Metin Uysal uyardı: "Ülkemizde değerli taşlar yok" yalanı ile kandırıldık

TUM-HABERLER.COM olarak Türkiye'nin değerli taşlar zenginliğine dikkat çektiğimiz haberlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

TUM-HABERLER.COM olarak Türkiye'nin değerli taşlar zenginliğine dikkat çektiğimiz haberlerimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Türkiye'nin önde gelen değerli taş ve maden arayıcısı Metin Uysal , Denizlili araştırmacı gazeteci Bora Özizmirli'ye yapmış olduğu açıklamasında; beril grubunda yer alan zümrüt ve zümrütle aynı grupta yer alan helidor, morganit, akumarin, goşenit taşlarının Türkiye'deki varlığından bahsetti.

Kendisinin de bulduğu zümrüt taşını gösteren Metin Uysal, Türkiye'nin değerli taşlar yönünden çok zengin olduğunu söyledi ve halkın da bu  zenginlikleri sahip çıkması gerektiğini belirtti.


TÜRKİYE'DE ZÜMRÜT VARDIR

Türkiye'nin doğal yapısı itibariyle, zümrüt taşının olmaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını ifade eden Uysal şunları söyledi:

“Ben ve arkadaşlarım yıllardır Türkiye'nin değerli taşlar zenginliğine dikkat çekip, bu zamana kadar Türkiye'de yok kabul edilen taşları tek tek bulup, bu taşların Türkiye'deki varlığını gösterme çabası içindeyiz.


Türkiye'de varlığını kanıtladığımız taş gruplarından biriside beril grubu taşlarıdır. Bu taşın Türkiye'de olmaması gibi bir durum asla söz konusu değildir. Çünkü Türkiye, pegmatik ve metamorfik yataklar bakımından çok zengindir. Bu yataklar zümrüt ve diğer beril grubu taşlara birer kaynak görevi görmektedir.

Beril grubunun en değerli taşı ise, bilindiği gibi zümrüttür. Zümrüt  ile birlikte aynı grupta yer alan helidor, morganit, akumarin, goşenit taşları da vardır. Onlar da çok güzel taşlardır ve  zümrüt ile aynı gruptadır. Bir çok arkadaşımız Türkiye'nin çeşitli illerinde bu taşları bulmuşlardır.” dedi. Metin Uysal'ın bulduğu Denizli zümrütleri videosu için TIKLAYINIZ!



GRAMI ON BİNLERCE DOLAR EDEN DEĞERLİ TAŞLAR VARDIR
ANCAK MTA'DA BÖLÜM YOKTUR


Amaçlarının halkı değerli taşlar konusunda bilgilendirip, devletin de gerekli çalışmaları başlatması olduğunu söyleyen Metin Uysal, “Değerli taşlar ülkesi Türkiye'de maalesef MTA'da bölüm yoktur. Salgın nedeniyle ekonomide zor dönem yaşadığımız bu günlerde halkımız uyanmalı, devletimiz de derhal gerekli çalışmaları başlatmalıdır.” dedi.

Metin Uysal konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Halkımız bilmelidir ki; Türkiye'nin yer altında hazine var ve çıkarılmayı beklemektedir. Türkiye'de gramı onbinlerce dolar eden elmas da vardır, yakut da vardır, safir de vardır, zümrüt de vardır ve diğer değerli taşlar da vardır. Fakat bu değerli taşlarımız hep "yok yalanı"ile kandırılmış devletimizin ve milletimizin yararına çıkartılması engellenmiştir. Çıkarılmasından geçtim, değerli taş ülkesi Türkiye'de MTA'da bu alanda bir bölüm dahi yoktur. Bu konuda çalışma yapacak yeterli uzmanda doğal olarak, yetişemiyor. Bu durum gerçekten ibretliktir.

Pek çok amatör arkadaşımız, ülkemizin her yerinde ölümüne araştırma yapıp, çeşitli değerli taşları arıyorlar, buluyorlar ancak yanlarında devlet yok, üniversite yok, taşı bulsa da, işleyecek usta veya atölye bulamıyor. Az önce ifade ettiğim gibi, gramı onbinlerce dolar edecek taşlarımız değerlendirilemiyor.

Zümrüt bu ülkede var. Birçok duyum sahibiyiz. Ayrıca kendi bulduklarımın resmini yayınlıyorum. Devletimiz garanti versin (buluş parası) ülkedeki bir çok değerli taş arayıcısı eteklerini dökecektir. Bunları yapalım ülkemize, ekonomimize ve milletimize katkı sağlayalım. Burada bir değerli arkadaşımın önerisini Mücahit Mustanoğlu'nun önerisini iletmek istiyorum. MEB herkesin bildiği gibi, çok sayıda kurs vermektedir. Uygun yerlerde değerli taş bulma kursları verilsin.

Kurslar verilirse, hem çok sayıda insan üretime katılır, hem de ülkenin milli gelirine katkı yapar.

Kovid-19 salgınınedeniyle ekonomide zor zamanlar yaşadığımız bugünlerde halkımız uyanmalı, devletimiz de derhal gerekli çalışmaları başlatmalıdır.” dedi.



MERMERİN İÇİNDEKİ ZÜMRÜTÜ KİMSE BİLMİYOR!

Açıklamasının son bölümünde mermerlerde yeteri kadar araştırma yapılmadığını, mermerin içindeki zümrütün bilerek ya da bilmeyerek ayıklanmadığını belirten Metin Uysal; yetkililere şu uyarıda bulundu:

Batı Anadolu'da çok sayıda mermer yataklarımız vardır ve ülkemiz bu alanda dünyada ilk sıralardadır. Ancak, gerek bilgisizlikten, gerekse bilerek mermeri çıkarıp ton başına edere satıyor içinde olan değere bakmıyoruz! Yani gramı çok yüksek fiyatları satılabilecek taşlarımız, ton bazında çok çok düşük fiyatlara mermer diye satılma durumuyla karşı karşıyadır.

Metamorfik yatakların bir özelliği vardır eğer dibe dalan kesim belli bir derinliğe ulaşırsa “kontak metamorfizması “oluşur. Bunun sonucunda zümrüt oluşması olasıdır (metamorfizmaya uğrayan kütle içinde beril varsa). Bu nedenle mermerin içindeki zümrüt ve değerli taşlar ayıklanmalıdır. Kısacası pek çok maden ve değerli taşta olduğu gibi, cehaletin sebep olduğu olmayacak fakirlik içindeyiz.” dedi.