İsrail'den Gazze Şeridi'ne hava ve kara operasyonu! İşte son haberler

İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı hava ve kara harekatı kapsamında son dakika haberleri ard arda gelmeye devam ediyor! İsrail hava saldırıları ve topçu atışları ile birçok sivili hedef alırken, birçok bina hasar gördü.

İşgalci İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı hava ve kara harekatı kapsamında son dakika haberleri ard arda gelmeye devam ediyor! İsrail hava saldırıları ve topçu atışları ile birçok sivili hedef alırken, birçok bina hasar gördü. Gazze genelinde ise elektrikler kesildi. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 39’u çocuk, 22'si kadın olmak üzere toplam 139'a yükseldiği bildirildi. Yaralı sayısı ise bin olarak açıklandı.

 

Neler olmuştu?

İsrail güçlerinin Filistinlilere yönelik şiddeti, İsrail Yüksek Mahkemesinin Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan bazı Filistinli aileleri evlerinden zorla çıkarılarak başka bir yere yerleştirilmesi kararını almasıyla yeniden tırmanışa geçti. Şeyh Cerrah Mahallesi'nde evlerini terk etmek istemeyen Filistinlilerin direnişi devam ederken, İsrail polisi 7 Mayıs akşamı teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa'daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırdı. İsrail güçlerinin ibadet eden Filistinlilere müdahalesi ile bölgede tansiyon giderek arttı. 10 Mayıs'ta Gazze Şeridi'ne hava saldırıları başlatan İsrail ordusu, 13 Mayıs gecesi karadan da saldırı başlatarak şiddetin dozunu arttırdı.

 

 

 

İsrail, Gazze'de medya ofislerinin bulunduğu 12 katlı binayı vurdu

İsrail savaş uçakları, abluka altındaki Gazze'de aralarında ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ve Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına ait ofislerin de içinde bulunduğu 12 katlı binayı vurdu.

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze'ye saldırılarını sivil ayrımı yapmaksızın aralıksız bir şekilde sürdürürken, bölgeden gelen haber akışını engellemek için medya kuruluşlarını hedef aldı. İsrail savaş uçaklarının, ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ile Katar merkezli Al-Jazeera televizyon kanalının ofislerinin olduğu 12 katlı yüksek katlı bir binayı vurduğu bildirildi. Saldırının ardından bina çökerken, o anlar kameralar tarafından saniye saniye kaydedildi. Binanın önceden boşaltıldığı aktarıldı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında can kaybı 139'a yükseldi

İsrail'in sivil ayrımı yapmaksızın Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği saldırıları aralıksız bir şekilde devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 39'u çocuk, 22'si kadın olmak üzere toplam 139'a yükseldiği bildirildi. Yaralı sayısı ise bin olarak açıklandı.

ABD'li yetkili bölgedeki tansiyonun düşmesi için görüşmelerde bulunacak

ABD Dışişleri Bakanlığında İsrail ve Filistin İşlerinden sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Hady Amr, bölgedeki durumun yatıştırılması amacıyla İsrailli ve Filistinli yetkililerle görüşmeler gerçekleştirecek. Dün akşam Tel Aviv'e gelen Amr'ın, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından görevlendirdiği belirtildi.
Mısır basını ise Mısır yönetimi tarafından önerilen 1 yıllık ateşkes teklifinin İsrail tarafından reddedildiğini yazdı.

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin yarın bölgedeki durum nedeniyle toplanması bekleniyor.

 

 

Tel Aviv'de siren sesleri: Hamas'tan İsrail'in 10 Filistinliyi katlettiği saldırıya misilleme

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in gece saatlerindeki saldırısının ardından aynı aileden 10 kişinin ölümüne misilleme olarak Tel Aviv'in hedef alındığını duyurdu. Açıklamanın ardından İsrail'in başkenti Tel Aviv'den siren sesleri yükseldi.

 

 

 

İçişleri Bakanlığı binası da vuruldu

Daha erken saatlerde ise İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısında bulunan Filistin İçişleri Bakanlığı ve Filistin Üretim Bankası binalarını vurmuştu. Gazze İçişleri ve Ulusal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bakanlık binasının hedef alınmasının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtilerek, işgalci İsrail'in saldırılarına maruz kalan Filistin halkını koruma görevini yerine getirmeye devam edecekleri ifade edildi. Saldırı sonucu banka binası tamamen yıkılırken, bölgeden dumanlar yükseldi.

