MESAM Yönetim Kurulu birbirine girdi

Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) bir yıllık başkanı Recep Ergül, tartışmalı iki YK üyesinin istifasının ardından, bir başka YK üyesine karşı hakaret dolu ifadelerle video yayınladı. Diğer YK üyelerinin tepkisi merak edilirken, hakkında çeşitli iddialarla video yayınlanan Halk Ozanı Selahattin Akarsu, Haysiyet Kurulu'ndan oy birliği ile aklandığı halde Başkan Ergül'ün temelsiz ve gerçek dışı iftiralarını sürdürmesi nedeniyle yargı yoluna gideceğini açıkladı. TUM.HABERLER.COM Genel Ya

MESAM Yönetim Kurulu birbirine girdi

Türkiye Musıki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) 30 Haziran 2021 tarihinde yapılan 16. Olağan Genel Kurul’unda yeni yönetim kuruluna Recep Ergül, İskender Paydaş, Suat Suna, Hülya Şenkul, Selim Çaldıran, Zülfükar Beyhan, Göksel Pesenpaten, Selahattin Akarsu, Tuğba Akkavak, Abdülkadir Doğan ve Mehmet Bitmez seçilmişti.

Ancak, yeni yönetim kurulu seçimin geride kaldığı ilk günlerden itibaren iç çatışmalara sahne oldu. 

MESAM’ın yeni yönetim kurulu seçiminin üzerinden sadece bir yıl geçmesine rağmen, tartışmalar bitmiyor.

Önce ünlü popçu Suat Suna istifa etti, ardından bestekar Göksel Pesenpaten’in istifa ettiği duyuruldu.

Son olarak, Başkan Recep Ergül özel bir video yayınlayarak halen yönetim kurulu üyesi olan Halk Ozanı Selahattin Akarsu’yu hedef aldı.

ÜNLÜ POPÇU SUAT SUNA İSTİFA ETTİ Mİ?

Yeni seçilen yönetim kurulunda sayman üye olarak görev yapan ünlü popçu Suat Suna’nın kısa bir süre sonra istifa ettiği duyurulmuştu. 

Ancak, ünlü sanatçının istifasının ardında yaşanan bina alımı anlaşmazlığının olduğu öne sürülüyor.

YK Sayman Üyesi olan Suat Suna, iddialara göre, kuruma satın alınması için incelenen ve Recep Ergül’ün ısrarla alınması için karar çıkartmak istediği binaya muhalefet etmişti.

Bir süre YK toplantılarına katılmayan ünlü popçu, ardından istifa etti.

BESTEKAR PESENPATEN İSTİFA ETMEDİM, DİYOR

Öte yandan, bir istifa haberi de Türk Sanat Müziği bestakarı olarak tanınan Göksel Pesenpaten’den geldi.

Kimi YK üyelerinin de dahil olduğu iddia edilen şüpheli bir yumruklaşma olayının ardından Bestekar Pesenpaten’in istifasının yönetim kurulunda kabul edildiği duyurulmuştu. 

Ancak, sanatçı, istifa etmediğini belirterek, mahkemeye gitti.

YK’nın iddiasına göre, Göksel Pesenpaten bir e posta ile istifa mesajını MESAM’a göndermişti.

Pesenpaten ise, herhangi bir istifa mesajı göndermediğini, söz konusu e posta adresinin de kendisine ait olmadığını belirtiyor.

12 Aralık’ta görülecek davada, Pesenpaten’in rızası ile istifa edip etmediğinin ortaya çıkabilmesi için istifa mesajının gönderildiği e posta adresinin sahibi olup olmadığı ve mesajın gönderildiği bilgisayarın IP adresinin kime ait olduğu ortaya çıkarsa karar verilecek.

Göksel Pesenpaten’in tartışmalı istifası yargıya taşınırken, bu arada halk müziğinin duayen isimlerinden Selahattin Akarsu ile de çatışma yaşandığı ortaya çıktı.

SELAHATTİN AKARSU İSTİFA ETTİ Mİ?

Bir yıllık çiçeği burnunda MESAM Başkanı Recep Ergül’ün imzası ile Haysiyet Kurulu’na gönderilen Akarsu’ya yönelik yaptırım talepli dilekçeyi kurul üyeleri oy birliği ile reddetti ve "yaptırım uygulanmamasına" karar verdi.

Ancak, Başkan Ergül Haysiyet Kurulu’nun oy birliği ile aldığı karara çok kızmış olacak ki, çalışma arkadaşı Selahattin Akarsu hakkında yer yer hakaretamiz ifadeleri de içeren bir video yayınladı. 

Öte yandan, Selahattin Akarsu’nun YK toplantılarına alınmaması ve hatta MESAM binasına dahi sokulmaması için karar alındığı iddia ediliyor.

