Horasan’daki yazıtlarla Türk tarihi yeniden yazılacak

İran’ın Kuzey Horasan eyaletinde, Türklere ait en eski yazıtlarından birisi keşfedilmiş olabilir. Yazıtları bulan ve üzerinde incelemelerini sürdüren Dr. Ali Asker Taheri Safiabadi, tahminen 12 bin yıllık yazıtların bölge ve Türk tarihini yeniden yazmaya itecek önemde olduğunu söylüyor.

Horasan’daki yazıtlarla Türk tarihi yeniden yazılacak

Dr. Ali Asker Taheri Safiabadi, İran’ın Kuzey Horasan eyaletinin Bam ve Safiabad Esfareyen bölgelerinde keşfettiği yazıtların tarihsel önemini Orhun abideleri ile karşılaştırıyor.

İran'ın merkezinde Timur Humeyni ve Kaftarloo'nun eski yazıtlarının keşfedilmesinin ardından, bu kez Kuzey Horasan eyaletinde Dr. Ali Asker Taheri Safiabadi, aynı yazıtlarla benzerlik taşıyan Türk yazıtları keşfettiğini bildirdi.

Horasan'da büyük bir antik Türk litografi koleksiyonu keşfettiğini duyuran Dr. Ali Asker Taheri Safiabadi, arkeoloji ekibi tarafından Bam ve Safiabad Esfarayen bölgelerinde yapılan araştırmalarda elde edilen bulguların arkeolojik bilgilerde dramatik bir değişime işaret ettiğini vurguluyor.

Dr. Taheri Safiabadi, keşfedilen litografiler hakkında şöyle konuştu: “Bu keşif, bu bölgenin ve ülkenin arkeolojisi, tarihi, kültürü ve antropolojisi bilgilerinde büyük bir değişikliğe sahiptir ve Orta Paleolitik dönemden tarihi döneme kadar farklı bir yelpazeye tarihlendirilir. Burada yaşayan halkın bilgilerinde ilginç değişikliklerin oluşmasına yol açar. Örnekler arasında Bam ve Safiabad Esfarayen bölgelerinde çok benzersiz litografların keşfi sayılabilir.

Dr. Ali Asker Taheri Safiabadi devamla şöyle konuştu: “Bu petroglifler, Humeyni petrogliflerine benziyor ve Türklerin birkaç bin yıldır Horasan'daki varlığını gösteriyor. Bu petroglifler, eski Türk yazısında ve Türk kemerlerinde büyük bir değişikliğe sahip. İncelemelerimizin sonucunda onlardan Türklerin antik dönemleri ve doğu İran'daki yaşamları hakkında ilginç ve yeni bilgiler elde edeceğiz.”