Kediler neden miyavlar?

Miyavlama kedilerin iletişim kurma şekillerinden biridir, Daha önce hiç miyavlama duymamış bir yavru kedi bile miyavlamayı ilk duyduğunda doğası gereği onun bir kedi sesi olduğunu bilir. Miyavlamayı taklit eder ve aşırı derecede karmaşık olan bu iletişim yöntemlerini oluştururlar.

Kediler neden miyavlar?

Peki kediler ne söylemek isterler ve niçin miyavlar? Kedilerin miyavlamalarını takip ederseniz, aslında onların ne demek istediklerini anlayabilirsiniz.Peki kediler ne söylemek isterler ve niçin miyavlar? Kedilerin miyavlamalarını takip ederseniz, aslında onların ne demek istediklerini anlayabilirsiniz.

Aynı dili konuşamasak da kedinizi iyi gözlemlerseniz neden miyavladığını ve aslında size ne anlatmak istediğini rahatlıkla çözebilirsiniz. Böylece daha keyifli bir ilişkiniz olabilir. Kısacası nasıl miyavladığını dikkatle dinlerseniz kediniz hakkında çok şey öğrenebilirsiniz.

Ev kedileri, nadiren birbirlerine miyavlar ve insan dostlarıyla iletişim kurmak için seslerini kullanma konusunda benzersizlerdir. Peki kedi dostlarımızı, bizimle bu kadar konuşkan yapan şey nedir?

Kedilerin ataları, kendi türlerinin diğer üyeleriyle nadiren karşılaştığından, iletişim kurarken seslerini kullanmaları gerekmiyordu. Bunun yerine bu vahşi kediler, koku duyularıyla ya da ağaç gibi nesnelere sürtünerek ya da idrarlarını yaparak iletişim kuruyorlardı. Bu şekilde kediler, bir mesaj göndermek için diğer yaramaz kedigillerle yüz yüze gelmek zorunda değildi.

Birçok kedi, farklı ihtiyaçları ve duyguları ifade etmek ya da farklı tepkiler vermek için bir miyav dağarcığı bile geliştirir. Örneğin, kediniz sizi karşılarken sesini titretebilir, dışarı çıkmak için samimi bir istekle tiz sesiyle miyavlayabilir ya da yüksek sesle miyavlayarak yiyecek isteyebilir.

İnsanlarla iletişimlerinde miyavlama, kısmen öğrenilmiş bir davranıştır. Tüm kediler, yavru kediyken yaralandıklarında, hava soğukken annelerinin dikkatini çekmek için ya da anneleri yanlışlıkla üstlerine oturduğunda miyavlar. Ev kedileri bu davranışı yetişkinlikte uygulamaya devam ederken, vahşi kediler (dışarıda yaşayan, sahipleri olmayan evcil kediler) bu davranışı genelde büyüyünce bırakır.

MİYAVLAMANIN ŞİFRELERİ

1- Kediler içgüdüsel olarak miyavlamayı bilerek doğarlar. Nerede nasıl miyavlayacaklarını ise zaman içinde öğrenerek geliştirirler.

2- Kediler miyavladıklarında sahiplerinin onlarla ilgilendiğini fark ederlerse adeta deneme yanılma yöntemi ile farklı miyavlama türleri geliştirirler.

3- Kediniz gün içinde evde yalnız kalıyor ve akşam eve geldiğinizde miyavlıyorsa bu sizi özlediği ve ilgi çekmek istediği içindir. Kediler akıllı canlılardır. Siz daha evin kapısından girmeden anahtar sesini duyup harekete geçerler. Kediniz sizi gördüğü için mutludur ve hadi beni kucağına al mesajı veriyordur. Oturduğunuz anda siz onu kucağınıza almadan o çoktan yerleşmiş bile olabilir.

4- Kedi bir av ile karşı karşıya kaldığında size tuhaf gelen, gıcırtı şeklinde miyavlayabilir. Bunun sebebi yüksek ihtimalle avına konsatre olmak ve onu ele geçirmektir.

5- Kızgınlık dönemlerinde daha uzun miyavlamalar hatta ulumalar görülebilir. Bunun sebebi çevredeki karşı cins kedilere sesini duyurup çiftleşme isteğini göstermektir. Özellikle dişi kediler tarafından sergilenen bir miyavlama biçimidir.

6- Kuma çişini/kakasını yaparken, mama yerken ya da kendini temizlerken sürekli olarak miyavlıyorsa bu kedinizin bir sıkıntısı olduğunu gösterebilir.

7- Aynı şekilde normal şartlarda hiç ses çıkarmayan ancak aniden miyavlamaya başlayan ya da tam tersi durumda normal şartlarda oldukça geveze olup aniden suskunlaşan bir kediniz varsa bu da bir sıkıntısı olduğu anlamına gelebilir.

8- Kediniz uzun uzun ve ısrarcı bir şekilde miyavlıyorsa bu sizden bir şey istediğinin göstergesidir.

9- Kediniz daha nağmeli bir şekilde miyavlıyorsa, sesi gırtlaktan geliyorsa bu sizi gördüğüne sevindiği anlamına gelir. Aynı zamanda anne kedilerin yavrularını etrafına toplamak için kullandıkları bir miyavlamadır.

10- Kediniz gerk-gırk arası sesler çıkarıyorsa bu heyecanlandığı anlamına gelir. Genellikle kuşları gördüklerinde bu sesleri çıkarırlar.

11- Uzun ve boğuk bir sesle miyavlıyorsa bu mutsuz olduğu anlamına gelir, canı acıyor olabilir ya da o anki duruma itiraz ediyor olabilir. Kediler tüylerini kusarken bu sesi çıkarabilirler.

12- Kediniz miyavlamayı bırakıp tıslamaya başladıysa verdiği mesaj oldukça basittir. Ne yapıyorsanız onu hemen kesmeli ve kedinizi rahat bırakmalısınız.