Kopenhag Üniversitesi: Yapay zeka, kimlerin Kovid-19'dan öleceğini yüzde 90 oranında tahmin ediyor

Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, yaklaşık 4 bin Danimarkalı Kovid-19 hastasından elde edilen veriler ışığında yapay zekanın kimlerin Kovid-19'dan öleceğini yüzde 90 oranında tahmin ettiği belirtildi.

Kopenhag Üniversitesi: Yapay zeka, kimlerin Kovid-19'dan öleceğini yüzde 90 oranında tahmin ediyor

Danimarka'da bulunan Kopenhag Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, insanların hastalık geçmişi ve sağlık verilerini analiz eden yeni bir yapay zeka uygulamasının, kimlerin Kovid-19'dan ölüp ölmeyeceğini yüzde 90 doğruluk oranıyla tahmin ettiği belirtildi. Yaklaşık 4 bin Danimarkalı Kovid-19 hastasından elde edilen verilerle yapılan araştırmada, bir insanın korona virüsten ölüp ölmeyeceğini belirleyen bir yapay zeka uygulamasının geliştirildiği açıklandı. Yapay zekanın solunum cihazına ihtiyaç duyan hastaların tespit edilmesinde ve aşılama sırası belirlemede de yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden bilim adamları yapılan araştırmada, cinsiyet, kalıtsal hastalıklar, yaş, nörolojik hastalıklar ve yüksek tansiyon gibi faktörleri "yüksek riskli faktörler" olarak nitelendirirken, sonraki en etkili sağlık faktörlerinin kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, diyabet ve kalp hastalığı olduğunu ifade etti.

Profesör Mads Nielsen, geliştirilen yapay zekanın aşılar için kime öncelik verileceğini ve bir hastanenin ihtiyaç duyduğu solunum cihazı sayısını belirlemeye yardımcı olabileceğini söyledi. Neilsen, tüm Kovid-19 vakalarının izlenerek solunum cihazlarına olan ihtiyacı olanları 5 gün önceden tahmin edebilmek için çalıştıklarını aktardı. Neilsen yürütülen çalışmaya yönelik, "Bilgisayar hiçbir zaman bir doktorun değerlendirmesinin yerini alamaz, ancak doktorların ve hastanelerin birçok Kovid-19 hastasını aynı anda tedavi etmesine ve öncelikleri belirlemesine yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.