Kemeraltı Mutfağı'na Selluka belgesi verildi

Konak Belediyesi’nin Kemeraltı Çarşısı’ndaki tarihi Abacıoğlu Han’da hizmete açtığı “Kemeraltı Mutfağı”, kalite, lezzet ve memnuniyet gibi kriterlerin esas alındığı Selluka Projesi kapsamında ödüle layık görüldü. Kemeraltı Mutfağı'na İzmir'de sadece 13 işletmenin hak kazandığı Selluka Plaketi ve Ödülü verildi.

Kemeraltı Mutfağı'na Selluka belgesi verildi

Konak Belediyesi’nin Kemeraltı’nda hizmete açtığı, Ege’ye özgü zeytinyağlı yemekleri ve 40’ın üzerindeki meze çeşitleri ile ünlenen, tarihi Çarşı’yı gezen turistleri de uğrak mekanı olan Kemeraltı Mutfağı’nın kalitesi belgelendi. Kemeraltı Mutfağı, Kemeraltı ve çevresindeki lokanta - restoran, ayaküstü lezzet noktaları ve gıda ürünü satan işletmeler arasında sadece 13 işletmenin almaya hak kazandığı “Selluka Belgesi ve Plaketi”ni aldı.

Plaketin verildiği ödül töreni, İzmir Valisi Yavuz Selim Koşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçanta, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Kaan Erdek, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’ın katılımıyla İzmir Ticaret Odası’nda yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinatörlüğünde hayata geçirilen, yöresel lezzet, servis kalitesi, memnuniyet ve gastronomi kriterleri çerçevesinde değerlendirilen işletmelerin puanlandığı Selluka projesinden aldığı plaket ile Kemeraltı Mutfağı’nın kalitesi tescillenmiş oldu.  

TEK BELEDİYE İŞLETMESİ

Kemeraltı Mutfağı, İzmir’de güvenle yemek yenebilecek prestijli mekanları tescilleyen Selluka Belgesi’ne sahip tek belediye işletmesi olarak da öne çıktı. Konak Belediyesi’ne ait İzbel Gıda Anonim Şirketi’nin işletmesini yaptığı Kemeraltı Mutfağı ile birlikte Selluka Çiçekli plaket alan işletmeler ise Bolulu Hasan Usta Süt Tatlıları, Sardine Balık Restaurant, Tarihi Kemeraltı Balıkçısı, Elgani Ezmecizade, Süt Çiçeği Süt Tatlıları, Tarihi Yudumla Şerbetçisi, Numan Pide, Lagora Old Town Hotel Bazaar, Yolo Art Lounge, İpek Kafe Restaurant, Ayşa Boşnak Börekçisi ve Ev Yemekleri ile Acı Kahve oldu. Selluka Belgesi’ni alan işletmeler hem güvenli ve kaliteli işletmeler olarak işaretlenmiş olacak hem de proje kapsamında çeşitli platformlarda ücretsiz tanıtımları yapılacak. Şehre gelecek yerli ve yabancı turistlerin Selluka çiçekli işletmeleri ziyaret etmesi sağlanacak.

SELLUKA BELGESİ NEDİR?

Selluka Belgesi; İzmir Valiliği ve İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından turizm hizmeti veren gıda işletmelerine verilen belgedir.

Selluka Belgesi ve Plaketi; Bakanlar Kurulunun 31.10.2007 tarih ve 26686 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2007/12668 sayılı kararı ile belirlenen İzmir Konak Kemeraltı ve Çevresi Yenileme Alanı içinde bulunan “Lokanta/Restoran”, “Ayaküstü Lezzetler” ve “Gıda Ürünleri Satan İşletmeler”in “Yöresel Lezzet, Servis Kalitesi, Memnuniyet ve Gastronomik Değer” kriterleri çerçevesinde, uygun görülen işletmelere gıda güvenliği kapsamında “ verilmektedir.

Selluka Belgesinin logosu içinde İzmir'in simgesi olan selluka çiçeği bulunmaktadır.

Selluka Belgesi; resmi otorite tarafından verilen, parasal karşılığı olmayan prestij belgesidir.

Selluka Belgesine sahip olan işletmeler  Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'ne (TÜRSAB) bağlı faaliyet gösteren acentelere bildirilip gelen yerli ve yabancı turistlerin öncelikle bu belgeye sahip işletmeleri tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

Selluka Belgesindeki puanlama sistemi üçe ayrılıyor; 50-70 puan alan işletmelerin belgesinde 1 selluka çiçeği, 75-80 puan alan işletmelerin belgesinde 2 selluka çiçeği, 86- 100 puan alan işletmelerin belgesine ise 3 selluka çiçeği bulunuyor.