 

 

İsrail'den El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine sert müdahale

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürerken, Filistin halkından İsrail saldırılarına karşı protesto gösterileri gün boyu ve akşam saatlerinde de devam etti. Batı Şeria'nın El Halil kentinde halkın savaşın sona ermesini talep ettiği gösterilere İsrail güçleri sert müdahale etti. İsrail güçlerinin, Al-Shuhada caddesindeki kontrol noktasına yürüyen göstericilere ses ve gaz bombaları ile müdahalesi sonucu sokaklar savaş alanına döndü.

Kudüs'teki protestolarda 12 Filistinli yaralandı

İşgal altındaki Kudüs'ün kuzeyindeki mahalle ve kasabalarda düzenlenen gösterilerde, İşgalci İsrail, Filistinlilere göz yaşartıcı gaz, ses bombası ve plastik mermilerle saldırdı. Filistin Kızılayı, İsrail güçlerinin Filistinlilere sert müdahalesi sonucu 12 Filistinlinin yaralandığını duyurdu.

Bir grup gösterici, İsrail güçlerine ait bir aracı ateşe verirken, Şuafat kasabasında da bir tren istasyonu yakıldı.
Gazze'de can kaybı 126'ya ulaştı, Batı Şeria'da 10 kişi hayatını kaybetti

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırılarında 31'i çocuk, 20'si kadın olmak üzere hayatını kaybedenlerin sayısının 126'ya, yaralı sayısının ise 950'ye yükseldiğini duyurdu. İşgal altındaki Batı Şeria'da çıkan olaylarda ise İsrail güçlerinin müdahalesi sonucu 10 Filistinli yaşamını yitirdi, 500 kişi de yaralandı.

Aşkelon'da sirenler çaldı

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, işgalci İsrail güçlerinin devam eden hava saldırılarına karşı Aşkelon ve Hatzerim'de bulunan hava üslerini hedef aldı. Konuya ilişkin açıklamada, "İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçlerinin sivilleri ve sivillerin yaşadığı yerleri hedef almasına, çocukların ve kadınların öldürülmesine yanıt olarak Aşkelon ve Hatzerim'deki hava üslerine füze saldırısı başlattı" denildi.
Filistin: “ABD'nin sessizliği, İsrail'i Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'e yönelik saldırılara teşvik ediyor”
Filistin Yönetimi, ABD'nin “nefsi müdafaa” olarak nitelendirerek İsrail saldırılarına sessiz kalmasının, onları Gazze, Batı Şeria ve Kudüs'e yönelik saldırılara teşvik ettiğini söyledi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rideineh, ABD'ye, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenlikle ilgileniyorsa İsrail'in amansız saldırılarını durdurmak için aktif müdahale çağırısında bulundu. Rideineh, İsrail'in bölgenin çıkarlarına zarar vererek katlanılmaz sonuçlara yol açtığını belirterek, Filistin halkının Kudüs dahil topraklarını asla terk etmeyeceğini söyledi.

 

 

 

Suriye'den İsrail'e 3 roket atıldı

Lübnan'ın ardından Suriye'den de İsrail'e roket atıldı. İsrail Savunma Kuvvetleri, Suriye'den İsrail'e 3 roket atıldığını ve bunlardan birinin Suriye'ye düştüğünü bildirdi. Diğer roketlerin ise Golan Tepeleri açıklarına düştüğü belirtildi. Olayda yaralanma olmazken, herhangi bir hasarın da olmadığı öğrenildi.

BM'den Gazze çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail ve Filistinli taraflara çatışmaların derhal durdurulması için çağrıda bulundu. Guterres, Gazze'de devam eden saldırıların büyük acı ve yıkıma neden olduğunu belirterek, “Trajik bir şekilde çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivil hayatını kaybetti” dedi.
Gerilimin yalnızca işgal altındaki Filistin ve İsrail'de değil, tüm bölgede kontrol edilemez bir güvenlik ve insani krize yol açma potansiyeline sahip olduğunu belirten Guterres, BM'nin aktif olarak ateşkese aracılık etmeye çalıştığını söyledi.

