Nevzat Erim: Hükümet tarım ve hayvancılıkta yanlış yönlendiriliyor

Denizli ili Çivril ilçesinde çiftlik işleten süt üreticisi Nevzat Erim, süt üretiminde yaşamış oldukları sıkıntılar hakkında Haber Koordinatörümüz Bora Özizmirli ile görüştü.

Nevzat Erim:  Hükümet tarım ve hayvancılıkta yanlış yönlendiriliyor

Denizli'nin Çivril ilçesinde çiftlik sahibi olan süt üreticisi Nevzat Erim, süt üretiminde yaşamış oldukları sıkıntıları Haber Koordinatörümüz Bora Özizmirli ile paylaştı.

TÜRKİYE İKİNCİ KURTULUŞ SAVAŞI VERMEKTE, FAKAT HÜKÜMET TARIM VE HAYVANCILIKTA YANLIŞ YÖNLENDİRİLMEKTEDİR

Vatan Partisi Çivril İlçe Başkanı da olan Nevzat Erim açıklamasında; Türkiye'nin başta ABD olmak üzere emperyalizme karşı  İkinci Kurtuluş Savaşı verdiğini ,Türkiye'nin bağımsızlık savaşını sonuna kadar desteklediklerini, ancak  hükümetin tarım ve hayvancılık üzerine yanlış yönlendirildiğini, hükümetin bu alanlarda çok büyük hatalar içerisinde olduğunu ve bu hataları uyarmanın ise; vatan görevi olduğunu savundu.

Nevzat Erim konuşmasının devamında; "Konuşmamın başında özellikle belirtmek istediğim konu, Türkiye'nin emperyalizme karşı İkinci Kurtuluş Savaşı verdiğidir. Türkiye olağanüstü dönemden geçmektedir. Bizler emperyalizme karşı olan savaşta devletimizin sonuna kadar yanındayız. Fetö ve PKK 'ya karşı verilen mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Elbette bağımsızık savaşında Sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız.

Fakat tarım ve hayvancılık alanında çok büyük hatalar yapılmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız bu alanlarda çok ciddi yanlış yönlendirilmektedir. Bu nedenle hükümet de çok ciddi hatalar içerisindedir. Bu ciddi hataları uyarmak ise, vatan görevidir. Bizler olayları bu şekilde bakıp, değerlendiriyoruz ve eleştirilerimizin yapıcı olmasına özellikle dikkat ediyoruz." dedi.

AYLIK 4 BİN TL ZARAR ETMEKTEYİM. HAYVANLARIMIN YARISINI SATMAK DURUMUNDA KALDIM 

Nevzat Erim, aylık 4 bin TL zarar ettiğine dikkati çekerek, bir çok süt üreticisinin de zor durumda olduğunu belirtti.

Hayvanlarının yarısını da satmak zorunda kaldığını söyleyen Nevzat Erim,"Bu açıklamalarım ağlama değil gerçektir. Açıklamalarım sorunlar ve sorunların çözümü üzerinedir. Şahsen yaklaşık 40 yıldır büyük baş üzerine hayvancılık yapıp, süt üretiminde bulunmaktayım. 1983 yılından itibaren işletmiş olduğum çiftliğimde artık üretim yapamayacak durumdayım. Şu anda hayvanlarımı satmaktayım. Çünkü aylık 4 bin lira zarar etmekteyim. 1983 yılından bu yana bir çok krizi gördüp dayandık, fakat bu krizi aşamayacak durumdayız." ifadelerini kullandı.

1 LİTRE SÜT İLE 1.5 KG YEM ALINAMIYOR

Aylık 4 bin TL lik zararının nedeninin maliyetler olduğunu belirten Nevzat Erim,"1 litre süt ile 1.5 kg yem" alınamadığını, açıklanan süt alım fiyatı ile çok büyük hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Nevzat Erim,açıklamasına şöyle devam etti: "Tarım Bakanımız "1 litre süt parasıyla,1.5 kg yem alınması" gerektiğini söylemektedir. Tarım Bakanımızın bu düşüncesine sonuna kadar katılmaktayım. Fakat gelin görün ki; 1 litre süt parası ile 1.5 Kg yem alacak durumda değiliz.

Süt 2008 yılında 625 kuruş, yem ise 500 kuruş. O dönem bu döneme göre biraz daha iyi durumda imiş. Bugün ise; Ulusal Süt Konseyi'nin 8 Aralık'tan geçerli olacak şeklide ilan ettiği soğutulmuş sütün litre fiyatı 4.70 TL'dir.

