin gerçek bir turistik kent olması için gereken çalışmaları yaptık. Belediyemize ait iki dönüm arsa üzerinde eski otelimizi ihaleye çıkardık. İhale Kayserili Güpgüpoğlu Ailesi'nde kaldı. Bugün itibariyle eski otelin yıkımına başladılar. Allah nasip ederse Nisan ayı gibi temelini atmayı planlıyoruz. Filyos’a beş yıldızlı otel kazandırmanın mutluluğu içindeyim. Herkese hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Filyos artık konuşulan bir turistik yöre değil, eyleme geçmiş beş yıldızlı oteli olan turistik bir belde olacak.

Galip S. Güpgüpoğlu Başkan Ünal’ın bilirkişilere ödediğinin iddia ettiği rüşveti üstlenmesi talebini karşılamayı kabul etmeyince, tehditlere maruz kaldığını ve otelinin mühürlenerek inşaatı bitirmesinin engellendiğini öne sürüyor.

BAŞKAN ÜNAL ALAMADIĞI RÜŞVET PARASINA CEZA MI KESTİ?

Güpgüpoğlu, yapı denetim raporunun tüm yasal prosedür atlanarak işleme konulmasını Başkan Ünal’ın hasmane tutumuna örnek olarak gösteriyor. Batı Karadeniz Yapı Denetim Ltd. Şti.’den inşaat mühendisi Şenol Gümüşyazıcı’nın hazırladığı yapı denetim raporu, eksikliklerin tamamlanması için 15 gün süre tanıdığı halde, Başkan Ünal, inşaatta gösterilen eksiklerin tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol dahi etmeden ve 15 gün süreyi de beklemeden, oteli mühürlüyor.

Normal olarak, 26 Ağustos 2021’de hazırlanarak belediyeye ve inşaatı üstlenen şirkete sunulan raporun, tebliğ tarihinden itibaren tanınan sürenin dolmasından sonra, eksiklerin durumunun yeni bir raporla tespit edilmesi ve durumun belediyeye bildirilmesi gerekirken, Başkan Ünal yasal süre olan 15 günü dahi beklemeden ve tebliğ tarihini de dikkate almayarak 8 Eylül 2021 tarihinde inşaatı mühürlüyor.

Güpgüpoğlu, ayrıca mühürleme kararının sadece Belediye Encümeni tarafından alınabileceğini, Başkan Ünal’ın kendilerine husumeti nedeniyle yasadışı zorlamalarla inşaatlarını mühürleme teşebbüsünde bulunduğunu belirtiyor.

FİLYOS BELEDİYE BAŞKANI ÖMER ÜNAL’IN AÇIKLAMASI

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Güpgüpoğlu’nun otelinin mühürlenmesiyle ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Ömer Ünal’ın açıklaması şöyle:
Son günlerde Beldemizdeki otel inşaatı ile ilgili olarak bir internet sitesinde yazılan haberlere cevabımızdır. Beldemizde yapılan otel inşaatı Belediyemiz ekiplerince, 08.09.2021 günü mühürlenmiştir, mühürleme işlemi haberde bahsedildiği gibi olmayıp, inşaatı yapan Güpgüpoğlu San. A.Ş. tarafından 3194 sayılı imar kanununun ilgili maddelerine göre ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşaat yapıldığının, ekte sunduğumuz yapı denetim şirketinin 26.08.2021 tarihli yazısına istinaden belediyemiz ekiplerince yapılan incelemede otel inşaatında yapı denetim firmasının belediyemize bildirdiğinden daha fazla ruhsat ve eklerine aykırı iş ve işler yapıldığı tespit edilmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarının Belediyemize verdiği yetkiye dayanarak, kanunlara aykırı olarak ruhsat ve eklerine uygun olmayan iş ve işlem yapan müteahhit firma ve yapı sahibine Kanunların gösterdiği şekilde yapı tatil zaptı düzenlenmiş ve diğer işlemler devam etmektedir.

Haberde bahsedildiği gibi tehdit üzerine mühürleme söz konusu değildir, kaldı ki asılsız bir olayı gerçekmiş gibi iddia eden firma sahibi böyle bir tehdit olayında da Cumhuriyet Savcılığına gitmesi gerekirdi. Hukuksuz işlerini kapatmamız için bizi savcılığa şikayet edeceğine basın yoluyla bize duyurmaya çalışan bu kişilere vereceğimiz cevap Mevlana’nın dediği gibi; HER LAFA VERECEK CEVABIMIZ VAR, LAKİN BİR LAFA BAKARIM LAFMI DİYE, BİRDE SÖYLEYENE BAKARIM ADAMMI DİYE. Sözünü hatırlatmak isterim.

Ayrıca bizim hukuk sistemimizde bir kaide vardır, müddei iddiasını ispatla mükelleftir denilmektedir. Biz üzerimize atılan suçlamalarla ilgili olarak, Türkiye Cumhuriyetinin yetkili makamlarına suç duyurusunda bulunduk. Türk Yargısına ve Türk Milletine güvenimiz ve saygımız tamdır.

Bizim üzerimize gelerek kanunsuzluklarını örtmeye çalışan bu gibi şahıslarla biz bugün mücadele etmedik, bundan öncede bu tip asılsız iddialarla üzerimize çok gelindi, ama biz yılmadık. Bunun en büyük göstergesi halkımızın üç dönemdir bize verdiği belediyeyi yönetme yetkisidir. Bugün olduğu gibi bundan sonrada haksız ve hukuksuz işlemler karşısında olacağımızı, tehdit ve şantajlardan geri adım atmayacağımızı kamuoyuyla paylaşmak isterim.

Başkan Ünal’ın açıklaması hakkında görüşlerine başvurduğumuz Galip S. Güpgüpoğlu ise şunları söyledi: “Başkan Ünal, açıklamasında neden yasal süre olan 15 günü beklemediğini ve neden bu raporu Belediye Encümeni’ne götürmediğini açıklayamamış. Halbuki, yapı denetim şirketinin raporuna göz atan herkes, sözü edilen eksiklerin projeyi değiştiren, imarı teknik veya görsel anlamda tümden farklılaştıran veya inşaata rant kazandıran eksikler olmadığını kolayca anlayabilir. Tesisat borularının girişi engellemesi, bay-bayan soyunma odalarının tesisat odası olarak kullanılması gibi eksiklik bile denemeyecek unsurların veya inşaatın bitiminde tamamlanması gereken otopark rampasının dolgusunun yapılması vs. konuların rapora eklenmesi de açıkça göstermektedir ki, bu rapor aslında emir üzerine suıç üretmek maksadıyla ve husumetle hazırlatılmış bir rapordur. Bu raporla ilgili yasal itirazlarımızı yapıyoruz. Ancak, bu gerekçelere dayanarak bir inşaatın mühürlenmesini gerçeğini de kamu oyunun takdirine bırakıyoruz.