Yalnızca sürdürülebilir bir siyasi çözümün kalıcı barışı sağlayabileceğini vurgulayan Guterres, Filistin- İsrail gerilimini, Ortadoğu Dörtlüsü de dahil olmak üzere çatışmayı ilgili BM kararları, uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar temelinde çözmek için destekleme taahhüdünü yineliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle yaklaşık 10 bin Filistinlinin evlerini terk ettiğini bildirerek, taraflara kentte insani yardım personeli görevlendirilmesine derhal izin verilmesi için çağrıda bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yönelik devam eden saldırıları nedeniyle yaklaşık 10 bin Filistinlinin evlerini terk ettiği belirtildi. Açıklamada, yerlerinden edilen Filistinlilerin korona virüs (Covid-19) salgını döneminde okul ve camilerde barındığı da ifade edilerek su, gıda, hijyen, elektrik ve sağlık hizmetlerine sınırlı erişimleri olduğu bildirildi. İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ayrıca, İsrail ve Filistinli taraflara BM ve diğer insani yardım kuruluşlarının kentte insani yardım personeli görevlendirilmesine derhal izin vermeleri için çağrıda bulundu.

 

 İsrail askerleri Gazze sınırında

İsrail askerleri abluka altındaki Gazze sınırında hazırlık yaparken görüntülendi.

İşgalci İsrail, sivil ayrımı yapmaksızın Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıları hem havadan hem de karadan aralıksız bir şekilde devam ettiriyor. Gece saatlerinde karadan Gazze'yi vurmaya başlayan İsrail ordusu, sınırdaki hazırlıklarını sürdürürken görüntülendi. Görüntülerde Gazze sınırında çok sayıda askeri teçhizatın hazır bekletildiği kameraya yansıdı.

İsrail'in saldırıları sonucu Gazze'de şu ana kadar 31'i çocuk, 19'u kadın olmak üzere 119 kişi hayatını kaybederken, 830 kişi de yaralandı.

 

 

 

İsrail'den El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine ses ve gaz bombalı müdahale

Batı Şeria'nın El Halil kentinde halk, cuma namazının ardından İsrail saldırılarının durdurulması için gösteri düzenlemişti. Gösteriler, akşam saatlerinde de devam etti. Göstericiler, Gazze Şehri ve direniş için slogan atarak, savaşın sona ermesini talep etti. Filistin bayrakları açan El Halil halkı, İsrail güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarıları dinlemeden gösterilere devam ederken, İsrail güçlerinin müdahalesi ile tansiyon yükseldi.
İsrail güçleri, Al-Shuhada caddesindeki kontrol noktasına yürüyen göstericilere ses ve gaz bombaları ile müdahale etti. Sokaklar savaş alanına dönerken, olayda can kaybı ya da yaralanmaya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Batı Şeria'daki Gazze'ye destek gösterilerinde 10 Filistinli hayatını kaybetti

İşgalci İsrail güçlerinin Filistin'e yönelik saldırıları devam ederken, Filistin'in Batı Şeria bölgesinde Gazze'ye destek gösterisi düzenlendi. Batı Şeria'da bulunan El Halil, El Bireh, Beytüllahim, Nablus ve Ramallah gibi çeşitli kentlerde düzenlenen Gazze'ye destek gösterilerinde İsrail güçleri ile Filistinliler arasında şiddetli çatışmalar çıktı.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin silahsız Filistinli göstericilere ateş açması sonucu 10 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada ise, çatışmalarda 14'ü ağır, 500 Filistinlinin yaralandığı ifade edildi.

İsrail, Gazze'ye bomba yağdırdığı anların görüntülerini yayımladı

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), abluka altına aldığı Gazze'deki sivilleri hedef almaya devam ederken, gece boyu farklı noktalara gerçekleştirdiği hava saldırılarına ait görüntüleri paylaştı.

İşgalci İsrail, sivil ayrımı yapmaksızın abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırılarının dozunu giderek arttırıyor. İsrail ordusu, gecenin ilk saatlerinden itibaren Gazze Şeridi'ne bomba yağdırdı. Gazze'nin farklı noktalarına gerçekleştirilen hava saldırılarının görüntüleri İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından paylaşıldı. Görüntülerde, ordunun sivillere yönelik yerleşim yerlerinin hedef aldığı anlar da yer aldı. Ayrıca, askeri personelin savaş jetlerine füze yerleştirmesine de yer verildi.

 

 

 

Hamas ve İsrail'den birbirlerine misilleme

Hamas'ın silahlı kanadı El Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'ndeki sivillerin ve sivil tesislerin hedef alınmasına yanıt olarak İsrail'in Aşkelon kentine 100 roket atıldığını duyurdu.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırmasının ardından İsrail'in güneyinde ve Aşdod kentinde siren sesleri yeniden çalmaya başladı.