MESAM tarihinde bir ilk yaşandığını, bir YK üyesine toplantılara katılma ve binaya giriş yasağının tamamen hukuksuz olduğunu ve konuyla ilgili olarak yargıya başvurduğunu açıklayan Akarsu, ayrıca kendisine herhangi bir belge ulaşmadığını ve tebligat da yapılmadığını, konuyu Genel Sekreterin kendisine gönderdiği bir e-posta ile öğrendiğini söyleyerek Recep Ergül hakkında birden fazla suç duyurusu yaptığını belirtiyor.

Akarsu, soy ismi üzerinde yapılan tezvirat ve hakaretlere karşı da, kimliğinin fotokopisini bizimle paylaştı.

AKARSU NEYE KARŞI ÇIKIYOR?

Bina alımı, personel işe alımları ve MESAM gelirlerinin usülsüz ve hukuksuz dağıtımına itiraz ettiği için kendisini YK üyeliğinden atmak için operasyon düzenlendiğini belirten Halk Ozanı Selahattin Akarsu, hukuk yoluyla sonuna kadar mücadele etmeye kararlı olduğunu belirtiyor.

Deneyimli personelin gerekçesiz işten çıkarıldığını, buna karşılık ehliyetsiz ve deneyimsiz insanların eş-dost-akraba kıstasına göre işe alındığını ve bu duruma itiraz ettiğini söyleyen Akarsu, MESAM’ın telif gelirlerinden elde edilen faiz ve promosyon gelirlerinin de hukuksuz biçimde ve gerçek telif sahipleri dışında ikramiye ve sair başlıklarla dağıtıldığını, bu durumun ise, hem telif sahiplerine haksızlık olduğunu hem de hukuksuz olduğu için MESAM’ı ileride ağır dava süreçleri ile karşı karşıya bırakacağı uyarısında bulunduğunu belirtiyor.

YK TOPLANTISINA SİLAHLA GİREN ÜYE VAR MI?

Bir üyenin YK toplantılarına belinde silahla girdiğini belirten Akarsu, dünya çapında bir skandal olan bu durumu Başkan Ergül’ün de onayladığını söylüyor. Aynı kişinin diğer YK üyelerine, Recep Ergül’ün aldığı kararları sorgulamadan onaylamaları ve karar defterine imza atmaları yönünde baskı yaptığını belirten Akarsu, bu duruma itiraz etmesinin sonucunda temelsiz iddialarla Haysiyet Kurulu’na verildiğini ancak oy birliği ile aklandığını vurguluyor.

Akarsu’nun Ergül’ün iddialarına cevapları şöyle:

Selehattin Akarsu'ya yöneltilen suçlamalara karşı Haysiyet Kurulu'nun oy birliği ile aldığı kararda imzaları bulunan üyeler.

HAKKIMDA ATILAN İFTİRALARIN HESABINI MAHKEMEDE SORACAĞIM

1- Benim ikametgah adresim 2016 yılından bu yana Sivas’tadır. Üye ilişkileri bu durumu ispat edecektir. Tüzük hükmü gereği bir harcırah talep ettiğim için haksız kazanç peşinde olduğum iddia edilemez. Benim talebim mevzuata uygundur. Buraya kadar tamamız. Benim vermiş olduğum dilekçeden neden vazgeçtim konusuna gelelim. Hülya Şenkul İskender Paydaş’ın her hafta harcırah aldığını duydu ve kendisi de haklı olarak harcırah almak istedi. Ben de “haklısın” diyerek dilekçe verdim. Sonrasında insani olarak konuştuk yapmayalım dedik geri aldık. İskender Paydaş’a söz geçiremiyorsun da bizim gibi garibanlara mı geçiriyorsun? İskender Paydaş’ı, Suat Suna’yı, Selim Çaldıran’ı ayrı tutup “bunlar topçu popçu, bize tepeden bakıyorlar” deyip 8 kişiyi toplayıp Suat Suna’yı attırmak için oyunlar oynadı. Grup içinde gruplaşmaları başlattı. Suat Suna’yı disipline vermek için “benim haberim yokmuş gibi siz rapor tutun. Ben karalamayacağım siz evet oyu kullanın ben konuyu bilmiyormuşum gibi evet diyeceksiniz, ben hayır diyeceğim” dedi. Bunu tezgahlayan kendisidir. “Onları vitrin olarak kullanıyoruz” diyen kendisidir. Suat Suna’nın sayman üyeliğinden ihraç edilmesine sebep olmuştur. Bizi de buna alet etti. Bu ve daha niceleri.. Meselelere herkes uyandı ama cebine ve masasına zarar gelmemesi için susuyorlar. 

