Köyceğiz'de elmas varlığı tespit edildi

Türkiye'nin tanınmış değerli taş arayıcısı Metin Uysal, Denizlili araştırmacı gazeteci Bora Özizmirli aracılığıyla Köyceğiz'de elmas bulunduğunu açıkladı.

Köyceğiz'de elmas varlığı tespit edildi

Türkiye'nin tanınmış değerli taş arayıcısı Metin Uysal, Denizlili araştırmacı gazeteci Bora Özizmirli aracılığıyla Köyceğiz'de elmas bulunduğunu açıkladı.

Denizli'den özel açıklamada bulunan değerli taş arayıcısı Metin Uysal,  Adana - Pozantı'dan sonra ikinci elmas kaynağının Köyceğiz'de bulunduğunu bildirdi.

Metin Uysal şu bilgiyi verdi: “Türkiye’de bildiğim kadarı ile ikinci defa mikro elmas bulundu. Daha önce Adana/Pozantı da ofiyolitlerde arama yapan altısı Çinli ve biri Türk (Yıldırım Dilek) bilim insanı mikro elmas ve mozanit değerli taşları bulmuştu. 

İkinci  elmas haberini ise; Köyceğiz'de bulunduğunu öğreniyoruz. 
Türkiye’de mikro elmas ve mozanit bulunması çok sevindiricidir. Mikro düzeyde bile olsa bu sevindirici bir gelişmedir.

Çünkü böyle bir keşif mikro düzeyde bile olsa Türkiye’de yok denilen elmas ve mozanitlerin varlığını kanıtlamıştır. Bulunan bu değerli taşlar ekonomimize katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda Türkiye’de yer altı kaynakları bakımından önemli keşiflerin önünü açacaktır."dedi.

KÖYCEĞİZ İLE İLGİLİ HAZIRLANAN ELMAS RAPORUNA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ!


LAMPROİTLER ÖNEMLİ ELMAS KAYNAĞI

Türkiye'de esas elmas kaynağının ise ; lamproitler olduğunu dikkat çeken Metin Uysal; devletimizin lamproitlere önem vermesi gerektiğini dile getirdi. 

Türkiye'de lamproitlerin  Kütahya, Isparta,  Afyon, Uşak, Muğla ve Denizli'de bulunduğunu ifade eden Uysal, bilhassa Denizli'nin değerli taşlar bakımından çok zengin olduğunu vurguladı.

Metin Uysal açıklamasında şunları kaydetti:

Yalnız burada önemle belirmem gerekir ki ;Türkiye'nin esas elmas ve doğal taş zenginliği lamproitlerdir. Lamproitlerde de arama yapıldığında çok daha büyük elmas ve doğaltaş izlerine rastlamış olacağız.

Lamproitler birer elmas kaynağıdır. Türkiye'de lamproitler  Kütahya, Isparta,  Afyon, Uşak, Muğla ve Denizli'de vardır.

Özellikle Denizli değerli taşlar bakımından çok zengindir. Devletimiz başta Denizli olmak üzere bu saydığım illerimizde değerli taş aramasında çok büyük önem vermelidir"ifadelerine yer verdi.

MOZANİT NEDİR?

Köyceğiz'de bulunan mozanit hakkında da bilgi veren Uysal, mozanitin elmastan sonra en sert değerli taş olduğunu dikkat çekti.

Metin Uysal; "Mozanit elmas’tan sonra en sert değerli taşlardan biridir. Ama elmastan çok daha parlaktır. Elmastan sonra en sert değerli taşlardan birisi olan bu taş, yakut ve safirden bile daha serttir ama daha kırılgandır. Dünya’da mozanit yapay olarak üretildiği gibi doğal oluşanlar çok daha değerli, ve pahalı bir taştır.”dedi.

ADANA/POZANTI'DA BULANAN ELMAS VARLIĞI İLE İLGİLİ HABER İÇİN TIKLAYINIZ