‘Hürkuş’ doğuya kanat çırptı

‘Bir Tayyareci: Vecihi Hürkuş’ oyunu, Dünya Tiyatro Günü’nde Şırnak, Diyarbakır ve Ağrı’da izleyiciyle buluşuyor.

‘Hürkuş’ doğuya kanat çırptı

Ali Ulusoy

Tiyatro sanatçısı Murat Demirbaş’ın oynadığı “Bir Tayyareci: Vecihi Hürkuş”, doğu turnesine çıktı. 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanlığının 81 ilde başlattığı proje kapsamında Şırnak’ta oynanan oyun, Diyarbakır’da ve Ağrı’da da seyirciyle buluşacak. “Büyük Doğu Turnesi” adıyla çıkılan yolculukta oyun Şırnak’ta 26-27 Mart’ta, Diyarbakır’da Vatan Partisi’nin organizasyonu ile 29 Mart’ta, Ağrı’da da Ağrı Belediyesinin katkılarıyla 3000 kişilik bir salonda 31 Mart’ta sahneye konulacak.
Mansur Erk’in yazdığı, Orhan Karataş’ın yönettiği “Bir Tayyareci: Vecihi Hürkuş”, daha önce izleyiciyle 97 kez buluştu. Meddah geleneğinin son ürünlerinden biri olan oyun, Diyarbakır’da 100. kez sahnelenecek. İlk kez 2018’in 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde Ankara’da Bambus Kültür Merkezinde “Ben Tayyareci Vecihi Hürkuş” adıyla sahnelenen oyun, ayakta alkışlanarak seyircinin beğenisini kazanmıştı. Oyun, senfoni orkestrası eşliğinde 58. Bursa Kültür ve Sanat Festivali’nde de sahnelendi.

 

GERÇEK VE MİLLİ BİR KAHRAMAN: VECİHİ HÜRKUŞ

Oyunun tanıtım kataloğunda Vecihi Hürkuş’tan şöyle söz ediliyor:
İlk Türk uçağı Vecihi K-6’yı üreten ilk pilotlarımızdan milli kahramanımız Vecihi Hürkuş’un hikâyesinin anlatıldığı “Bir Tayyareci Vecihi Hürkuş” adlı oyun; bir kahramanlık ve tutkulu bir havacılık sevdasının öyküsü. Her türlü zorluğun ve yokluğun yaşandığı Kurtuluş Savaşı yıllarında “Gelecek Göklerdedir” şiarına inanmış ve zehir gibi zekâsıyla yalnızca göklerde savaşmakla kalmamış ilk uçağı da üreterek sağlam bir vatansever olduğunu ispatlamış bir kahraman; Vecihi Hürkuş. Her ne kadar her başarısı cezalandırılmışsa da; o, hiç vazgeçmemiş ve havacılık tarihimize adını altın harflerle yazdırmıştır.
Cepheden cepheye koşan ve gösterdiği kahramanlıklarla düşman kuvvetlerinin bile saygı ve hayranlığını kazanan Vecihi Hürkuş’un destansı öyküsünün akıcı ve heyecanlı bir anlatımla sunulduğu oyun ses ve görüntü efektleriyle de zenginleştirilmiş samimi bir anlatıma sahip.

Karlı turne yollarından oyunun afişi

EN İYİ OYUNCU VE YÖNETMEN ÖDÜLLERİ ALDI

1974 Sivas doğumlu T. Murat Demirbaş, Anadolu Sanat Ortamı adlı toplulukta amatör olarak tiyatro yaşamına başladı. 1993 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu (AST)’nun sınavlarını kazanan Demirbaş, 1994-95 yılında ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyunla AST’da profesyonel tiyatroya adım attı. 1995 yılında Ankara Üniversitesi D.T.C.F Tiyatro-Kuram Bölümünü kazanan sanatçı, Mamak Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nu kurup 3 sezon sanat yönetmenliğini yaptı. Yayımladığı Sahne Dergisi, Ankara Sanat Kurumu “Jüri Özel Ödülü”ne ve İsmet Küntay “Basın Ödülü”ne layık görüldü. Murat Demirbaş, Ekin Tiyatrosu’nda ‘Vatan Kurtaran Şaban’ adlı oyunda “Mısta” rolüyle 2006 yılı Sanat Kurumu “En iyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı. Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nda sahneye koyduğu aynı oyunla Direklerarası Tiyatro Ödülleri’nde “En İyi Yönetmen” ödülünü aldı.
2010-2011 tiyatro sezonunda Ordu Belediyesi Karadeniz Tiyatrosu’nda ‘Eşeğin Gölgesi’ adlı oyunu sahneye koydu. Aynı yıl Ankara Tiyatro Fabrikası adlı toplulukla Avrupa’da oynadığı ‘Belden Aşağı Tesellisi’ adlı oyundaki performansı ile Direklerarası Tiyatro Ödülleri kapsamında “En İyi Erkek Oyuncu” ödülünü aldı. Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatrolarında birçok oyun sahneye koyan Murat Demirbaş, 2014-2016 yılları arasında Devlet Tiyatroları Sanat İletişim Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Çeşitli gazete ve dergilerde yazıları yayımlanan Demirbaş, Türkiye Sanatçılar Birliği (TSB)’nin genel başkanlığını yürütüyor.



Aydınlık