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne son birkaç dakika içinde 150'den fazla hava saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti.

 

 

 

BM Güvenlik Konseyi pazar günü Gaze için toplanacak

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere toplanacak" dedi.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield yaptığı açıklamada, "BM Güvenlik Konseyi pazar günü İsrail ve Gazze'deki durumu görüşmek üzere toplanacak" ifadelerini kullandı. ABD'nin gerilimi azaltmak adına diplomasi yürüteceğine dikkat çeken Thomas-Greenfield, "ABD, gerilimleri azaltmaya çalışmak adına en üst düzeyde aktif olarak diplomasi yürütmeye devam edecek" dedi.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Yakın Doğu İşleri Bürosunda İsrail ve Filistin İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Hady Amr'ın, her iki tarafla da ateşkes sağlanması amacıyla görüşmek üzere İsrail'e yola çıktığı ifade edildi.

 

 

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'den 'Gazze' çağrısı!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Bayram ruhuna olan saygımdan dolayı, Gazze ve İsrail'deki düşmanlıkların derhal hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma ancak tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır” dedi.

Filistin ve İsrail arasında yaşanan şiddetli çatışmalar devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'na duyduğu saygıdan dolayı İsrail ve Hamas'a düşmanlıklarını durdurmaları yönünde çağrıda bulundu. Guterres, "Bayram ruhunun hatırına, Gazze ve İsrail'deki düşmanlıkların derhal hafifletilmesi ve durdurulması için çağrıda bulunuyorum. Zaten çok fazla masum sivil öldü. Bu çatışma ancak tüm bölgede radikalleşmeyi ve aşırılığı artırır" dedi.

 

 

 

ABD'den vatandaşlarına saldırı haberlerinden sonra İsrail uyarısı

ABD, devam eden çatışmalar nedeni ile vatandaşlarını İsrail'e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne hava ve kara operasyonu başlatıldığını duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “Hamas'a çok ağır bir bedel ödeteceğimizi söyledim, bunu yapıyoruz ve büyük bir güçle devam edeceğiz. Son söz henüz söylenmedi ve bu operasyon gerektiği sürece devam edecek” dedi.

İsrail güçleri, bölgede sivillerin bulunduğu sokak ve binaları hedef aldı. İsrail güçleri, harekat kapsamında Gazze Şeridi'ne uçak ve helikopterlerle art arda hava saldırıları düzenledi. Hamas yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, başlatılan harekat kapsamında 150'den fazla İsrail hava saldırısının gerçekleştiği ifade edildi. Patlamaların gökyüzünü aydınlattığı saldırıda birçok bina hasar görürken, sokaklar ise savaş alanına döndü.

El Halil'deki Filistinlilerin gösterisine müdahale: 5 yaralı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırıları sürerken, İsrail saldırılarına tepkiler gelmeye devam ediyor. Batı Şeria'nın El Halil kentinde halk, Cuma namazının ardından İsrail saldırılarının durdurulması için gösteri düzenledi. Farklı mahallelerden gelen Filistinli gruplar, İsrail güçlerinin kontrol noktaları önünde toplandı. Filistin ve Hamas bayrağı açan El Halil halkı, “Kudüs, El Halil ve Gazze'den işgale hayır” yazılı pankartları taşıdı. Protestocular, İsrail güçlerinin dağılmaları yönündeki uyarılarına yanıt vermezken, İsrail güçleri protestoculara müdahale etti. Olaylarda 5 Filistinli yaralandı.


 

Hamas'tan açıklama

Hamas sözcüsü yaptığı açıklamada, "Suçlu düşman, sabotaj ve yıkım amaçlı baskınlar düzenliyor. Motivasyonları, direnişle yüzleşememeleridir. İnşallah bu, direnişin kabiliyetlerini hiçbir şekilde etkilemeyecek" ifadelerini kullandı.

İsrail'den topçu bombardımanı

Gazze Şeridi'ne yönelik başlatılan harekat kapsamında İsrail güçleri, bölgede sivilleri hedef alan topçu bombardımanına başladı. İsrail güçlerine ait birçok tank ve topçu birliklerinin katıldığı ve sivillerin hedef alındığı saldırıda birçok bina hasar gördü.