Mağdur Uygurlar Çağlayan Adliyesine ek belgeler sundu

Çin Halk Cumhuriyeti'nde hukuksuz tutuklanan veya göz altına alınan Uygurların yakınlarının oluşturduğu Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri ve avukatları, daha önce suç duyurusunda bulundukları Çinli yöneticiler ile memurlar hakkındaki soruşturma dosyasına ek deliller sundu. Mağdur Uygurlar daha sonra, Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaparak, şikayet dosyasının son durumu hakkında medyaya bilgi verdi.

Mağdur Uygurlar Çağlayan Adliyesine ek belgeler sundu

Çin Halk Cumhuriyeti'nde hukuksuz tutuklanan veya göz altına alınan Uygurların yakınlarının oluşturduğu Toplama Kamp Mağdurları Platformu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 4 Ocak 2022 tarihinde suç duyurusunda bulunmuş ve soruşturma başlatılmıştı.

Geçen süre içerisinde birçok yeni delil ortaya çıkması üzerine, Çinli yöneticiler ve memurlar hakkında devam eden soruşturma dosyasına, 15 Kasım 2022 tarihinde ek deliller sunuldu.

Ek delillerin Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma dosyasına sunulmasının ardından Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri ve avukatlar ile soruşturma süreci hakkında bilgilendirme yapılması amacıyla Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklaması sırasında mağdur yakınları yaptıkları konuşmalarda, senelerdır akrabaları ve dostlarından haber alamadıklarını, 2017'den beri artan keyfi tutuklamalar ile hiçbir suçu olmayan akrabalarının toplama kampları ve hapishanelerde tutulduğunu ve işkencelere maruz kaldığını, kimilerinin de kötü koşullarda hayatlarını kayıp ettiklerini dile getirdiler.

4 Ocak 2022 tarihinde Çağlayan Adliyesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptıkları suç duyurusunda soruşturmanın sürdüğünü belirten Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri, mağdur yakınları olarak "kamplarda tutulan masum akrabalarımızın özgürlüğüne kavuşmasını için tüm savcıları adalet için göreve çağırıyoruz ve Türk adaletine sığınıyoruz" dediler.

T.C. vatandaşı olmasına rağmen tutuklanan Uygurlara da dikkat çekilen basın açıklamasında, Toplama Kamp Mağdurları Platformu üyeleri ve avukatlar, Türkiye'nin Uygur kökenli vatandaşlarına sahip çıkmasını,onların tutuldukları yerleri ve sağlık durumları hakkında Çinli yetkililerden bilgi alınmasını, Pekin'deki Büyükelçilik yetkililerinin T.C vatandaşlarını ziyaret etmesini ve biran önce serbest bırakılmları için girişimlerde bulunmasını ve mağdurların Türkiye’ye dönmesi için somut adımlar atılmasını talep ettiler.