Hekimhan siyanürlü madenciliğe hayır, diyor

TUM-HABERLER.COM Medya Grup Başkanı Süleyman Kılıç, Hekimhan halkının nabzını tuttu ve yörede ruhsatlandırılarak işlemeye açılmak istenen madencilik faaliyetleri hakkında yöre halkı ile görüşerek bir haber-yorum hazırladı.

Hekimhan siyanürlü madenciliğe hayır, diyor

Süleyman KILIÇ - HEKİMHAN Malatya'nın Hekimhan ilçesinin bazı mahallelerinde oldukça geniş arazilerin altın aramak ve işletmek üzere ruhsatlar verildiğinin ortaya çıkması, yöre halkında büyük bir huzursuzluğa neden oldu. Orman ve mera alanlarını da kapsayan ruhsat izni hayata geçirildiğinde, bölgede doğal hayatın büyük yara alacağı ilçede herkesin dilinde.

Hem çok geniş bir araziden yörede yaşayan insanların faydalanması engellenmiş olacak, hem de siyanürlü işleme gibi, madenciliğin gerektirdiği bazı kimyasal işlemler nedeniyle doğal yaşam katledilecek, üstüne de bölge sakinlerinin kanser vb hastalıklarla uzun vadeli bir mağduriyeti söz konusu olacak.

MADEN LOBİSİNİN EMRİNDEKİ İŞBİRLİKÇİLER

Hemen her yerde, madenciler amaçlarına ulaşmak için yöre halkından kendisine işbirliçiler devşirme hedefini güder. Ne yazık k, araştırmalarımızda, Hekimhan'da da aynı durumla karşılaştık.

Malatya, Sivas, Erzincan illerini kapsayan üçgende 2005 yılından itibaren, MTA tarafından projelendirilip, daha sonra şirketlere ihale edilen bir madencilik süreci var. Bu şirketler bu 3 ili şu an resmen kuşatmış durumda. Belli ki, bölgenin konumu ve yeraltı potansiyeli pek çok şirketin iştahını kabartmış durumda. Şirketler, yöre halkını ikna edebilmek için bilindik taktikleri denemekten geri kalmıyorlar. Halka çeşitli vaatlerde bulunarak  ev, araba, aş, iş vaadlerinde bulunuyorlar. Ya da, topraklarınızı bizlere satın diye tekliflerde bulunuyorlar.

Yörede yaşayan bu tekliflerden söz ediyor. Ancak, daha önce Sivas, Kangal ilçesi Bakırtepe ve Erzincan, İliç ilçesi Çöpler madenlerinde halkı nasıl kandırdıklarını herkesin bildiğini ve hafızalarında canlı olarak unutmadıklarını söyleyebiliriz.

HALKI KANDIRMAK İÇİN KULLANILAN HEP AYNI YÖNTEM

Özellikle de, Malatya'nın Hekimhan, Arguvan, Arapgir, Yeşilyurt, Pötürge ilçelerinde şirketler altın madenciliği faaliyetleri için ruhsat ve ÇED başvurularında bulunmuş durumdalar. Maden şirketleri için hareket eden yöre insanları arasında işbirlikçilerinin işi zor görünüyor. Maden şirketlerinin halkı ikna çalışmalarında kullanmak üzere, daha önce çeşitli kurumlar da çalışmış emekli olmuş insanlardan faydalanmaya çalışması, dikkat çekici bir yöntem.

Hekimhan halkının bu ika çalışmalarına prim vereceği zor bir ihtimal, ancak maden şirketlerinin bu işbirlikçileri derin tecrğbeye dayanarak görevlendirdiği de anlaşılması gereken bir durum. Yöre halkı üzerinde etkili olabilecek tüm ilişkilerin devreye sokulduğunu tespit etmek bir o kadar da üzücü. Umalım ki, maden şirketlerinin bu planlarına yörenin sivi toplum kuruluşları, yöre dernekleri ve yöre halkı üzerinde olumlu etkisi olan diğer kurumlar alet olmasın.

HEKİMHAN TERCİHİNİ DOĞADAN VE İNSANDAN YANA YAPIYOR

Sülfürik asit veya siyanürlü maden işlemenin hem doğaya he de insana ne tür zararlar verdiğini her vatandaşın bir tıklama ile öğrenebileceği bu internet çağında, kapı kapı dolaşıp aslında maden ocağı işletmenin ve maden işlemenin yöreye hiçbir zarar vermeyeceğin, hatta fayda sağlayacağını iddia etmenin başarısızlığa mahkum olduğunu şimdiden söyleyebiliriz. Hekimhan, doğal yaşamdan ve insandan yana tercihini yapmış görünüyor.

Ey ülkemin güzel insanları, toprağın üstündekiler altında olanlardan daha değerlidir, bunu unutma! Afrika bize ders olsun...!!!