Orta Asya Liderleri, ulaşım ve ticari işbirliğini güçlendirecekler

Orta Asya Devlet Başkanları, Avaza Milli Turizm Bölgesi'nde cuma günü yapılan 3. İstişare toplantısında yaptıkları konuşmalarında bölge sınırlarından geçen ulaşım ve transit koridorlarının geliştirilmesinin elzem olduğunu kaydettiler.

Orta Asya Liderleri, ulaşım ve ticari işbirliğini güçlendirecekler

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışisleri Bakanı Raşid Meredov, Orta Asya ülkeleri Devlet Başkanları 3. İstişare toplantısının sonuçları ile ilgili basın mensuplarına yaptığı basın açıklamasında konu ile ilgili bilgi verdi.

Türkmenistan resmi medyasında yer alan habere göre Başkan Yardımcısı, Orta Asya ülkelerinin Devlet Başkanları yaptıkları konuşmalarda Orta Asya sınırlarından geçen ulaşım ve transit koridorlarını geliştirmenin önemine dikkat çektiklerini belirtti. Özellikle Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Orta Asya ülkelerinin entegre ulaşım sisteminin oluşturulmasına yönelik somut planlar hazırlamaya başlamanın gerekli olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı'na göre, bu amaçla toplantıda Güney Avrupa'ya erişimi saglayacak Orta Asya-Hazar Denizi ve Karadeniz bölgelerinin yanı sıra Orta Asya-Yakın Doğu ulaşım ve iletişim güzergahlarının kurulması olasılığını araştırmaya yönelik hükümet düzeyinde beş üyeli bir çalışma grubunun oluşturulması önerildi.

Dışişleri Bakanı Raşid Meredov'un belirttiği gibi, Türkmenistan Lideri tüm Orta Asya ülkelerinin çıkarları doğrultusunda Türkmenistan'ın Türkmenbaşı Uluslararası Deniz Limanı kapasitesini bu yönde kullanmaya hazır olduğunu kaydetti.

Türkmenistan Dışisleri Bakanı basın açıklamasında, "Özellikle Çin, Kırgız Cumhuriyeti ve Özbekistan'ı birbirine bağlayan ulaşım ve demiryolu ağının kurulması vurgulandı. Kazakistan'ı Özbekistan ve Kırgız Cumhuruyeti'ne bağlayan projeler de belirlendi" ifadelerinde bulundu.

Bakan ayrıca, Türkmenistan'ın inisiyatifiyle bölgedeki ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacı ile Orta Asya'da ekonomik ve ticari faaliyetlerin yoğunlaştırılmasına yönelik İş Konseyi kurulmasının teklif edildiğini de belirtti.

Gün içerisinde ayrıca Orta Asya Ülkeleri Ekonomik Forumu, Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Milli Ürünler Sergisi, Orta Asya Ülkeleri Kadınlar Diyaloğu ve Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Milli Mutfak Festivali de düzenlendi.