Pakdemirli: Gübre fiyatları dünyada en artan ülke Türkiye'dir!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in “Gübre ve yemde aşırı fiyat artışlarına müdahale edecek misiniz?” şeklindeki sorusunu yanıtladı.

Pakdemirli: Gübre fiyatları dünyada en artan ülke Türkiye'dir!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusuna yazılı yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde son bir yılda yüzde 342 artan gübre fiyatının, dünyada yaşanan fiyat artışının altında olduğunu iddia etti.

Küresel emtia piyasalarında yaşanan gelişmelerin yurtiçi ve yurtdışı gübre fiyatlarında artışa neden olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Son bir yılda dünya gübre fiyatları TL bazında ortalama yüzde 448 artmış, Türkiye’de ise ortalama yüzde 342 artmıştır. Ülkemizdeki artış dünyada yaşanan fiyat artışının altındadır” dedi.

Bakan Pakdemirli, mazot ve gübre destekleme ödemelerinin de her yıl ürün maliyet artışları dikkate alınarak güncellendiğini ifade etti.

GÜRER: BAKANLIK GÜBRE FİYATLARINA MÜDAHALEYİ DÜŞÜNMÜYOR!

Bakan Pakdemirli'nin soru önergesine verdiği yanıtları değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde gübre fiyat artışının gübrenin marka ve cinsine göre 8-10 kat arttığını belirterek, “AKP iktidarı 20 yıldır ülkemizi yönetiyor. Başarısız ve beceriksiz olduğu her alanda bir bahane üretiyor.

Plansız tarım politikalarının tek nedeni AKP’nin  tarıma bakışındaki önemsememe ve ithalci anlayıştır.

Kamu tarımda  dışlanmış,Fabrikalar özelleştirilmiş ülke adım adım tarımda bugünkü duruma sürüklenmiştir.

Bakan aşırı fiyat artışına müdahale etmek yerine, dünyada TL bazındaki gübre artışına dikkat çekerek, ülkemizdeki gübre artışının dünyadaki gübre artışının altında olduğunu göstermeye çalışmaktadır.

İşsizlik ve enflasyon oranlarını düşük göstermekle ünlü TÜİK’i bile mumla aratacak bu hesaplama, Tarım ve Orman Bakanlığının gübre fiyatlarına müdahale etmeyi düşünmediğinin bir göstergesidir.

Gübre çiftçi için olmazsa olmazdır ve çiftçi girdi maliyetleri düşürülmezse bundan en çok mağdur olacak çiftçi yanında, tüketici olacaktır” dedi.

GÜBRE FİYATLARINDA SON DURUM

CHP Milletvekili Gürer, hububatta çiftçinin yeterli taban gübre atamadığını, çiftçinin gübre fiyatlarının geriye çekilmesini beklediğini belirtti.

Gürer, 2020 yılında amonyum sülfat ton fiyatının 1100 TL, Can gübrenin 1160 TL, DAP gübrenin 2140 TL, Üre gübrenin 1860 TL, 20-20 gübrenin 2140 TL olduğunu ve 1 Şubat 2022 tarihi itibari ile, Can gübre ton fiyatı 6000 TL'ye, AS gübrenin 6750 TL'ye, Üre gübrenin 10750 TL'ye, DAP gübrenin 11000 TL'ye, 20.20 gübrenin 7700 TL'ye, Süper 20.20.0 gübrenin 8300 TL'ye, 15.15.15. gübrenin 8000 TL'ye, Süper 15.15.15 gübrenin ton fiyatının ise 8600 TL'ye çıktığını vurguladı.

CHP Milletvekili, “Bu fiyatlarla çiftçi gübre kullanmakta zorlanıyor. Sorunun çözümü şarttır. Dünya gübre fiyatı artışını örneklemek sorunu çözmüyor Nasıl buğday ve arpayı yurt dışında ithal edip  ülke sanayicisine daha düşük fiyatla veriliyorsa gübre de de çiftçiye daha düşük fiyatla gübre satışı için iktidar gereğini sağlamalıdır” diye konuştu.