Müsiad'dan, "Çekya’da İş ve Yatırım Fırsatları" toplantısı

Türkiye ve Çekya arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde Egemen Bağış faktörü göze çarparken,Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'de (MÜSİAD),iş adamlarına yönelik" Çekya’da İş ve Yatırım Fırsatları" toplantısı gerçekleştirdi.

Müsiad'dan, "Çekya’da İş ve Yatırım Fırsatları" toplantısı

HABER:BORA ÖZİZMİRLİ
Türkiye ve Çekya arasındaki ikili ilişkilerin gelişmesinde Egemen Bağış faktörü göze çarparken,Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'de (MÜSİAD),iş adamlarına yönelik" Çekya’da İş ve Yatırım Fırsatları" toplantısı gerçekleştirdi.

MÜSİAD Genel Merkezi'nde gerçekleşen toplantıya çok sayıda dinleyici katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen BAĞIŞ ,MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Davut ALTUNBAŞ,MÜSİAD GENEL BAŞKANI Mahmut ASMALI  açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler.


Çekya İnvest Müdürü, David PEJSEK
Çekya İstanbul Ticaret Ateşesi Jan ONDREJKA
Çek-Türk Müşterek Ticaret Odası Denetleme Kurulu Başkanı Martin FELENDA
Çek -Türk Müşterek Ticaret Odası Genel Sekreteri Av. Orhan Batur KARACİBİOĞLU


ise ; MÜSİAD İhracat Geliştirme Komisyon Başkanı Abdülkadir Sıcakyüz'ün moderatörlüğünde panelde yer aldılar.


HER TÜRLÜ DESTEĞİ İŞ DÜNYAMIZA SUNMAYA ÇALIŞIYORUZ

Öte yandan Egemen Bağış, büyükelçilik görevine başladığı 2019 yılından itibaren, ikili ticaret ve yatırımların en fazla çalışmalarını yoğunlaştığı alanlar olduğunu belirterek," 2019 yılında Büyükelçilik görevine başladığımdan beri, ikili ticaret ve yatırımlar, çalışmalarımı yoğunlaştırdığım başlıca alan oldu. Bu itibarla firma temsilcileriyle, STK’larımızla sıklıkla bir araya gelmeye ve her türlü desteği iş dünyamıza sunmaya çalışıyoruz."ifadelerini kullandı.

PANDEMİYE NEDENİYLE OLABİLECEK SORUNLARI ÇÖZMEYE ODAKLANMALIYIZ

Yıllık 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefiyle Prag Büyükelçisi görevine gelen Egemen Bağış yapmış olduğu konuşmasında, pandeminin getirdiği bazı zor koşullara rağmen başarıya odaklanılması gerektiğini vurguladı.

Egemen Bağış konuşmasının devamında ise;" Hem Türkiye hem Çekya cephesinde pandemi şartlarında iyileşme kaydedilse de, içinde bulunduğumuz dönem, küresel ticarette belirsizlik ve risklerin halen ön planda olduğu bir dönem. Biz yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, mevcut koşullar içerisinde ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve olabilecek sorunları çözmeye odaklanmalıyız."dedi.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIR OLDUĞUMUZU HATIRLATIYORUM

Büyükelçi Bağış, firmalara , Prag Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğinin her türlü desteği vereceğini hatırlatarak, toplantıya organize eden MÜSİAD ve katılım sağlayan tüm iş insanlarına teşekkür edip konuşmasını sonlandırdı.
 

Büyükelçi Egemen Bağış'ın konuşmasının tam metni şöyle:

Sayın Genel Başkan Asmalı, Genel Başkan Yardımcısı Altunbaş,
İş Dünyamızın Kıymetli Temsilcileri, 

Öncelikle, ev sahibimiz Müsiad’a ve bu toplantıya katılım sağlayan iş insanlarımıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Pandemi nedeniyle nadiren yüz yüze bir araya gelebildiğimiz şu zor günlerde elektronik ortamda dahi olsa bu toplantı vesilesiyle sizlerle buluşmaktan memnuniyet duyuyorum.

2019 yılında Büyükelçilik görevine başladığımdan beri, ikili ticaret ve yatırımlar, çalışmalarımı yoğunlaştırdığım başlıca alan oldu. Bu itibarla firma temsilcileriyle, STK’larımızla sıklıkla bir araya gelmeye ve her türlü desteği iş dünyamıza sunmaya çalışıyoruz.

Göreve geldiğim 2019 yılında 3,5 milyar dolar olan ikili ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak birincil hedefimiz. Pandemiye rağmen 2020 yılında ticari hacmin 3,9 milyar dolara yaklaşması sevindirici oldu. Bu yılın ilk 10 ayında ise (Ticaret Bk verilerine göre) ihracatımızda %52’lik bir artış elde ettik ve 1,3 milyar doları aştık, buna mukabil ithalatımız çok daha sınırlı bir büyüme (%2) kaydetti. Arzumuz, ikili ticaretin bu tempo ile sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde büyümesi.

Hem Türkiye hem Çekya cephesinde pandemi şartlarında iyileşme kaydedilse de, içinde bulunduğumuz dönem, küresel ticarette belirsizlik ve risklerin halen ön planda olduğu bir dönem. Biz yaşanan tüm sıkıntılara rağmen, mevcut koşullar içerisinde ticari ilişkilerimizi geliştirmek ve olabilecek sorunları çözmeye odaklanmalıyız. 

Zorlu dönemler esasen iş fırsatlarını da beraberinde getiriyor. Tıbbi ekipman, maske gibi ürünlerde ortaya çıkan pazara giriş fırsatı bunun bir örneği. Keza devlet kurumlarının pandemi ürünlerine ilişkin yatırımlara destekleri veya yatırım teşviki sağladığı stratejik alanların da tanımı günümüz koşullarına göre yeniden tanımlanmakta. Bu bakımdan, iş dünyası temsilcilerimizle bu alandaki mevzuat, fırsat ve eğilimlerin paylaşıldığı bu toplantıları çok önemsiyoruz. Bu toplantılar aynı zamanda katılan firmaların kendi saha deneyimlerini, somut sorunlarını aktarabildiği, bizim de ne yönde devreye girip çözüm geliştireceğimizi tespit ettiğimiz platformlar. 

Sözlerimi bitirirken firmalarımıza, Prag Büyükelçiliği ve Ticaret Müşavirliğimizin ikili ticaret ve yatırımların büyümesine yönelik her türlü desteğe hazır olduğumuzu hatırlatıyor, verimli bir toplantı temenni ediyorum.