Ama, örneğin Ağustos 2021'de 1 çuval yem 170 TL iken, bugün bu rakam 260 TL'ye yükselmiştir. Yine altını çizerek belirtmek istiyorum. Yemin çuvalı 260 TL iken sütün zamlı 4.70 TL'lik fiyatı 8 Aralık tarihinden itibaren olacaktır.

1 KG SÜT: 4.70, FAKAT 1.5 KG YEM İSE 7.80 TL'DİR!

50 KG Yem çuvalı fiyatları son aylara göre şöyledir:

Ağustos: 170 TL, Kasım: 240 TL, Aralık: 260 TL

Kilo başına hesaplarsak, yemin kilo başına fiyatı Ağustos'ta 3,40, Kasım'da 4,80, Aralık'ta ise 5,20 TL oldu!

6 ayda bir Süt Konseyi'nin açıkladığı süt fiyatlarını esas alırsak, son 6 ayda süt üreticisinin hiçbir şekilde Sayın Bakanımızın söylediği gibi 1 Litre süt = 1,5 Kg yem oranını tutturamadığı açıktır.

8 Aralık 2021 itibarıyla, sütün litresi 4.70 liradan alımlar başlanacakken, yem ise yine ay başı itibariyle 260 TL'dir. Bunun anlamı şudur: süt üreticisi 1,5 Kg yeme 7,80 TL ödeyecek ama, bir litre süt için bu fiyata alıcı bulabilirse 4,70 TL kazanacaktır. Yani, kısaca hesap ortada, 1 litre süt ile 1,5 Kg yem alınamamaktadır." dedi.

SAMAN VE ELEKTRİĞİN MALİYETİ DE YÜKSELDİ

Yemin yanında, samanın ve harcadıkları elektriğin de fiyatının arttığını söyleyen Nevzat Erim:

"Aslında sadece yem değil aynı zamanda samanda da fiyatlar yükselmiştir. Bir çok masrafımız yükselmiştir.

Örneğin geçen yıl hasat döneminde almış olduğumuz 200 ton ak saman 500 TL iken bu yıl 1100-1200 TL olmuştur. Üstelik yonca samanı kendimiz üretmekteyiz. Buna rağmen zarar etmekteyiz.

Yine örneğin 2016 yılında elektrik faturası ortalama aylık 500-530 TL olurken bugün bu rakam 2200-2500 TL arasında gelmektedir.

Öte yandan süt üretiminde hayvanların bakımı için işçilik gibi, su faturası gibi giderler vardır. Sadece yem ücretlerine bakıp 'maliyet az' şeklinde yorumlanmaması gerekir." dedi.

ÇÖZÜM İÇİN DEVLETİMİZDEN PLANLI EKONOMİ İSTİYORUZ

Nevzat Erim, 80 yıllardan itibaren bir çok kriz gördüklerini ve bütün krizleri bir şekilde dayanıp üretime devam ettiklerini, fakat bu son  dönemdeki krizi dayanamayacak, katlanamayacak durumda olduklarını dile getirdi.

Nevzat Erim açıklamasının sonunda ekonomide ve üretimde devlet planlaması beklediklerini söyledi. Bunun için üretim ekonomisinin şart olduğunu vurguladı.

Erim şunları söyledi:

"Bizler dedelerimizden beri hayvancılık yapan insanlarız. Bizler vatanımızı,devletimizi,milletimizi seven insanlarız. Ülkemiz açısından her türlü fedakarlığı yapacak insanlarız. 1983 yılından beri bir çok kriz yaşadık ve bir şekilde bu krizleri dayanıp atlatabildik. Fakat geldiğimiz noktada artık üretemeyecek durumdayız.

Çiftliğimi satmak istemiyorum. Çözüm için devletimizden planlı ekonomi istiyoruz. Devletimizin bize yol göstermesini istiyoruz.

Türkiye bu noktadan başarıyla çıkacağına eminim. Ama hayvancılık ve süt üretimi için planlı üretim istiyoruz. Bunun için üretim ekonomisinin şart olduğunu düşünüyoruz."

2021 yılı yem ve süt fiyatları



Not: Aralık 2021 yılı 260 TL'lik yem fiyatı röportajın yapıldığı Aralık ayının ilk haftasına göre verilmiştir.