Hava savunma sistemi S-400 füzeleri ilk kez ateşlendi

Türkiye tarafından satın alınması ve konuşlandırılması dünya gündemini sarsan S-400 hava savunma sistemi füzeleri, ilk kez test atışına tabi tutuldu.

Hava savunma sistemi S-400 füzeleri ilk kez ateşlendi

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hava savunma sistemini güçlendirmesi için Rusya'dan alınan S-400 füzeleri, ekim ayının ilk günlerinde test atışlarının yapılması için Sinop’a doğru yola çıkmıştı.

S-400’ler, Sinop’a ulaştı ve ilk atış yapıldı.

10 ADET BANSHEE HEDEF UÇAĞI TEDARİK EDİLDİ

Yaklaşık 10 gün sürecek test faaliyetleri için Türk Hava Kuvvetleri, 10 adet Banshee Hedef Uçağı tedarik etti.

Bu hedef uçaklara yapılacak atışlar ile S-400’ün radar işlevselliği, hedef tespit ve takip yetenekleri, iletişim sisteminin kabiliyetleri ve komuta kontrol sisteminin performansı gözlenecek.

BATI ÜLKELERİ YANI SIRA TÜRKİYE’DEN DE KARŞI ÇIKANLAR OLDU

Türkiye'nin S-400'lerin satın alma girişimlerine başladığı dönemde, Amerika ve Avrupa'nın yanı sıra Türkiye'den de bazı isimler bu satın almaya karşı çıkmıştı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, S-400'leri gereksiz görmüş, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, S-400'lerin depolarda küfleneceğini iddia etmişti.

Öte yandan, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise Türkiye'nin S-400'lere ihtiyacının olmadığını savunuyordu.

Siyasetçilerin yanında, medyatik bazı isimler de S-400'lerin işlevi hakkında iddialı sözler sarfetmişti. Örneğin, Sözcü yazarlarından Yılmaz Özdil, "Türkiye S-400'lerin fişini bile takamaz" derken, Uğur Dündar "S-400'ler boru haline geldi" demişti.

Yine başka bir medyatik isim olan Nevşin Mengü ise o günlerde yaptığı analizlerde S-400'lerin Türkiye'yi koruyamayacağını iddia ediyordu.