Halide Edip Adıvar'ın tablosu sanatseverlerle buluştu

Çek ressam Alfons Mucha tarafından yapılan Halide Edip Adıvar'ın yağlı boya tablosu, Çekya'da sanatseverlerle buluştu.

Halide Edip Adıvar'ın tablosu sanatseverlerle buluştu

 

Çek ressam Alfons Mucha tarafından yapılan Halide Edip Adıvar'ın yağlı boya tablosu, Çekya'da sanatseverlerle buluştu.

 

Bilindiği gibi 2 yıl süren araştırmalarının sonucunda tabloya ulaştıklarını belirten Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve eşi Beyhan Bağış, eseri Prag’daki Mucha Vakfı koleksiyonunda tespit ettiklerini ifade etmişlerdi.

 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Prag Büyükelçisi Egemen Bağış, tablonun, Çek Cumhuriyeti Senatosu’nda Kasım ayına kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebileceğini dile gitirip açıklamasında şunları kaydetti:

" Hatırlayacağınız gibi Eşim Beyhan hanım ile birlikte uzun süre Prag’da izini sürdüğümüz dünyaca ünlü Çek ressam Alfons Mucha’nın yaptığı yağlı boya Halide Edip Adıvar tablosunun Mucha ailesinin özel konutunda olduğunu tespit edip, Mucha ailesi ile temas kurmuş ve paha biçilemez bu eserin geniş kitlelerin de ziyaret edebileceği bir mekanda sergilenmesini talep etmiştik.

 

Avrupa Birliği Çek dönem başkanlığı dolayısıyla Çek Senatosunda Senato Başkanı Sayın Milos Vystrcil tarafından açılan Mucha özel kolleksiyonu sergisinde yer alan Adıvar yağlıboya tablosu bizzat Alfons Mucha’nın çektiği Halide Edip fotoğrafı ve kara kalem taslak çizimi ile birlikte ilk kez sanatseverlere sunuldu.

 

Serginin açılışına davet edilen sınırlı sayıdaki misafirlerden biri olarak sergiye ev sahipliği yapan Senato Başkanı Sayın Milos Vystrcil ile ünlü ressamın torunu ve Mucha Vakfı Başkanı John Mucha ve Vakıf Başkan Vekili oğlu Marcus Mucha’ya ricamızı kırmayarak tabloyu sergiledikleri için teşekkür ettik.

 

2023 yılında kuruluşunun 100. Yılını kutlayacak olan Türkiye Cumhuriyetimizin kurucuları arasında yer alan Halide Edip Adıvar’ın tek yağlı boya tablosunu da kapsayan sergi Çek Cumhuriyeti Senatosu’nda Kasım ayına kadar sanatseverler tarafından ziyaret edilebilecek. Bu fırsatı değerlendirerek bu muazzam eseri yakından görmenizi tavsiye ederim."ifadelerine yer verdi.