2- Bizlerin aldığı harcıraha göz diken şahıs, kendi yaptıklarından elbette bahsetmeyecektir. Sözde kurumu düşünen Recep Ergül, icra kurulu diye bir şey icat etti ve haftanın 3 günü toplantı yapıyor. Her toplantıdan 150 dolar alıyor. Her türlü şehirdışı yurtdışı seyahatlerinde kendisini görevli yazdırıp yine 150 dolar alıyor. Kayıtların hepsi muhasebede var. Hangi üyemiz giderse hakkıdır ve çıkartabilir. 

3- Muhlis Akarsu Kültür Evi inşaatını yapan şirketten 30 bin lira rüşvet istediğim iddiası insafsız ve vicdansız bir yalandır. Kültür evi için 415.000 TL bedelle anlaşma imzalandı, ben de yapım boyunca gözetimle görevlendirildim. Başkan bu hizmetim karşılığında bana 30.000TL önerdi, ancak kabul etmedim, bu hizmet karşılığında bir bedel almayacağımı belirttim. Bugün, bu önerinin bir tuzak olduğu anlaşılıyor. Başkan’ın bilgisi dahilinde müteahhit firmadan Kültür Evi önüne Muhlis Akarsu büstü yapılmasını önerdim, konuya dair Recep Ergül ile konuşmalarımızı ek’te bırakıyorum. Heykel Ustası Özgür Çağlar’ın telefon numarasını ilettim. Ancak müteahhit firma büstü yaptırmadı. Kültür Evi içinde Muhlis Akarsu odası yaptırdık. Bu oda da yer alan halı, kilim, yastık, 4 adet deri baskılı resim pano, 2 adet tabela yaptırdık ve bunların sipariş fişi, ödemeye ilişkin belgeler ek’te yer almaktadır. Satın almalar Recep Ergül’ün bilgisi dahilinde gerçekleşti. Yalan ve iftira ile karşı karşıya bırakıldığım durumdan dolayı her türlü hukuki ve cezai yola başvurma hakkımı saklı tutuyorum. 

4- Haydar Tanrıverdi arkadaşımdır. Bizi kendisi çağırdı. Çağırmasının sebebi ben yezit diyormuşum. Bunu kabul etmem. Bunu söyleyenleri biz yargılıyorduk düne kadar. Yine bir iftirayı daha çürütüyor ve Haydar Tanrıverdi’nin mesajını ek’te bırakıyorum.

5- Kurumun sır niteliğindeki bilgilerini dışarıda 3. kişilerle paylaştığım ve kurumla ilişkisi kesilmiş insanlara olup biten her şeyi anlattığım, yine haksız, mesnetsiz ve iftira içeren bir iddiadır. Yönetim kurulu toplantısında hayatımda hiç yan yana gelmediğim, tanımadığım Burhan Bayar’ın adı aleni olarak zikredilmiştir. Yönetim Kurulu Üyemiz Selim Çaldıran durumu Burhan Bayar’a sormuş, Burhan Bey beni tanımadığını belirtmiş, ve ek’te bulunan mesajı bana vermesi için Selim Çaldıran’a göndermiştir. Yine akla hayale sığmayan bir iftira daha tarafıma yöneltilmiştir.
Kanıtımı ek’te bırakıyorum. 

6- Müzik albümümün fotoğraflarını dönemin üye ilişkileri sorumlusu Aylin Beydilli’ye çektirerek üye ilişkileri birimini 1 gün boyunca iş yapamaz hale getirdiğim iddiası ise gülünçtür. Aylin Hanımdan kapak fotoğrafı çekmesini talep etmedim. Bu yalan ve iftiradır. Aylin Hanım’ın fotoğrafımı çektiği doğrudur ancak bu en fazla 1, abartalım 2 dakikasını almıştır. Bunca yıllık MESAM üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışanları özel işimle meşgul etmemem gerektiğini en iyi bilenlerdenim. 

7- Bir internet şirketinden Yönetim Kurulu Üyeliğimi kullanarak ücretsiz web sayfası talebinde bulunduğum iddiası gerçeğe aykırıdır. Yaklaşık 10 ay önce ücreti mukabilinde web sayfası yapılması için yetkili ile görüştüm ve bu iş karşılığında. Konu hakkında şirket yetkilisinin bilgisine başvurdum ve gerçek ortaya çıktı. Söz konusu kişi tarafıma gönderdiği ses kaydını ve kendi mesajımı ek’te görebilirsiniz sevgili dostlar.

ÖNEMLİ NOT: Selahattin Akarsu’nun cevabi yazısında sözünü ettiği belgelerini, hukuksal nedenlerle yayınlamıyoruz.

Önceki ve Sonraki Haberler